ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρότυπο για αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα γίνεται ο ανελκυστήρας πλαγιάς που έχει εγκατασταθεί στην Ακρόπολη.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το μήνυμα του ΥΠΠΟ είναι, να υπάρχει παντού πρόσβαση για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα. Έτσι σχεδιάζεται και υλοποιείται η κατασκευή ανελκυστήρων ή αναβατορίων εντός αρχαιολογικών χώρων και ήδη προγραμματίζονται για το Δικταίο Άνδρο και την Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς.
Η χρησιμότητά τους είναι τεράστια, αρκεί να αναφερθεί, ότι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο επισκέπτονταν τον βράχο της Ακρόπολης κατά μέσο όρο 300 άτομα (ΑΜΕΑ και κινητικά εμποδιζόμενα) ημερησίως.
Ως τον Ιούνιο 2022 εξάλλου, η Ακρόπολη και τα μνημεία της θα είναι προσβάσιμα σε τυφλούς και σε άτομα με μειωμένη όραση. Γι΄ αυτό σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών ετοιμάζεται έντυπο υλικό σε 4 γλώσσες, ειδικές πινακίδες και προπλάσματα. Επίσης, εμποδιζόμενα άτομα διευκολύνονται με ηλεκτροκίνητα γκολφ καρτ στην Αρχαία Μεσσήνη ενώ ανάλογη μέριμνα λαμβάνεται για την Αρχαία Ολυμπία, την Πέλλα, την Νικόπολη.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης άλλωστε, περιλαμβάνονται δράσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία –με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025- όπως ράμπες και διαδρομές ΑμεΑ, αναβατόρια και ανελκυστήρες, ηλεκτρικά αμαξίδια, ηλεκτρικά οχήματα.
«Μία από τις πρώτες μέριμνες της Κυβέρνησης, και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού υπήρξε η οριζόντια σχεδίαση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που θα διασφαλίζει θεσμικά και πρακτικά, ότι τα άτομα με αναπηρία θα απολαμβάνουν απρόσκοπτα και με αυτονομία την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας, θα μπορούν να κάνουν ό,τι κάνουν και τα άτομα χωρίς αναπηρία, δηλαδή τα πάντα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.
Το υπουργείο Πολιτισμού έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τη διαδικασία των ανοιχτών προσκλήσεων επιχορηγεί δράσεις δημιουργίας προσβάσιμου πολιτιστικού περιεχομένου με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα.
Ακόμη, συμπράττει με το υπουργείο Εργασίας στην έκδοση της Ψηφιακής Εκπτωτικής Κάρτας και πραγματοποιεί παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ σε οπτικοακουστικές πολιτιστικές παραγωγές, αλλά και στην ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση, για τη συμμετοχή στην κατάρτιση μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών, μελετών φυσικής προσβασιμότητας πολιτιστικών υποδομών, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πικάσο στη νέα Εθνική Πινακοθήκη – Το κλεμμένο έργο εκτίθεται και πάλι
Ένα αριστούργημα του Γκρέκο, κλεμμένο από τους Ναζί ξανά στο φως