• Πολιτισμός

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες

    Λάρα Σταφυλοπάτη: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες

    Η Λάρα Σταφυλοπάτη, περήφανη δημιουργός μπροστά σε έργα της, στην πρώτη της έκθεση στο Baraka Art Space το 2021


    Η Λάρα Σταφυλοπάτη ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό της γκαλερί Baraka Art Space στις Σπέτσες.  Επέλεξε φετινή επιμελήτρια για το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα 2024 την ανερχόμενη επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου (@kat_nikolaou).

    Η εναρκτήρια ομαδική έκθεση με τίτλο Tracing Infinite Lines ενυφαίνει ιστορίες γύρω από τον φυσικό κόσμο. Σε κάθε έργο τέχνης οι δημιουργοί σμιλεύουν την προσωπική τους αντίληψη για το φυσικό περιβάλλον και την ατομική τους εμπειρία.

    Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Δέσποινα Φλέσσα (@despinaflessa), Φωτεινή Παλπανά (@foteinipalpana), Αλέξανδρος Τζαννής (@alex.tzannis), Μαρίνα Βελισιώτη (@castrata_feel) και Ελένη Ζούνη (@ezouni).

    Κυρίως όμως εμπνέονται από το νησί των Σπετσών. Ιδιαίτερα, από τη μοναδική τοποθεσία της γκαλερί στο Παλαιό Λιμάνι και τη γειτνίασή της με τον ιστορικό φάρο που μπορεί κανείς να διακρίνει από την κύρια είσοδο του χώρου.

    Η έκθεση Tracing Infinite Lines αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ιστορία, συμβολισμό, αρχιτεκτονική των φάρων, μετατρέποντας το χώρο της γκαλερί σε γεωλογική εξερεύνηση των παράκτιων τοπίων.

    Θα ακολουθήσουν στο Baraka Art Space ακόμη δύο εκθέσεις, που αμφότερες αντλούν έμπνευση από το ίδιο φυσικό, γεωγραφικό, ιστορικό υλικό.

    Στην έως τώρα επιμελητική της πρακτική, η Κατερίνα Νικολάου έχει διερευνήσει με συνέπεια τη σχέση τέχνης, κοινωνίας και παράδοσης. Έχει ήδη δημιουργήσει μία διακριτή φωνή σε ζητήματα ταυτότητας και δεξιοτεχνίας. Την ενδιαφέρει συνεπώς ταυτόχρονα ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός χώρος.

    Φωτεινή Παλπάνα, Soft Sculptures (Courtesy of the artist and the Ileana Tounta Contemporary Art Center)

    Ποικιλία θεάματος

    Η Κατερίνα Νικολάου, που κάλεσε φέτος η Λάρα Σταφυλοπάτη, διοργανώνει δημόσιες εκθέσεις στο νησί των Σπετσών από το 2021.

    Στο τότε έργο με τίτλο Ki-nimata, οκτώ γυναίκες καλλιτέχνες δημιούργησαν τις ατομικές τους σημαίες.

    Το 2023 πραγματοποιήθηκε η έκθεση HOME κοντά στα Καρνάγια του νησιού, τιμώντας την ναυπηγική παράδοση των Σπετσών.

    Για το 2024 η έκθεση Éclats – Luminous Visions φιλοξενήθηκε στην ιστορική κατοικία της οικογένειας Ρουσόπουλου στο νησί των Σπετσών.

    Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον κήπο με έξι καλλιτέχνες να δημιουργούν εκεί μία φυσική καλλιτεχνική σκηνή.

    Την ίδια χρονιά στην Αθήνα επιμελήθηκε την παράσταση Fast Feelings στο ίδρυμα Taf The Art Foundation.

    Το 2023, επίσης στην Αθήνα και την Kourd Gallery, παρουσίασε την έκθεση The Quest for Tactility.

    Έχει επιπλέον επιμεληθεί καλλιτεχνικά residencies, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις σε ανεξάρτητους χώρους και ντιζάιν ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

    Ταξίδι αυτοεξερεύνησης

    Η Λάρα Σταφυλοπάτη έχει αναπτύξει το δικό της καλλιτεχνικό ιδίωμα, αναγνωρίσιμο και διακεκριμένο. Η στήλη τέχνης στην συγκεκριμένη έκδοση έχει παρουσιάσει συστηματικά το έργο της στις διάφορες εκθέσεις της στην Ελλάδα, στις Σπέτσες και στο εξωτερικό.

    Η Λάρα Σταφυλοπάτη εφορμά από την πηγαία ανάγκη κατανόησης και εμβάθυνσης στη συνείδησή της. Η ζωγραφική αποτελεί αυτοανακάλυψη, θεραπεία, επέκταση και επικοινωνία, όπως έχει επισημάνει.

    Ο πίνακας ζωγραφικής αποτελεί μέσο άρρητης επικοινωνίας με το θεατή σε ένα προσωπικό ταξίδι αυτοεξερεύνησης. Όχι με λόγια αλλά με συναισθήματα.

    Τα χρώματα, οι κινήσεις του πινέλου, οι σύνθετες δομές στα αφηρημένα έργα της και κατά βάθος η θάλασσα, δημιουργούν μία αίσθηση έντονων εσωτερικών μεταμορφώσεων και μία διάθεση για ρίσκο στην προσπάθειά της να συλλάβει την ανθρώπινη ύπαρξη.

    «Χρησιμοποιώ ακρυλικό, νερομπογιές, μελάνι, παστέλ, ρητίνη και οποιοδήποτε άλλο μέσο ταιριάζει στην περιπέτειά μου σε κάθε πίνακα», έχει εξηγήσει.

    «Αλλάζω συνεχώς. Όπως η ζωή έτσι και η τέχνη μου αντανακλώντας τη στιγμή του ταξιδιού που ξεκινάω».

    Η Λάρα Σταφυλοπάτη γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ίδρυσε την Baraka Art Space το 2021 και το όνομα παραπέμπει στην σούφι (αραβική) διάλεκτο σημαίνοντας ευλογία ή την ουσία της ζωής έτσι όπως αναδεικνύεται μέσα από την ανθρώπινη εξέλιξη.

    Τέλος, η Λάρα Σταφυλοπάτη παραμένει ενεργό μέλος στο ΔΣ της πρωτότυπης ΜΚΟ Δεσμός και βέβαια στην οικογενειακή ναυτιλιακή Byzantine Maritime Corporation.

    Άλλωστε δεν σπούδασε μόνο τέχνη στην Αμερική αλλά και ναυτιλιακά.

    Η θάλασσα βρίσκεται στον πυρήνα της.

    Πληροφορίες

    Baraka Art Space

    Tracing Infinite Lines

    Διάρκεια: 22/06 – 19/07
    Τετάρτη με Δευτέρα 20.00 – 01.00

    Baraka Art Space

    Παλιό Λιμάνι

    Σπέτσες

    +30 697 1710484

    [email protected]

    Έργο της Μαρίνας Βελισιώτη



    ΣΧΟΛΙΑ