Aπό τον σύγχρονο χορό και τα street styles ως τους ακροβάτες-χορευτές και τους αφρικανικούς χορούς. Aπό τη Γαλλία ως τη Νιγηρία, από την Ολλανδία ως το Ισραήλ, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Σλοβακία. Αλλά και από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και φυσικά την Ελλάδα.

Η πρόσκληση χορού από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου προσφέρει μια δυναμική και σφαιρική θεώρηση όλων των ειδών χορού σήμερα με εντυπωσιακές συμμετοχές και παγκόσμιες πρεμιέρες. Μια διοργάνωση, που έχει καθιερωθεί στο χώρο της τέχνης αλλά και στη συνείδηση του κοινού. Ήταν από τα ελάχιστα πολιτιστικά γεγονότα εξάλλου, που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης πέρυσι, μέσα στην πανδημία, παρουσιάζοντας ένα πλήρες και πλούσιο πρόγραμμα με διεθνείς μετακλήσεις πέρα από τις ελληνικές συμμετοχές.

Έτσι και το φετινό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα μετρά 31 παραγωγές, 18 ξένες ομάδες, από τις οποίες οι 14 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και 13 ελληνικές. «Το φετινό θέμα μας για τη σημασία της κοινότητας και το ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα», λέει άλλωστε η Λίντα Καπετανέα για την διοργάνωση με τον επίκαιρο τίτλο «Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι;». Γιατί, όπως προσθέτει «Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας».

Το συγκρότημα The QDance Company του Qudus Onikeku από το Λάγος της Νιγηρίας

Νέες δράσεις

Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί, μιλούν έτσι, μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος, παρουσιάζοντας επί σκηνής τις ιστορίες, που απορρέουν από έννοιες σχετικές με την κοινότητα και τα πρόσωπα.

«Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες», λέει η διευθύντρια του Φεστιβάλ. Για πρώτη χρονιά φέτος εξάλλου, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ από 9 έως 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και τα σεμινάρια και εργαστήρια για επαγγελματίες χορού, ακόμη όμως και για πολλές ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Το καθαρά καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ωστόσο αποτελείται από τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής/Main Stage στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Επίσης υπάρχουν οι μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο Black Box, η Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και οι παραστάσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συγκεκριμένα το καθιερωμένο ραντεβού της πλατείας με 16 υπαίθριες παραστάσεις σε οκτώ βραδιές χορού.

Η ομάδα RootlessRoot με την παράσταση Stones and Bones

Η συνεργασία

Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το φετινό Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας ανάμεσα στην καλλιτεχνική δευθύντριά του Λίντας Καπετανέα και του δημάρχου Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.

Κι αυτό, γιατί τον περασμένο Απρίλιο όλοι αυτοί οι φορείς υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση που διασφαλίζει το πλαίσιο συνεργασίας και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ την επόμενη τριετία.

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα

Μια σύμβαση που προβλέπει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Φεστιβάλ για τα έτη 2021-2023 και περιλαμβάνει την ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού με δράσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, την τόνωση της παρουσίας του στην πόλη της Καλαμάτας. Επίσης την ενίσχυση των συνεργασιών και της εξωστρέφειας σε διεθνές επίπεδο, τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών, το άνοιγμα σε όλο και νεότερες ηλικιακές ομάδες, την επένδυση στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των χορευτών και την ανάπτυξη του κοινού, μέσα από συμμετοχικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πλήρες πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του https://kalamatadancefestival.gr/

Διαβάστε επίσης:

Ο χρόνος ως παρελθόν και μέλλον στην έκθεση Τσόκλη στην Τήνο

Πρόσβαση για όλους στην Ακρόπολη – Νέες, σημαντικές επεμβάσεις

Ποιους είχε στόχο αυτή η αρχαία κατάρα; Εύρημα στην Αρχαία Αγορά