Eκτενή αναφορά στους έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τον ξεριζωμό τους και τους κόπους τους κατά την εγκατάστασή τους στη μητέρα-Ελλάδα έκανε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία». Μια έκθεση μνήμης για τον θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, τις «δύο μεγάλες κιβωτούς της μνήμης του ιωνικού ελληνισμού που με κόπο και μεράκι κρατούν ζωντανή επί δεκαετίες την κληρονομιά των Ελλήνων, των χαμένων πατρίδων», όπως χαρακτήρισε τα δύο ιδρύματα ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρά Ασία» στο Μουσείο Μπενάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της έκθεσης «Μικρά Ασία» στο Μουσείο Μπενάκη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξάλλου εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκατό χρόνια μετά την καταστροφή, μια έκθεση όπως αυτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα, μας καλεί να αναστοχαστούμε την κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας μας, χωρίς να αποσείουμε το συναισθηματικό της φορτίο, αλλά και χωρίς να υποτιμούμε τη γονιμοποιό της δύναμη».

1

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην έκθεση
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην έκθεση

Οι κοινές ρίζες

Στο κατάμεστο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη  στην οδό Πειραιώς138, η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου κυρία Ειρήνη Γερουλάνου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, κάνοντας αναφορά στη «συμβολή του Αντώνη Μπενάκη στην προσπάθεια ενοποίησης των γηγενών και των προσφύγων Ελλήνων, ώστε να νιώσουν τις ρίζες κοινές», τονίζοντας ότι αυτό εξακολουθεί να είναι έως σήμερα μέρος της αποστολής του Μουσείου Μπενάκη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κ. Γεωργίου Δαβίδ, ο οποίος αναφέρθηκε και στους ιδρυτή του Μέλπω και Οκτάβιο Μερλιέ

Η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου
Η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Ειρήνη Γερουλάνου στο Μουσείο τον πρωθυπουργό

 Η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Εβίτα Αράπογλου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος της είναι να θέσει το 1922 ως «το σημείο κορύφωσης ανάμεσα στο πριν και το μετά» και παράλληλα «να συνθέσει τη ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού την εποχή της ειρήνης και της ευημερίας, με επίκεντρο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ουκαι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, να περιγράψει τι άλλαξε στις ζωές των Ελλήνων της Μικρά Ασίας στη δραματική περίοδο ανάμεσα στο 1908 και το 1922. Και, τέλος να μιλήσει για τις τόσες πλευρές της ζωής του προσφυγικού ελληνισμού μετά την άφιξή του στην Ελλάδα».

επιμελήτρια της έκθεση Εβίτα Αράπογλου κατά την ομιλία της

Τα εκθέματα

Περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα. Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.

. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, η επιμελήτρια της έκθεσης Εβίτα Αράπογλου και ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Γεώργιος Δαβίδ

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κύριος Γαβριήλ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο διπλωματικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων πρέσβης κ. Τάσος Κριεκούκης, πρέσβεις, εκπρόσωποι Μικρασιατικών φορέων κ. ά.

Διαβάστε επίσης

Μουσείο Μπενάκη: Εκατό χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή, πρόσκληση αναστοχασμού της Ιστορίας