ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα η φετινή για τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της.
Δεκαεπτά ιστορικά αθηναϊκά τοπόσημα, κυρίως στην περιοχή της Πλάκας, περισσότεροι από 400 μουσικοί, συνθέτες, ερμηνευτές, ηθοποιοί και ψάλτες σε έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, με μεγάλα έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας, με θεματικό άξονα τη λατρεία.
Μια μοναδική βιωματική εμπειρία που προσφέρεται δωρεάν την Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, που αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων του υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH.
Από τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και τους 15 Εσπερινούς του Μάνου Χατζιδάκι ως το Στάμπατ Μάτερ του Ροσσίνι, το αφιέρωμα στον Παλεστρίνα, την μνήμη Παπαδιαμάντη, τις ιερές μουσικές των σούφι, την λατρευτική μουσική σε πιάνο αλλά και πολλά έργα νεώτερων συνθετών, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να τονίσει την ιερότητα των ημερών και την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Θεσμός
«Πρόκειται για έναν θεσμό που συνδέεται με τη λατρεία και με τη θρησκευτική πίστη, αδογμάτιστα. Γιατί οι μέρες αυτές αγγίζουν τον καθένα από εμάς στις πολύ ευαίσθητες προσωπικές του στιγμές και χορδές», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Προσθέτοντας, ότι αυτό το Φεστιβάλ έρχεται να ενταχθεί στην ευρύτερη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού για την σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα νεότερα και τα σύγχρονα δημιουργήματα του πολιτισμού».
Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη, που όπως λέει «Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προσκάλεσε κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, σημαντικά σύνολα, μουσικούς, συνθέτες με αναθέσεις έργων -πέντε ήταν οι αναθέσεις έργων- να παρουσιάσουν ένα πανόραμα της λατρευτικής μουσικής με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές συνθέσεις».
«Οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, που θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες και τα δρώμενα αυτού του Φεστιβάλ θα γεμίσουν με κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι ότι μέσω της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προκύψουν και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες με πολύ μεγάλη αξία για όλους μας»,όπως σημειώνει εξάλλου ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH, που διέθεσε το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για το Φεστιβάλ (περίπου το 70-80%), ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από το ΥΠΠΟΑ.
Οι χώροι
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη, σε διασκευή Γιάννη Μπελώνη και διεύθυνση του Στάθη Σούλη, με σολίστ τη Νατάσα Μποφίλιου και συμμετοχή των Chóres της Μαρίνας Σάττι.
Η συναυλία όμως, θα επαναληφθεί στις 8.30 στον ίδιο χώρο. Κι αυτό γιατί, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες θα επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.
Θα μπορούσε κανείς άλλωστε να χαρακτηρίσει την όλη διοργάνωση μια μουσική σκυταλοδρομία, που εκτός από το Μουσείο Ακρόπολης θα λάβει χώρα στη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου και τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Επίσης στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη (Ναός Αγίου Ελισαίου), το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Παράλληλα οι Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν τρεις διαδρομές σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, στον Περιφερειακό Ακρόπολης και στην Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.
Σημειώνεται, ότι οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν. Η είσοδος στους χώρους θα γίνεται μόνον με σειρά προτεραιότητας (χωρίς προκρατήσεις) ενώ θα τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr. ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί