ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ακέραιο μαρμάρινο ειδώλιο, ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου της Μινωικής εποχής, χάλκινα κράνη, μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης αλλά και ένα ασημένιο εικονίδιο τω ν βυζαντινών χρόνων συγκαταλέγονται στις τριάντα αρχαιότητες που επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου από τον ελληνικής καταγωγής, επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit Μάθιου Μπογκντάνος, αντιεισαγγελέα στην Εισαγγελία του Μανχάταν.
Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του βρετανού αρχαιοπώλη Ρόμπιν Σάιμς –συνέταιρου του έλληνα Χρήστου Μιχαηλιδη – και στην γκαλερί του Μάικλς Γουόρντ επίσης ενεχόμενου σε διακίνηση παράνομων αρχαιοτήτων στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, που σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δώσει θεαματικά αποτελέσματα με σημαντικές επιστροφές αρχαιοτήτων που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.
Οι επιτυχίες
«Ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών απαιτεί ισχυρές συνεργασίες και πολλή δουλειά», όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Ο επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit Μάθιου Μπογκντάνος και οι συνεργάτες του», προσθέτει «τα στελέχη του Department of Homeland Security Investigations αλλά και οι αρχαιολόγοι της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτουν τα χαρακτηριστικά αυτά και οι συνεχείς επιτυχίες τους το αποδεικνύουν περίτρανα».
Η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει επίσης, ότι ο επαναπατρισμός των 30 αρχαιοτήτων από την Νέα Υόρκη έρχεται ως συνέχεια της επιστροφής των 55 αρχαίων αντικειμένων το 2022 και των 29 αρχαίων αντικειμένων την άνοιξη του 2023, «που ανακτήθηκαν με την συνεργασία των ίδιων πρωταγωνιστών, που αποτελούν πλέον μία δυνατή ομάδα».
Οι αρχαιότητες
Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ, χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, το ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.). Επίσης ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων (1900-1500 π.Χ.), ένας πιθαμφορέας και ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300-1150 π.Χ.), ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή, δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ), ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασικών χρόνων (5ου αι. π.Χ), ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος» και ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου- 3ου αι. π.Χ.).
Στα επαναπατρισθέντα περιλαμβάνονται επίσης, επτά χάλκινα κράνη (6ου-4ου/3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό, δύο χάλκινοι και δύο σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων και ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων. Ακόμη, δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων και το αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου των βυζαντινών χρόνων, όπως και ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση.
Η παράδοση
Η παράδοση των αρχαιοτήτων έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.
«Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης» όπως δήλωσε ο Matthew Bogdanos, ο οποίος τόνισε και την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.
Τη σημασία της συνεργασίας και την βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς την Εισαγγελία του Μανχάταν και την Homeland Security Investigation εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και δήλωσε τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η έκθεση για μια μάχη που άλλαξε την ιστορία