ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νεαρός με αθλητικό σώμα και με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε Απόλλωνα ή Ερμή αναδύθηκε μέσα από το χώμα στο κέντρο της Βέροιας, που όπως είναι γνωστό είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία.
Το αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα ήρθε στο φως κατά τη σωστική ανασκαφή, που έγινε σε ένα από τα ελάχιστα μη ανοικοδομημένα οικόπεδα της πόλης την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.
Με ύψος περίπου ενός μέτρου (περίπου 3/5 του φυσικού) το άγαλμα, από το οποίο λείπει ως αυτή τη στιγμή το κεφάλι χρονολογείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους.
Την εποχή που η Βέροια ως έδρα του Κοινού των Μακεδόνων και νεωκόρος της αυτοκρατορικής λατρείας ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας, κέντρο των πολιτικών και πολιτιστικών εξελίξεων στην περιοχή και συγχρόνως άξονας συνοχής και σημείο αναφοράς των αρχαίων μακεδονικών παραδόσεων.
Με ριγμένη στον αριστερό ώμο την χλαμύδα, η οποία τυλίγεται και γύρω από το χέρι του, ο γυμνός νεαρός αναδύεται από τον όγκο του μαρμάρου, ανακαλώντας κλασικά πρότυπα. Πρόκειται για έργο ενός ιδιαίτερα ικανού τεχνίτη, που ωστόσο είναι προφανές ότι δεν τελείωσε ποτέ.
Για κάποιο λόγο, ο δημιουργός του, μολονότι είχε προχωρήσει πολύ την επεξεργασία των κύριων όψεων, φθάνοντας σε σχεδόν τελικό στάδιο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια ημιτελή. Άγνωστο γιατί, φυσικά. Το γεγονός όμως αυτό κάνει το μικρό άγαλμα ιδιαίτερα πολύτιμο για την μελέτη, όχι μόνο της τεχνοτροπίας, αλλά κυρίως των τεχνικών παραγωγής αυτών των έργων, πιστών αντιγράφων ή και πιο ελεύθερων επαναλήψεων διάσημων πρωτοτύπων.
Επιπλέον μας βοηθά να προσεγγίσουμε από μια τελείως διαφορετική σκοπιά την βεροιώτικη σχολή γλυπτικής, η οποία εμφανίζεται με ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά ήδη στα ελληνιστικά χρόνια και φθάνει στο απόγαιό της την εποχή της μεγάλης ακμής της πόλης, όταν βασίλευαν οι Αντωνίνοι και οι «Φιλαλέξανδροι» Σεβήροι (2ος-αρχές 3ου αιώνα μ.Χ.).
Το απροσδόκητο εύρημα εντοπίσθηκε πολύ κοντά στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου της Βέροιας. Κατόπιν αυτών η ανασκαφή συνεχίζεται.
Διαβάστε επίσης:
Οικογένεια Λαιμού: Από τις Οινούσσες στην κατάκτηση των θαλασσών
Μια νέα εμπειρία η επίσκεψη στον Μυστρά – Έργα ανάδειξης