• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, σε έργα πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

    Στιγμιότυπο από την αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα Νεώρια, στον αρχαιολογικό χώρα της Περρβόλας

    Στιγμιότυπο από την αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα Νεώρια, στον αρχαιολογικό χώρα της Περρβόλας


    Πάνω από από 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν στα Δωδεκάνησα , σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού , Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγαμτοποεί επίσκεψη εργασίας στη Ρόδο, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιστιμού.

    Κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκου και τους συνεργάτες του, στο Διοικητήριο Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προηγήθηκε ο έλεγχος της εξέλιξης των εμβληματικών έργων, η αναβάθμιση του Καστέλου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ακρόπολης της Λίνδου.

    Συζητήθηκε, η πορεία των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου- ΕΣΠΑ 2014-2021 και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟ, καθώς και τα έργα που χρηματοδοτούνται ήδη ή πρόκειται να ενταχθούν στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου- ΕΣΠΑ 2021-2027.

    Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη «Το Αιγαίο είναι ένας τόπος όχι απλά ευλογημένος, αλλά ο τόπος που συγκεντρώνει λίγο περισσότερο από το 30% του μνημειακού αποθέματος της χώρας μας. Αυτό, είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και συγχρόνως μια τεράστια ευθύνη επειδή έχουμε την υποχρέωση να το διαχειριστούμε και κυρίως να το αποδώσουμε, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, στις επόμενες γενιές.

    Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, ο τομέας του πολιτισμού θα απορροφήσει, επιπλέον, περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα, από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται η ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση του χώρου της “Περβόλας”, κοντά στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025, οπότε θα δοθεί σε χρήση ένας νέος αρχαιολογικός περίπατος, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων.

    Είναι τεράστιο το μέγεθος, είναι ασύλληπτο. Θέλω λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη για άλλη μια φορά, για όλη την υποστήριξη, για όλη την συνεργασία». Σημειώνεται ότι η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της από το 1988.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλιώς- Μικρές και μεγάλες αλήθειες

    Την «Αριστεία» επιβραβεύει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών-Αίτημα για παραχώρηση του Ολυμπιείου

    Μαρία Θάλεια Καρρά: «Ο Πολιτισμός είναι θέμα συμπερίληψης»

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