Η Μαρία Θάλεια Καρρά (Locus Athens) κινήθηκε εξαρχής στην αιχμή του δόρατος. Φέρνει στον Ταύρο (TAVROS) το Biosentinel της καλλιτεχνικής ομάδας Hypercomf. .

Tο έργο Biosentinel της Hypercomf συνδέει την τέχνη με την οικολογία με έναν εξαιρετικά ιδιοφυή και ενθουσιώδη τρόπο.

Εστιάζει στο μικρόκοσμο και τις προσωπικές, οικονομικές και εργασιακές σχέσεις που συνδέουν τον άνθρωποι με τα μικρόβια. Η ομάδα Hypercomf ξεκινάει εκτενή έρευνα για την Saccharomyces cerevisiae, κοινώς τη μαγειρική μαγιά. Σχεδιάζει παιγνιώδη διαδικτυακό χάρτη, συνομιλεί με ερευνητές/-τριες, κατασκευάζει φορητό αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο, παράγει τη δική της μπύρα από «άγρια» αθηναϊκή μαγιά. Επιπλέον, οργανώνει φιλικές συγκεντρώσεις με «ηλιακό» ψήσιμο ψωμιού και δοκιμή μπύρας.

Ολόκληρη αυτή την παραγωγή, εμπειρία και γνώση την παρουσιάζει σε εκτενή έκθεση στο χώρο του TAVROS.

Locus Athens

Ο Tavros ανήκει στην καλλιτεχνική μη κερδοσκοπική εταιρεία Locus Athens που δημιουργήθηκε από τη Μαρία Θάλεια Καρρά (και αρχικά τη Σοφία Τουρνικιώτη το 2004). Στόχος της δημιουργίας του TAVROS (από την Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη) αποτέλεσε η επιθυμία να παράγεται καλλιτεχνικό έργο συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου, της κοινωνίας. Και πόσο ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένος δεν παραμένει ακόμη ο Ταύρος;

Εξάλλου, η Locus Athens στο παρελθόν έχει δημιουργήσει in situ έργα στο Αιγάλεω (Αιγάλεω Σίτι, 2014, σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ), μεταξύ άλλων σημειών της πόλης. Αφού ο ιδρυτικός σκοπός της Locus προσδιορίστηκε ως εξερεύνηση της σχέσης του δημόσιου χώρου στην Αθήνα με τη σύγχρονη τέχνη.

Έχει υποστηρίξει καλλιτέχνες και τη δημιουργία νέων έργων που βασίζονται σε in situ έρευνα. Επιμελήθηκε εκθέσεις, ομιλίες και προβολές σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης. Οργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα και εξέδωσε μια σειρά από βραβευμένα βιβλία τέχνης για παιδιά.

Με τη ίδρυση του Tavros το 2012, η Μαρία Θάλεια με την Όλγα Χατζηδάκη πλέον προχώρησαν ένα βήμα πιο βαθειά: Συνδέοντας την έννοια “δημόσιος” περισσότερο με το περιεχόμενο και την κοινότητα και λιγότερο με τον αρχιτεκτονικό χώρο.

Αποτελεί το όχημα μέσα από το οποίο η locus athens επιχειρεί να ακουμπήσει επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με τη δημοκρατία, την ισότητα και την οικολογία.

Το 2012 εντάχθηκε στην ομάδα η Όλγα Χατζηδάκη με μια αρχική συνεργασία που εξελίχθηκε σε μακροχρόνια σύμπραξη. Σταδιακά, η Σοφία αποσύρθηκε από την ενεργό ανάμειξη.

Μαζί, η Μαρία Θάλεια και η Όλγα ανέπτυξαν ποικίλλα προγράμματα και σκέψεις για το δημόσιο χώρο της πόλης, δίνοντας στη γνώση από το παρελθόν νέα πνοή και δυναμική. Συνεργάστηκαν με ευρύ φάσμα ιδρυμάτων σε πολλές διαφορετικές κοινότητες (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Γεωπονικό πανεπιστήμιο στις Γεωμετρίες το 2018). Αναγνωρίζοντας, σταδιακά, την αναγκαιότητα προσέγγισης φλέγοντων ζητημάτων.

