ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ένα χρόνο από σήμερα, στους πρώτους μήνες του 2026 θα είναι έτοιμο το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το οποίο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά νέα μόνιμη έκθεση, καθώς και το νέο Επιγραφικό Μουσείο στο κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων του Καποδίστρια, προκειμένου να στεγάσει το πολύτιμο αρχείο χιλιάδων επιγραφών της αρχαίας πόλης.

Παράλληλα στο Ναύπλιο πραγματοποιούνται αυτήν την στιγμή τα έργα στο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου -ένα τοπόσημο της πόλης- στον Ναό του Αγίου Νικολάου, που ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση, καθώς και στο κτήριο Βίγγα, ένα ιστορικό οικοδόμημα του 1878. Πρόκειται -μαζί με ορισμένα ακόμη έργα- για ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών στην περιοχή, που υλοποιείται τα πέντε τελευταία χρόνια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 23.000.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτοψία για την παρακολούθηση όλων αυτών των έργων στο Άργος και το Ναύπλιο πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διαβεβαιώνοντας για την ολοκλήρωσή τους εντός των ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αλλά και δίνοντας κατευθύνσεις για την υλοποίηση και άλλων ακόμη, που απαιτούνται για την περιοχή. Όπως για τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Άργους και το Μονοπάτι της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΄Αργους
Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο ΄Αργους εντάσσεται στον ιστό της σύγχρονης πόλης και σε άμεση γειτνίαση και συνέργεια με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Αργολίδας, το οποίο λειτουργεί ήδη στην δυτική πτέρυγα του παρακείμενου ιστορικού κτηρίου των Στρατώνων του Καποδίστρια. Στο μουσείο πρόκειται να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων, ευρήματα από εμβληματικά μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού προερχόμενα από τις αρχαιολογικές έρευνες των Μυκηνών και της Λέρνας.
Το εν εξελίξει έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση και αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτηρίων, την επέκταση, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την αποκατάσταση στοάς στην αυλή του μουσείου, όπου έχουν ενσωματωθεί ψηφιδωτά του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος με παραστάσεις των δώδεκα μηνών, κυνηγιού και διονυσιακής σκηνής, καθώς και ψηφιδωτά του τέλους του 5ου αι. μ.Χ. από τη θέση Άγιος Ταξιάρχης με προσωποποιήσεις των τεσσάρων εποχών του έτους και της Απόλαυσης.
Το συγκριμένο έργο που υλοποιεί, σήμερα το ΥΠΠΟ έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027», και εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025.

Επιγραφικό Μουσείο τ Άργους
Στην ανατολική διώροφη πτέρυγα -εμβαδού περίπου 650 τ.μ.- του μνημειακού συγκροτήματος των Στρατώνων, εξελίσσεται εξάλλου, με ταχείς ρυθμούς το έργο της συνολικής δομικής της αναβάθμισης, προκειμένου να φιλοξενήσει το Επιγραφικό Μουσείο του Άργους. Η ανάγκη δημιουργίας Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος υπαγορεύθηκε από ένα μοναδικό εύρημα, δεκάδες χάλκινες ενεπίγραφες πινακίδες, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το 2000, το οποίο αποτελεί το επίσημο οικονομικό αρχείο της αρχαίας πόλης του Άργους. Τα κείμενα των πινακίδων αποτελούν απολογισμούς διαχείρισης των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα στο «θησαυρό», δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ιερού της Αθηνάς Πολιάδος, πολιούχου του Άργους.
Με προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο εκτελείται από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων με διασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του νέου μουσειακού χώρου. Γενικότερα άλλωστε, και στα δύο αυτά μουσεία προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο επάξια η μακρά διαχρονική ιστορία του Άργους και της ευρύτερης περιοχής επιρροής του στην αρχαιότητα.
Κατά την επίσκεψη εξάλλου, στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και τις Ρωμαϊκές Θέρμες, η κυρία Μενδώνη έδωσε οδηγίες προς την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για άμεση έναρξη του έργου αποκατάστασής και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του χώρου, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατή η φιλοξενία εκδηλώσεων το καλοκαίρι.

Η αποκατάσταση του Ξενία στον προγραμματισμό
«Με την ίδρυση του Επιγραφικού Μουσείου στους καποδιστριακούς στρατώνες -στη δυτική πτέρυγα των οποίων φιλοξενείται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- και με την αναβάθμιση, την επέκταση και την επανέκθεση του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, η πόλη του Άργους αποκτά πλήρως εκσυγχρονισμένες μουσειακές υποδομές, οι οποίες αναδεικνύουν τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής στη μεγάλη ιστορική διαχρονία και δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό πόρο για την πόλη και την Αργολίδα», όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στην σύσκεψη στο Δημαρχείο Άργους με τον Δήμαρχο Ιωάννη Μαλτέζο. Επισημαίνοντας, ότι η Αργολίδα είναι η μόνη περιφερειακή ενότητα της χώρας, που φιλοξενεί τρεις μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων οι Μυκήνες, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων ολοκληρώνει ένα ακόμη έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου- ΕΣΠΑ 2021-2027.
«Η μεγάλη εκκρεμότητα στο χώρο είναι η αποκατάσταση του παλαιού περιπτέρου του «Ξενία», μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το έργο της αποκατάστασης και της επανάχρησής του ως χώρου προβολής και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και της ιστορίας των Ατρειδών είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας», δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει η υπουργός.

