Οι κυριότερες εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας από τη βιομηχανία της μόδας και της τέχνης, εν συντομία.

Δύο κυρίες του Πολιτισμού, η υπουργός και η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινοπούλου, προέβησαν σε αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες.

Ενώ οι οίκοι Chanel και Louis Vuitton από το πάνθεον της διεθνούς μόδας, ποντάρουν στο χαρτί της ιστορικότητάς τους για να αυξήσουν το γόητρο, τις τιμές και τις πωλήσεις τους.

Δείτε το video στο TikTok του mononews.gr:

@mononews.gr #chanel #louisvuitton #peterdiamantis #sandramarinopoulou #cabana #lessge #linamendoni #mendoni #fashion #art #businessoffashion #news #greece #fashionnews #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος mononews.gr

 

Η επιστήμη της μακροζωΐας

Ο πρωτοπόρος, ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής της μακροζωΐας και γιατρός  Πίτερ Διαμαντής (Peter Diamandis) πραγματοποίησε ομιλία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Δίπλα του, η πρόεδρος του Κυκλαδικού Σάντρα Μαρινοπούλου.

Ο ομιλητής παρουσίασε την έρευνα αιχμής στην επιστήμη της μακροζωΐας και το πώς επανεφεύρει την αρχαία σοφία.

Σύμφωνα με τη Σάντρα Μαρινοπούλου η ομιλία του συνδέεται με παλιότερη έκθεση του Κυκλαδικού (2014-2015) με τίτλο Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό με την επιμέλεια του Νικόλαου Σταμπολίδη και του Γιώργου Τασούλα.

Αισθητική και αισθηματική αγωγή

Η Δάφνη Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρωτότυπη ομαδική έκθεση Ένα αλλόκοτο δείπνο στο τραπέζι του Νικολάου, σε επιμέλεια Αποστόλη Αρτινού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην οικία του περίφημου ζωγράφου Νίκου Νικολάου (1909-1986) στην Αίγινα.

Γνωστοί καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν ξεχωριστά πιάτα. Όλος ο χρόνος του ανθρώπου εξαντλείται γύρω απ’ την αισθηματική αγωγή αυτών των τραπεζιών, εξηγούν οι διοργανωτές. Και η αισθητική θα έλεγε κανείς.

Συνδαιτυμόνες οι εξής γνωστοί καλλιτέχνες:

Μυρσίνη Αλεξανδρίδη, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Ιλεάνα Αρναούτου, Κατερίνα Γιάννακα, Βασίλης Ζωγράφος, Ανδρέας Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Θάνος Μακρής, Ναταλία Μαντά, Μελίνα Μόσλαντ, Δημήτρης Νεβεσκιώτης, Αλίκη Παλάσκα, Γιώργος Παπαφίγκος, Σοφία Ροζάκη, Χριστίνα Σγουρομύτη, Ζωή Σκλέπα, Γιώργος Τσεριώνης, Ιωάννα Χατζηπανηγύρη, Γιώργος Χαδούλης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Εκατό χρόνια τουίντ

Το κορυφαίο περιοδικό ευρύτερης αισθητικής Cabana δημιούργησε ειδική θήκη πεντακοσίων αντιτύπων ντυμένη με το ιστορικό τουίντ της Chanel, από τον γαλλικό οίκο Lesage.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη Chanel και γιορτάζει φέτος εκατό χρόνια απαράμιλλης χειροποίητης δημιουργίας.

Το τουίντ της Chanel σε μία θήκη

Διαξιφισμοί στις κορυφογραμμές της ραπτικής

Οι μεγάλοι οίκοι επενδύουν στην ιστορία τους.

Tο ντεφιλέ του Louis Vuitton (Λουί Βουιτόν) για την άνοιξη καλοκαίρι 2025 πραγματοποιήθηκε πάνω σε διάδρομο από χίλια μπαούλα με το διάσημο μονόγραμμα του ιστορικού γαλλικού οίκου.

Από το ντεφιλέ του Louis Vuitton

Αντιστοίχως, από την υψηλή ραπτική της Chanel (Σανέλ) το φετινό φθινόπωρο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ζακέτα εμπλουτισμένη με εκατόν πενήντα τέσσερις χιλιάδες επτακόσια (154.700) διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία που χρειάστηκε διόμιση (2500) ώρες για να κατασκευαστεί.

38.740 διακοσμητικά στοιχεία σε αυτή τη ζακέτα υψηλής ραπτικής της Chanel για το φετινό φθινόπωρο

Η ελληνική προσφυγιά αποκτά σπίτι

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Το έργο θα ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύστερα από την παραχώρηση κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικών κτηρίων εντός του πρώην Στρατοπέδου από το δήμο Παύλου Μελά και την έγκριση της μουσειολογικής και της μουσειογραφικής μελέτης εφαρμογής της μόνιμης έκθεσής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι «διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη, αλλά και τιμούμε την τεράστια προσφορά των Ελλήνων προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, ευρύτερα.

Για τη Θεσσαλονίκη που έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό ξεριζωμένων Ελλήνων, αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο ιστορίας και μνήμης…».

Διαβάστε επίσης:

Ιλεάνα Τούντα: Με την Εύα Μήταλα, για ένα μέλλον πιο «μαζί»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: Γκέι μυθιστόρημα, μετανάστευση, κρίση

Μαριάννα Λαιμού, ελληνική μόδα, The Breeder: Μόδα & Τέχνη