Αυτή τη στιγμή η Μαρία Θάλεια συνεχίζει μόνη της.

Biosentinel Services και Workshops

Περισσότερα για το νέο έργο Biosentinel εδώ.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργείται διαδικτυακός τόπος αναφορών με σχέδια κατασκευής ηλιακού φούρνου, οδηγίες οικοζυθοποιίας, συνεντεύξεις με ερευνητές και ερευνήτριες. Προσφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με τη μικροβιακή ζωή και τη σύνδεσή της με την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή τροφής και τη βιωσιμότητα. Τέλος, ο διαδικτυακός τόπος προβλέπει υπερ-συνδέσμους σε κείμενα και πληροφορίες, βίντεο, διαγράμματα και στατιστικά.

Το ερευνητικό έργο Biosentinel παρουσιάζεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης The Table and the Territory Days #2. Θα πραγματοποιηθούν δράσεις που συνδέουν την τέχνη με την οικολογία και τη βιώσιμη διατροφή. Υπεύθυνοι των δράσεων, οι πέντε συνεργαζόμενοι φορείς του προγράμματος σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Πώς ξεκίνησε ο Ταύρος

Το 2019, η Μαρία Θάλεια και η Όλγα αποφάσισαν να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Οραματίστηκαν και δημιούργησαν τον TAVROS, ένα χώρο μεσαίου μεγέθους στην ομώνυμη περιοχή της Αθήνας, ως στέγη για τα καλλιτεχνικά προγράμματά τους. Με ευρύ φάσμα εκθέσεων, αναθέσεων, ομιλιών, προβολών και κοινωνικών δράσεων στοχευμένων στη γειτονιά του Τάυρου.

Στόχος τους η ανταπόκριση στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες γύρω από τη σύγχρονη ζωή. Δίνοντας φωνή σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, εξερευνώντας αντιλήψεις περί δημοκρατίας, ισότητας και οικολογίας μέσω του διαλόγου.

Χαρακτηριστικό για την ονομασία της περιοχής είναι η αναφορά στo σύμπλεγμα βουνών Ταύρος (Toros Dağları) στα σύνορα Τουρκίας και Αρμενίας, από όπου έφτασαν κύματα προσφύγων τη δεκαετία του 1920. Αντίστοιχα, ο χώρος μας TAVROS αντικατοπτρίζει μια πίστη στις πιθανές μεταλλάξεις που έρχονται με τη μετατόπιση σε νέους τόπους και μπορούν να αντικατοπτριστούν μέσα από την τέχνη.

Ο TAVROS αποτελεί μη-κερδοσκοπικός χώρος μεσαίας κλίμακας που λειτουργεί ως ανοιχτός και δημοκρατικός θεσμός. Δημιουργεί δεσμούς με ανάλογης υφής χώρους, με καλλιτέχνες διαφορετικών προσεγγίσεων και με την κοινωνία του Ταύρου.

Το πρόγραμμα του TAVROS ενεργοποιείται σε ετήσια βάση με πολλαπλά εργαλεία, με εκθέσεις, με νέες αναθέσεις, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ομιλίες, με προβολές και νέα έρευνα. Ο TAVROS είναι χώρος φιλόξενος σε όλες τις φωνές, ακόμα και σε εκείνες υπό απειλή.

Hypercomf, Biosentinel, ηλιακός φούρνος, 2021, φωτογραφία: Ιώαννης Νικηφόρος
Biosentinel.Lab

Πληροφορίες

Για την ιστοσελίδα που σχεδίασε η ομάδα Hypercomf περισσότερα εδώ

Εγκαίνια: Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, 17:00-21:00

Διάρκεια: 18 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη-Σάββατο 17:00-21:00

Διεύθυνση: TAVROS, Αναξαγόρα 33, Ταύρος 177 78

Το έργο πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση