Πρόκειται για πρωτότυπη ανάγνωση της Επανάστασης του ’21 με επίκεντρο το νησί των Σπετσών. Ιδιαίτερη, καθώς στην ταινία πρωταγωνιστούν πραγματικοί απόγονοι των Αγωνιστών του 1821 και κάτοικοι του νησιού.
Πάντα υποστηρίζουν με υπερηφάνια ότι το 1821 (στη θάλασσια εκδοχή του) ξεκίνησε από το νησί τους, το πρωί της 3ης Απριλίου 1821, Κυριακή των Βαΐων.
Στο προαύλιο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου, οι Σπετσιώτες πρώτοι από όλους ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης εκκινώντας έτσι τις πολεμικές επιχειρήσεις. Τότε πραγματοποιήθηκε η έναρξη του κατά θάλασσαν αγώνα. Υπήρξαν οι πρωτεργάτες του. Έτσι συμπαρέσυραν στον ηρωισμό και τα υπόλοιπα νησιά.
Στις 3 Απριλίου οι Σπέτσες γιόρτασαν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Το πανέμορφο διατηρητέο νησί, αγαπημένο της αστικής Αθήνας, οπωσδήποτε τιμά το παρελθόν του.
Η συλλογική μνήμη των Σπετσιωτών αποτελεί τη βάση για την αφήγηση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης που ξεδιπλώνεται με ζωντανό, αφηγηματικό τρόπο.
Οι προφορικές παραδόσεις εμπλέκονται με την ιστορική μελέτη των γεγονότων. Ό,τι έχει παραμείνει ζωντανό στη μνήμη εγγράφεται και στον τρόπο ζωής των σύγχρονων Σπετσιωτών.
Επίσημες και ανεπίσημες εκδοχές της ιστορίας ισορροπούν σε ισότιμο ρόλο. Στοιχεία του παρελθόντος εξακολουθούν να κρύβονται στα λόγια και τις ιστορίες που αφηγούνται οι νησιώτες.
Η κάμερα μπαίνει στα σπίτια των ιστορικών οικογενειών, ζωντανεύει τα αντικείμενα που φυλάνε στα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές τους, στα μνημεία και το φυσικό τοπίο.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Πάνος Θωμαΐδης «στις παραμονές της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οι Σπετσιώτες συνευρίσκονται και συνομιλούν μεταφέροντάς μας τις εκδοχές της ιστορίας όπως αυτή έχει διασωθεί μέσα από την προφορική παράδοση, αλλά και όπως ξαναγράφεται μέσα από τη διαρκή και ενδελεχή μελέτη των τεκμηρίων».
Πιο συγκεκριμένα, «με φόντο το νησί και την περιβάλλουσα θάλασσα, απόγονοι πρωτεργατών της επανάστασης, προυχόντων, καραβοκύρηδων, αλλά και λαϊκών ναυμάχων, ενώνουν τις φωνές τους με τοπικούς ιστοριοδίφες, φύλακες των πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας, συνεχιστές των λαϊκών παραδόσεων και της ναυτοσύνης και απλώνουν ψηφίδα-ψηφίδα την ιστορία σαν ένα διαχρονικό σπετσιώτικο βοτσαλωτό».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Inkas Films Λιλέτ Μπόταση έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Πέρυσι ανέλαβε την ταινία της Αγγελικής Αντωνίου Πράσινη Θάλασσα βασισμένη στο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου Για να δει τη θάλασσα (Εκδόσεις Καστανιώτη), το 2018 το Holy Boom της Μαρίας Λάφη και παλιότερα τον βραβευμένο Βασιλιά (2002) του Νίκου Γραμματικού με τον καταπληκτικό Βαγγέλη Μουρίκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το 2015 ανέλαβε την εφηβική Περιπέτεια στο Αιγαίο του Φινλανδού Τάβι Βάρτια (Taavi Vartia). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμπαραγωγές που χρησιμοποίησαν το ελληνικό τοπίο: Κόστισε συνολικά 1,2 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία οι 900 χιλιάδες ξοδεύτηκαν στην Ελλάδα.
Η Λιλέτ Μπόταση έχει συμμετάσχει και σε αξιόλογες ευρωπαϊκές παραγωγές ενώ δεν έχει απουσιάσει ούτε από τον τηλεοπτικό χάρτη.
Το 2017 συμμετείχε στα γυρίσματα στην Ελλάδα της διεθνούς τηλεοπτικής σειράς THE BACHELOR (DE BACHELOR) σε παραγωγή της Ολλανδικής εταιρίας Warner Bros. International Television Production και εκτέλεση παραγωγής από την εταιρεία Inkas Film & TV Productions.
Τα γυρίσµατα ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα µε το µεγάλο φινάλε στο ξενοδοχείο Cape Sounio, έπειτα από ειδυλλιακή τελετή κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα µε πανσέληνο. Τη σειρά στήριξε και ο ΕΟΤ.
Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στη Γαλλία. Έχει συμπληρώσει πάνω από 25 χρόνια στο χώρο της παραγωγής. Πέρασε από τις θέσεις διευθύντριας παραγωγής, Location manager, Line Producer και Executive Producer μέσα από τουλάχιστον σαράντα διεθνείς παραγωγές που γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην Ελλάδα.
H Λιλέτ Μπόταση συμμετείχε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στο πρόγραμμα European Film Promotion – Producers on the Move εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Από το 2001 αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy/EFA), από το 2002 του ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων) και από το 2010 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Hellenic Film Academy).
Το 2007 ανέλαβε το ελληνικό τμήμα ταινιών του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος.
Πληροφορίες
Η ταινία διάρκειας 70 λεπτών αποτελεί παραγωγή της Inkas Films που ανήκει στη Λιλέτ Μπόταση και συμπαραγωγή της COSMOTE TV με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ Α.Ε..
Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Η ταινία υλοποιήθηκε με τη χορηγία των PREMIER CAPITAL ΕΛΛΑΣ (εστιατόρια McDonald’s), HELLENIC SEAWAYS, ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ.
Προβάλλεται από το COSMOTE HISTORY HD, στο πλαίσιο του αφιερώματος του καναλιού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Λιλέτ Μπόταση/Inkas Films
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ με την COSMOTE TV / COSMOTE HISTORY HD
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάνος Α. Θωμαΐδης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Ζαφείρης Επαμεινώνδας
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίνως Μάτσας
ΕΡΕΥΝΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ: Κατερίνα Κωνσταντίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ. Άδωνις Κύρου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Μαρία Μπαλοδήμου
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Μάνια Ξένου
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Γιάννης Αντύπας, Γιώργος Πόταγας
ΜΟΝΤΑΖ: Δημοσθένης Ράπτης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ – ΜΙΞΑΖ: Περσεφόνη Μήλιου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΑΤΩ: Ηλίας Κοσίντας
ΧΟΡΗΓΟΙ: PREMIER CAPITAL ΕΛΛΑΣ (εστιατόρια McDonald’s), HELLENIC SEAWAYS, ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΚΟΜΕ Α.Ε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Καραμανλής: «Καμία προσυνεννόηση» με Σαμαρά για πρόταση Προέδρου τη Δημοκρατίας
- G7: Συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία
- Πέλλα: Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Της ζήτησαν 50 χιλ ευρώ ισχυριζόμενοι ότι η κόρη της βρίσκεται στο χειρουργείο
- Κρήτη: Σε ετοιμότητα ο νομός Ηρακλείου για την κακοκαιρία «Alexandros»