Τα ιστορικά κτήρια του Ναυπλίου
Στο Ναύπλιο, ένα σπουδαίο κτήριο, το Παλαιό Τελωνείο –λειτούργησε ως το 1999-, έργο πιθανότατα του Σταμάτη Κλεάνθη το 1830 αποκαθίσταται ήδη προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος εκθέσεων και πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών, εξυπηρετώντας τον Δήμο Ναυπλιέων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το κτήριο βρίσκεται στην παραλιακή οδό της πόλης, έχει ορθογώνια κάτοψη, με ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικά μέτρα και πατάρι.
Όσον αφορά το κτήριο Βίγγα, επί της πλατείας Συντάγματος, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, πρόκειται για κτίσμα που έχει απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Είχε κτισθεί το 1878 σε οικόπεδο που ανήκε στον Γενναίο, γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στο ισόγειό του στέγασε το τυπογραφείο της εφημερίδας «Αργολίς», έκδοση και ιδιοκτησία των αδερφών Βίγγα. Από το 1929 έως το 1930 στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργούσαν καφενείο και κουρείο ενώ πριν την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Λέσχη Αξιωματικών. Επί ιταλικής Κατοχής, ο πρώτος όροφος χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς ως Καραμπινιερία και κρατητήριο, ενώ μετά το 1945 συνέχισε να λειτουργεί ως Λέσχη Αξιωματικών.
«Το Κτήριο Βίγγα, που για χρόνια αποτελούσε πληγή στην Πλατεία Συντάγματος αποκαθίσταται και εντός του 2025, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα μπορεί μεταστεγαστεί εκεί, επιτρέποντας έτσι να μελετηθεί σωστά το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ένα βενετσιάνικο κτήριο και να αποκατασταθεί», όπως ανέφερε η υπουργός στην συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπλίου με τον δήμαρχο Δημήτρη Ορφανό. Τονίζοντας επίσης ότι «Είναι ένα έργο δύσκολο που πρέπει, όμως, άμεσα να δρομολογηθεί. Ο στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επένδυση σε μία πόλη με τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο. Τα έργα πρέπει να ολοκληρώνονται στα χρονοδιαγράμματά τους, με σωστές μελέτες και διασφαλισμένους προϋπολογισμούς».
Να σημειωθεί, ότι το κτήριο Βίγγα αποκαθίσταται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου ενώ μαζί με το Παλαιό Τελωνείο έργα που ολοκληρώνονται εντός του έτους, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ από πόρους το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ- ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου και το Μονοπάτι της Αρβανιτιάς
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου από τα πλέον εμβληματικά του μνημεία, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε μείζονα προβλήματα υγρασίας και κατάρρευσης της στέγης του. Η αρχική φάση του μνημείου ανάγεται στο 1713 ενώ η κύρια ανακατασκευή του έγινε το 1836. Ο ναός, που ακολουθεί τον τύπο της μονόχωρης βασιλικής με κλασικά και νεοβυζαντινά χαρακτηριστικά έχει πολύ σημαντικό τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραστάσεις ενώ το ξύλινο τέμπλο του, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις του αποτελούν μοναδικά δείγματα τέχνης.
Το έργο της αποκατάστασης του οικοδομήματος έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ τη συντήρηση του διακόσμου η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Το έργο, το οποίο αποδίδεται εκ νέου στη λατρεία το καλοκαίρι 2025, χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως ανέφερε η κυρία Μενδώνη «Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ένα σημαντικό μνημείο, που αγαπούν οι κάτοικοι, που είχε τεράστια προβλήματα, ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση, αποκαθίσταται και συντηρείται, ώστε να αποδοθεί στη λατρεία μέσα στο καλοκαίρι».
Τέλος στο Μονοπάτι της Αρβανιτιάς επίκειται να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών, βάσει ερευνητικού προγράμματος που έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων. Το έργο, προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ, υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Ναυπλίου, με στόχο την ασφάλεια και την αναβάθμιση της διαδρομής, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς περιπάτους της περιοχής. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί μελέτη για την αποκατάσταση των υπερκειμένων οχυρώσεων, όταν ολοκληρωθεί η στερέωση των βράχων.
Διαβάστε επίσης:
Χένρι Μουρ: Η βαθιά επίδραση της ελληνικής τέχνης στον πρωτοπόρο γλύπτη του 20ού αιώνα
Εθνική Πινακοθήκη: Συντηρούνται τα βανδαλισμένα έργα – Μέτρα ασφαλείας και επανέκθεση προσεχώς
Ο Γκρέκο στη Βενετία – Μια έκθεση στο Παλάτι των Δόγηδων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
