ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, σημαντικές αλλαγές που φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα νέο εφαλτήριο για τον πολιτισμό στη χώρα μας, όπως επίσης για τους ανθρώπους του και φυσικά για τους αποδέκτες, που είναι το κοινό, δηλαδή όλοι οι Έλληνες περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πλήθος επεμβάσεων, που αφορούν στον πολιτισμό, συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ περιέχονται σ΄αυτό το σχέδιο.
Πολλές εμβληματικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου ή η πάγια κρατική ενίσχυση του αναστηλωτικού προγράμματος στην Ακρόπολη είναι ήδη γνωστές, υπάρχουν όμως και νέα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Επίσης καινοτόμα προγράμματα για την προσέλκυση στους πολιτιστικούς χώρους επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας (!). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και τα κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού, όπως και η καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Όπως επίσης η προστασία μνημείων από την κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
– Ανάπλαση Τατοΐου. Ανακαίνιση των 42 ιστορικών κηρίων και των υποδομών του κτήματος Τατοΐου, καθώς και η ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος του. Στόχος η απόδοση του ανακαινισμένου κτήματος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου για επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία και η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Αττική (ένταξη με 45 εκατ. ευρώ).
–Δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Ένα νέο σύγχρονο μουσείο στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο εμβληματικό κτήριο του silo στην Ηετιώνεια Ακτή (το mononews έχει γράψει σχετικά), όπου θα εκτεθούν όλα τα ευρήματα των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών. Έτσι καλύπτεται ένα κρίσιμο μουσειακό κενό, δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Αττικής και βελτιώνεται ο αστικός ιστός, με έμμεση συνέπεια νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στον Πειραιά (ένταξη με 50 εκατ. ευρώ)
-Πρόσθετα έργα ανάδειξης και διαφύλαξης της Ακρόπολης. Εργασίες αποκατάστασης για τον Παρθενώνα και τα τείχη, συντήρηση συγκεκριμένων τμημάτων όλων των μνημείων της Ακρόπολης, ενοποίηση και σταθεροποίηση των πετρωμάτων και έργα πρόσβασης των επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, οι εργασίες τεκμηρίωσης θα πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό συμβατικών και ψηφιακών μέσων. (8 εκατ. ευρώ)
-Αναβάθμιση καταστημάτων και προϊόντων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(πρώην ΤΑΠΑ). Η επένδυση αφορά στην ανακαίνιση της υποδομής και του εξοπλισμού των καταστημάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τα καταστήματα του (φυσικά και διαδικτυακά). Είναι γνωστό, ότι ο οργανισμός διαθέτει σημαντικά εργαστήρια κατασκευής εκμαγείων, ακριβών αντιγράφων και απομιμημάτων και τα αντίστοιχα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Στόχος είναι η συνδρομή στην τουριστική ανάπτυξη και τα αυξημένα δημόσια έσοδα από τις πωλήσεις των σχετικών προϊόντων. (33 εκατ. ευρώ)
-Ο πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης. Προώθηση προγραμμάτων που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα του πολιτιστικού τομέα και την ενδυνάμωση των εργαζομένων στην πολιτιστική δημιουργία. Περιλαμβάνονται εδώ μεταξύ άλλων, δράσεις για την αξιοποίηση του πολιτισμού ως πυλώνα ανάπτυξης τοπικών οικονομιών, για την ενίσχυση και ανάδειξη της χειροτεχνίας, τη δημιουργία υποδομών και την στήριξη σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, την ενθάρρυνση ανάπτυξης ψηφιακών αναπτυξιακών μοντέλων στον πολιτισμό, την στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προώθηση των ελληνικών πολιτιστικών προϊόντων στο εξωτερικό. (168 εκατ. ευρώ)
–Υποδομές για την συνδρομή του πολιτισμού στην «Ασημένια οικονομία» και την αξιοποίηση της τέχνης για την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Εδώ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη υποδομών και προγραμμάτων για προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας και ατόμων με ειδικές ανάγκες στους πολιτιστικούς χώρους, καθώς και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας («arton prescription») για θέματα ψυχικής υγείας. Το έργο προάγει την κοινωνική συνοχή και φροντίζει για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. (38 εκατ. ευρώ)
– Προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Πρόβλεψη για την προστασία του Δίου, των Δελφών, της Κνωσού, των Φιλίππων, της Νερατζιάς και του Μυστρά από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και την κλιματική αλλαγή (πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση και κατολισθήσεις κ.λπ.). (24 εκατ. ευρώ)
-Πολιτιστικές και φυσικές διαδρομές. Στόχος της επένδυσης είναι η ενίσχυση της ταξιδιωτικής εμπειρίας για τουρίστες που επισκέπτονται περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα μνημεία και τις φυσικές διαδρομές. Αντικείμενο είναι η αναβάθμιση των φυσικών υποδομών των μνημείων καθώς και υποδομών 5G που πρόκειται να εγκατασταθούν κατά μήκος των φυσικών και πολιτισμικών διαδρομών. Οι υποδομές συμπληρώνονται με: ψηφιακές υπηρεσίες, π.χ. πληροφοριών, με υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και με υπηρεσίες πιστοποίησης για παρόχους τοπικών αγαθών και υπηρεσιών. (30 εκατ. ευρώ)
– Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές. Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση των τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού με ανάπτυξη «έξυπνων υποδομών» (Smart Infrastructure). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη: Πληροφοριακού Συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων. Ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου-οικοπέδου. Ψηφιακής δράσης μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης. Έξυπνης υποδομής για τα δημόσια κτίρια και Ανάπτυξης διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία. (174 εκατ. ευρώ)
– Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. Σχεδιασμός και υλοποίηση πέντε εμβληματικών πολιτιστικών διαδρομών με θεματικές αφηγήσεις και δύο με γεωγραφική αφήγηση, που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και συνδέουν τουριστικούς προορισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν γύρω τους περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ψηφιακών διαδραστικών εφαρμογών, την αναβάθμιση της υποδομής υπηρεσιών και την συντήρηση και αποκατάσταση επιλεγμένων μνημείων. Το έργο θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων. (11 εκατ. ευρώ)
-Μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα. Μέτρα και κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας για τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι, με παράλληλη ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της πειρατείας. Το έργο θα συνδυαστεί με μέτρα απλούστευσης του φορολογικού και εργασιακού πλαισίου (30 εκατ. ευρώ)
-Αναβάθμιση καλλιτεχνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επένδυση στην αναβάθμιση των υποδομών, φυσικών και ψηφιακών και των προγραμμάτων σπουδών των ανώτερων κρατικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις τέχνες και τη δημιουργική βιομηχανία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο έρχεται να αντιμετωπίσει όλα τα νομικά, ακαδημαϊκά, θεσμικά και άλλου είδους εμπόδια που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Η επένδυση στοχεύει ταυτόχρονα στη στήριξη ιδιωτικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. (14 εκατ. ευρώ)
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων πολιτιστικού τομέα. Επένδυση σε δράσεις και προγράμματα κατάρτισης δεξιοτήτων στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Η κατάρτιση στηρίζεται σε συνεργασίες με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για εργαζόμενους του κλάδου, και περιλαμβάνει τόσο ψηφιακές όσο και φυσικές (δια ζώσης) δράσεις. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα, η θωράκιση των εργαζομένων του κλάδου και η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του. (5 εκατ. ευρώ)
Διαβάστε επίσης:
– Μία δωρεά και ένα έμβλημα. Βιβλιοθήκη του Γεωργίου Α΄ από την θαλαμηγό Αμφιτρίτη
– Έτσι θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση