ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά απέχουμε από συμφωνία
«Τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στην ολότητά τους!». Κατηγορηματική είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο θέμα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Αποτελούν μέρος του μνημείου, το οποίο ίσταται και το οποίο επί της ουσίας, είναι το ίδιο που απαιτεί την συνένωση, την επανένωση του γλυπτού του διακόσμου. Γιατί δεν μιλάμε εδώ για ένα άγαλμα. Εδώ μιλάμε για ένα μέρος του αρχιτεκτονικού συνόλου του Παρθενώνα, που φέρει τον γλυπτό διάκοσμο», όπως ανέφερε η υπουργός σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ».
Σημαντική χαρακτήρισε έτσι, η ίδια την αλλαγή κλίματος μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας στο συγκεκριμένο θέμα: «Είναι θετικό, ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τον αρνητισμό προηγούμενων κυβερνήσεων και το Βρετανικό Μουσείο συνομολογεί, ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα. Αυτό δε σημαίνει, ότι αύριο το πρωί μπορεί κανείς να πει, ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα επανενωθούν.
»Υπάρχει αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του είναι προφανές, ότι χρειάζεται χρόνος για μια τέτοιου είδους συμφωνία».
Η ίδια εξάλλου, υπενθύμισε ότι από την δεκαετία του ’80, μετά την υποβολή του αιτήματος από την από την Μελίνα υπήρχε ένα εμπάργκο ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Βρετανικό Μουσείο.
Όμως «Το εμπάργκο αυτό έχει, πλέον, σπάσει, υπάρχουν οι συνεννοήσεις και οι ανταλλαγές πολιτιστικών αγαθών ανάμεσά τους και με άλλα δημόσια μουσεία, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό. Με το να κρατάς παγωμένες τις σχέσεις, δεν καταφέρνεις τίποτα, ποτέ», πρόσθεσε.
Ο δανεισμός
Όσον αφορά τον δανεισμό άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο, μια πρόταση της Ελλάδας σε περίπτωση που επιστρέψουν τα Γλυπτά η κυρία Μενδώνη είναι σαφής: «Εμείς έχουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, το οποίο δεν θα αλλάξει για αυτό το λόγο.
»Μέσα σ΄αυτό το θεσμικό πλαίσιο, τον Αρχαιολογικό νόμο δηλαδή, επιτρέπεται η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο εξωτερικό, που μπορεί να έχουν διάρκεια από κάποιους μήνες -σύμφωνα πάντα με το θεσμικό πλαίσιο- ως και τέσσερα χρόνια, πάντα για την ίδια έκθεση. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, από το πλήθος των πολιτιστικών αγαθών της, να μπορεί κάθε έτος -αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν, εφ’ όσον καταλήξουμε σε συμφωνία- να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο περιοδικές εκθέσεις».
Η σημερινή αποκλιμάκωση πάντως, έρχεται σε συνέχεια και της γενικότερης διεθνούς κατάστασης στα θέματα του πολιτισμού. «Υπάρχει πλέον διεθνώς η λεγόμενη ηθική των μουσείων», όπως είπε η κυρία Μνδώνη.
« Όλο και περισσότερο η κοινή γνώμη και σε κάθε περίπτωση τα μουσεία και οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν, ότι τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους. Από την άλλη πλευρά έχουν αλλάξει και οι πολιτικές συγκυρίες. Σήμερα θα ήταν ευτύχημα η Βρετανία να κάνει μια τέτοια κίνηση, γιατί θα είναι καταρχήν θετικό για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία».
Εθνικό Αρχαιολογικό -Τατόι
Φυσιολογικά εξελίσσονται οι διαδικασίες εξάλλου, για την επέκταση -χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων – του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αποκατάσταση του υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας, ότι τον περασμένο Μάιο κυρώθηκε η χορηγία του ζεύγους Σπύρου και Ντόροθυ Λάτση ενώ αυτή τη στιγμή εκπονούνται οι σχετικές μελέτες, οι οποίος είναι πάνω από εκατό.
«Τυπικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες το πρώτο πεντάμηνο του 2027 ενώ νωρίτερα . θα έχουν ολοκληρωθεί εκείνες, οι οποίες θα επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τις πρόδρομες εργασίες», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό εκπονείται και η μουσειολογική μελέτη, προκειμένου να προχωρήσει και η μουσειογραφική για την επανέκθεση του συνόλου, δηλαδή του τμήματος της επέκτασης αλλά και του παλαιού κτηρίου. «Δεν θα έχουμε δύο ξεκομμένα πράγματα. Θα έχουμε ένα Μουσείο με κοινή φιλοσοφία το οποίο θα αναπτύσσεται στο σημερινό κτήριο και στην επέκταση του», επισήμανε.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο έργο, το Τατόι, η κυρία Μενδώνη διαβεβαιώνει ότι όλα κινούνται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων και «στο τέλος του 2025 αρχές του 2026 τα μουσεία θα μπορούν πια να αποδοθούν, να είναι επισκέψιμα από το κοινό. Ο περιβάλλων χώρος τους διαμορφωμένος, οι κήποι του ανακτόρου τελειωμένοι».
Διαβάστε επίσης:
Θα τα πάρουμε τα Γλυπτά; Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά στην επιστροφή τους
Πώς είναι να ζεις με τους θεούς- Ο Ελ Γκρέκο και η θεότητα στην τέχνη
Εντυπωσιακές εργασίες στο Τατόι. Αλλάζει μορφή