ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξωστρέφεια, φιλαναγνωσία, συντονισμός, έρευνα και τεκμηρίωση. Είναι οι βασικοί πυλώνες -και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά- της στρατηγικής , την οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, που έκανε σήμερα την παρθενική του παρουσίαση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. Ιδρυμένο μόλις πριν από λίγους μήνες υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ και με κύριο στόχο την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την προώθηση του ελληνικού βιβλίου και μαζί με αυτό φυσικά, των ελλήνων δημιουργών και επαγγελματιών του κλάδου αλλά και γενικότερα την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας διεθνώς, το ΕΛΙΒΙΠ έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών ετών.
«Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού αποτελεί έναν θεσμό υψηλής σημασίας για τα ελληνικά γράμματα διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και στην ενίσχυση των επαγγελματιών του βιβλίου», όπως ανέφερε εξάλλου, η υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη στην συνέντευξη τύπου. Ενώ ο πρόεδρος του ιδρύματος Νίκος Μπακουνάκης παρουσίασε το έργο του φορέα στον πρώτο επτάμηνο της λειτουργίας του, το οποίο επικεντρώθηκε σε βασικούς τομείς της δράσης του: Στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το GreekLit που αναφέρεται κυρίως στην μετάφραση βιβλίων, στην καταγραφή και στην παραγωγή δεδομένων και ερευνών, στον σχεδιασμό δράσεων εξωστρέφειας για την προώθηση του βιβλίου και τη φιλαναγνωσία και ακόμη, στην επαναφορά και στον εμπλουτισμό αρχειακού υλικού και στην τεκμηρίωση της θεσμικής μνήμης.
Οι δράσεις
Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της επιδότησης της μετάφρασης βιβλίων μέσω του GreekLit, έχουν επιδοτηθεί ήδη 52 μεταφράσεις ελληνικών τίτλων σε ξένες γλώσσες από 48 μεταφραστές ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με χρηματοδότηση 414.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο πάντα, την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνίας. Με τιμώμενη χώρα την Ιταλία και με κεντρικό θέμα την «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα», το ΕΛΙΒΙΠ διοργανώνει εξάλλου, την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 11 Μαΐου.
Παράλληλα νέες πρωτοβουλίες ξεκινούν, όπως η καθιέρωση της «Πρωτεύουσας του Βιβλίου», έναν θεσμό που θα αναδεικνύει μία ελληνική πόλη κάθε χρόνο (η πρώτη θα ανακοινωθεί για την άνοιξη του 2026). Επίσης οι «Νύχτες Ανάγνωσης», που θα πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2026 σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους αλλά και το Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου, που θα διοργανώνεται σε συνεργασία με εκδότες και φορείς.
Σε διεθνές επίπεδο, το ΕΛΙΒΙΠ ενισχύει τη δικτύωση και την παρουσία του σε σημαντικές εκθέσεις βιβλίου, όπως αυτές στο Κάιρο και το Σεράγεβο, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 φιλοξένησε μια ελληνογαλλική συνάντηση εκδοτών.
Το ΕΛΙΒΙΠ προχωρά επίσης, και σε καινοτόμες δράσεις όπως η πλατφόρμα Phygital Readers, η οποία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, podcasts και video trailers) με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά στο σημερινό κοινό.
Σημαντική είναι ακόμη, η αναβάθμιση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, που επανασχεδιάζεται ώστε να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία και βιωσιμότητά της.
Η οργάνωση
Αλλά και η σύμπτωση της σημερινής μέρας παρουσίασης του προγράμματος του ΕΛΙΒΙΠ με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου δεν ήταν τυχαία, όπως επισήμανε η κυρία Μενδώνη αναφερόμενη στην σημασία της ανάγνωσης από νεαρή ηλικία. «Το παιδικό βιβλίο αποτελεί θεμέλιο λίθο της παιδείας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση σκεπτόμενων, ευαισθητοποιημένων και πολιτισμικά συνειδητοποιημένων πολιτών», σημείωσε η υπουργός.
«Η δημιουργία και ενεργοποίηση του ΕΛΙΒΙΠ αποτυπώνει ανάγλυφα την υλοποίηση της πολιτικής μας στον χώρο του βιβλίου, της παραγωγής και της φιλαναγνωσίας», ανέφερε εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, καθώς όπως είπε «εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες για τους δημιουργούς, μεγαλύτερη προβολή και ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας και της ελληνικής γλώσσας αλλά και διατήρηση της ιστορικής συνέχειας στον χώρο των γραμμάτων και του βιβλίου». Επισημαίνοντας παράλληλα και την καλή οργάνωση του φορέα, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής μελλοντική του πορείας.
Διαβάστε επίσης
Όχι στον Λάνθιμο για την Ακρόπολη και στον Τσόκλη για την Ροτόντα
Μουσείο Ακρόπολης: Στην λίστα των εκατό μεγαλύτερων του κόσμου
Λάκης Παπαστάθης: Αφιέρωμα στον διανοούμενο του ελληνικού κινηματογράφου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΙΤΑ Airways: Ξεκινά τη διαδικασία ένταξης στη Star Alliance
- Χρηματιστήριο: Βουτιά εντός ορίων, με την κεφαλαιοποίηση της Coca Cola στα 16,1 δισ. ευρώ και καταφύγιο τον ΟΤΕ
- Νέος γύρος στη Βουλή μεταξύ Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου: «Είσαι ρατσιστής» – «Τα Τέμπη για σένα είναι δουλειά και λεφτά»
- Μαρίνα Βερνίκου: «Ως μαμά είμαι η καλύτερη. Δεν θεωρώ ότι με τα ταξίδια έχω χάσει χρόνο με τα παιδιά μου»
