ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας ανέδειξαν μεγάλους νικητές, δύο σημαντικές φιγούρες στα ελληνικά γράμματα: τον ποιητή (και εκδότη του περιοδικού Ποίηση) Χάρη Βλαβιανό για την τελευταία συλλογή του Αυτοπροσωπογραφία του λευκού (εκδόσεις Πατάκη) και τη μυθιστοριογράφο Μάρω Δούκα η οποία όμως κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική της προσφορά. Το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας απένειμαν στον στον Γιώργο Παπαδάκη για το έργο του Ο ταχυδρόμος, (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας).
Η Μάρω Δούκα καθιερώθηκε το 1979 με το μυθιστόρημά της Αρχαία σκουριά. Έχει εκδώσει συνολικά τρεις νουβέλες, δυο συλλογές διηγημάτων, δέκα μυθιστορήματα (Πλωτή πόλη, 1983, Οι λεύκες ασάλευτες, 1987, Εις τον πάτο της εικόνας, 1990· Ένας σκούφος από πορφύρα, 1996· Ουράνια μηχανική, 1999· Αθώοι και φταίχτες, 2004· Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ, 2010· Έλα να πούμε ψέματα, 2014· Πύλη εισόδου, 2019), δύο δοκίμια (Ο πεζογράφος και το πιθάρι του, 2013· Τίποτα δεν χαρίζεται, 2016) και μια μαρτυρία (Τα μαύρα λουστρίνια, 2005).
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τα Βραβεία του 2019, που αφορούν δηλαδή τις εκδόσεις του 2018. Πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωση απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Τα μέλη της επιτροπή εργάστηκαν με περίσσεια ζήλου ώστε στο διάστημα της διετούς θητείας τους (λήγει τον Ιούνιο του 2020) να κρίνουν και να γνωμοδοτήσουν για την παραγωγή τριών ετών, έτσι ώστε να επανέλθει ο θεσμός στην κανονικότητά του: ήτοι τα βραβεία να απονέμονται ετησίως για τη βιβλιοπαραγωγή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.
Τα υπόλοιπα βραβεία διαμορφώθηκαν ως εξής:
Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες (εκδόσεις Κίχλη), και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της Αλφαβητάρι εντόμων (εκδόσεις Πατάκη).
Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον δημοσιογράφο και κριτικό στην εφημερίδα Το Βήμα Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017 (εκδόσεις Πόλι).
Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη και Μ.Ζ. Κοπιδάκη για το έργο τους Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), Το Ειδικό Βραβείο 2019 για βιβλίο εκδόσεως 2018 που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του Καινούργια μέρα (εκδόσεις Καστανιώτη).
Ως προς το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2019, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί καθώς έκρινε ότι το ανώτατο όριο ηλικίας των 35 ετών που επιβάλλει ο ισχύων νόμος για τη βράβευση πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων περιορίζει δραστικά τις επιλογές της στην κατηγορία αυτή.
Η Επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά Νησίδες και Συριανά Γράμματα.