Εργασίες στο Τατόι, στα κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο τους κάνουν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές που προέκυψαν από την καταστρεπτική φωτιά που πέρασε από ολόκληρη τη Βαρυμπόμπη αφήνοντας πίσω της καμένη γη.

Το ίδιο συνέβη και σε ένα τμήμα του δασικού πλούτου των κτημάτων του Τατοΐου, με την πυρκαγιά να κατακαίει όχι μόνον τα δέντρα αλλά και κτήρια και επιπλέον να έχει καταστρέψει δύο κοντέινερς. Αυτά στα οποία φυλάσσονταν αντικείμενα που προέρχονται από τα κτήρια στα οποία βρίσκονταν αποθηκευμένα. Όπως αποδεικνύεται η πυρκαγιά όχι απλώς «πέρασε» μέσα από το κτήμα αλλά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και με το σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται, η φωτιά έφθασε ως το ανάκτορο προσεγγίζοντας από την μία πλευρά του —την πίσω— την συρμάτινη περίφραξή του και φθάνοντας ως την πισίνα που υπάρχει εκεί. Δύο από τα τρία κοντέινερς που υπήρχαν όμως στην πλευρά της εισόδου του κτηρίου καήκαν μαζί με ό,τι περιείχαν.

Από τα άλλα κτήρια μεγάλες ζημιές υπέστη το «Διευθυντήριο», η στέγη του οποίου, που μάλιστα ήταν καινούργια, κάηκε και κατέρρευσε. Μεγάλες οι ζημιές και στο κτήριο του «Προσωπικού», όπως και στο φυλάκιο εισόδου με την κωνική στέγη.

Στο ξέφωτο ωστόσο, όπου είναι τοποθετημένος ο μεγάλος αριθμός των κοντέινερς η φωτιά δεν έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου από το υπουργείο Πολιτισμού, το ένα από τα καμένα κοντέινερς χρησιμοποιούνταν ως χώρος υγιεινής για τους εργαζόμενους ενώ στο δεύτερο δεν φυλάσσονταν αντικείμενα αξίας. Ανάμεσά τους κάποια παλιά μπουκάλια μπύρας τα οποία με τις υψηλές θερμοκρασίες εξερράγησαν σκορπίζοντας τα γυαλιά ολόγυρα, ενώ ό,τι απέμεινε είναι υλικά που δεν καίγονται εύκολα, όπως τα μεταλλικά στοιχεία επίπλων, σιδερένια κάγκελα, ο σκελετός μιας ραπτομηχανής, μια πυροστιά και ένα μπαούλο.

Να σημειωθεί, ότι από την πρώτη μέρα, με την έναρξη της πυρκαγιάς τα πολυτιμότερα αντικείμενα από όσα βρίσκονταν στο Τατόι απομακρύνθηκαν σε ασφαλέστερο μέρος ενώ η ίδια επιχείρηση έγινε και αργότερα. Το μέγα πλήθος ωστόσο παραμένει στη θέση του. Πριν από μερικά χρόνια, το 2016 μεγάλος αριθμός των αντικειμένων, που προέρχονται από τα οικήματα του Τατοΐου είχε μεταφερθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης με απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Εκείνη την εποχή ωστόσο, οργανωμένο έργο για το Τατόι δεν υπήρχε.

Με την έναρξη του μεγάλου προγράμματος ανάδειξης του Τατοΐου  —κτηρίων, αντικειμένων  κλπ— το ΥΠΠΟ αποφάσισε την επαναφορά τους , διότι εκεί στήθηκε το εργοτάξιο καταγραφής, συντήρησης κ.λ.π. μαζί με την έναρξη φυσικά των εργασιών αποκατάστασης των κτηρίων.

Η φύση όμως υπέστη ανυπολόγιστη καταστροφή, αφού ειδυλλιακά σημεία της κατάφυτης ως χθες περιοχής, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας έγιναν στάχτη. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό από τα όποια άλλα εφήμερα έργα των ανθρώπων.