• Πολιτισμός

    Κωστής Γεωργίου: Η αποθέωση του χρώματος και της ανθρώπινης μορφής σε μια έκθεση 

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Κωστής Γεωργίου με έργο του

    Ο Κωστής Γεωργίου με έργο του


    Χρώματα ορμητικά και χειμαρρώδη. Χρώματα που ξεφεύγουν από τις διαστάσεις των έργων και πλημμυρίζουν τον χώρο και τη ζωή. Είναι η «Dreamland» του Κωστή Γεωργίου, ένας ονειρικός τόπος, που μεταφέρεται από σήμερα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts δείχνοντας το δυναμισμό και την πληθωρική έκφραση των έργων του καλλιτέχνη και αποθεώνοντας το χρώμα σε όλες τις εκφάνσεις του.

    Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα ιδιόμορφα ζώα, οι μαγικοί καλοκαιρινοί τόποι και οι λουόμενοί του, είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της Dreamland, στην οποία ο καθένας θα ήθελε να βρεθεί. Πρόκειται για έναν κόσμο, που ο δημιουργός πλάθει με μαεστρία προσδίδοντας σε κάθε έργο του μια ανεπανάληπτη  εμπειρία επαφής και επικοινωνίας.

    Μια σειρά αυτών των έργων των τελευταίων ετών -ζωγραφικά τα περισσότερα- παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση. Κάποια από τα οποία συνθέτουν πολύπτυχες δημιουργίες, που κάθε μέρος τους διατηρεί τη δική του αυτόνομη οντότητα. Ενώ μοναδικά είναι τα εντυπωσιακά έργα γλυπτικής, στα οποία έχει προσθέσει νέα στοιχεία, τους γοητευτικούς και ριψοκίνδυνους, μεταλλικούς ακροβάτες, που διεκδικούν επικίνδυνες ισορροπίες.

    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»
    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»

    Στο κέντρο ο άνθρωπος

    «Οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία», όπως έχει πει άλλωστε ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Αυτή η θέση- θεώρημα είναι ο άξονας δράσης και ο κάνναβος στον οποίο κινούμαι από την πρώτη στιγμή που βούτηξα στα βαθιά νερά της τέχνης. Είναι το κέλυφος ενός μοναχικού κόσμου που αναζητά απεγνωσμένα τον πυρήνα της ύπαρξης του».

    Όσο για την ανθρώπινη μορφή στην οποία επιμένει και επανέρχεται διαρκώς  «Ο άνθρωπος, ως οντότητα που ορίζει και κυβερνά τον πλανήτη είναι η δύναμη που καθορίζει τη ζωή και την ύπαρξη», διευκρινίζει.

    Προσθέτοντας πως «Είναι φίλος και συνάμα εχθρός της φύσης. Είναι ευαίσθητος και αλαζόνας, μεγαλόψυχος αλλά και εξαιρετικά μικροπρεπής, πολεμοχαρής και ειρηνοποιός, ευφυής και πολύπλοκος, αλλά και πρακτικός και πόσες χιλιάδες άλλες ιδιότητες».

    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»
    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»

    Δυναμική έκφραση

    «Το έργο του Κώστα Γεωργίου είναι ζωγραφική, που ξεκινά από ατομική έκφραση δυναμική, με χρώμα και σχήματα που φτάνουν να έχουν μείζονες πολιτισμικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς», είχε γράψει, όμως, ο αείμνηστος τεχνοκριτικός, σημειολόγος Χάρης Καμπουρίδης.

    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»
    Έργο του Κωστή Γεωργίου από τη σειρά «Dreamland»

    Μιλώντας για τις πλαστικές συνθέσεις του εξάλλου, έλεγε ότι «προεκτείνουν τις δύο διαστάσεις του πίνακα στον τρισδιάστατο χώρο, και την «πλαστική χειρονομία» ως παράγωγο εμπράγματων φυσικών υποστάσεων». Για τις «εγκαταστάσεις», ότι «διεκδικούν όλον τον διαθέσιμο χώρο, εκθεσιακό και ευρύτερο, ως αισθητικό κεκτημένο». Και για την γλυπτική, ότι «αναδεικνύει τις φόρμες αυτές ως σύμβολα με προεκτάσεις νοητικές, ως εμβλήματα».

    Έργο του Κωστή Γεωργίoυ από τη σειρά «Dreamland»
    Έργο του Κωστή Γεωργίoυ από τη σειρά «Dreamland»

    Διεθνής δράση

    Ζωγράφος και γλύπτης με δράση διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας είναι άλλωστε ο Κωστής Γεωργίου, η μεγάλη αναδρομική έκθεση του οποίου πέρυσι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

    Τα γλυπτά του, μνημειακών διαστάσεων μπορεί να δει κανείς  σε δημόσιους χώρους, όπως στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Greek riviera, στη Βουλιαγμένη, στη Βούλα, στο Παλαιό Φάληρο, αλλά και στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη.

    Είναι όμως εγκατεστημένα και στο Βέλγιο (St. Elizabeth Hospital-Brussels), στην Κίνα (Vanke Mall , Yia Yuan Gardens etc), στο Λουξεμβούργο, στον Καναδά, στο Μαϊάμι και αλλού ενώ βρίσκονται  και σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και Τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Έργο του Κωστή Γεωργίoυ από τη σειρά «Dreamland»
    Έργο του Κωστή Γεωργίoυ από τη σειρά «Dreamland»

    Το έργου εξάλλου, έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις  (Ιαπωνία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά.) ενώ έργα του έχουν πλειστηριαστεί από τους οίκους: SOTHEBY’S – BONHAM’S – CHRISTIE’S στο Λονδίνο.

    «Σε αυτόν τον κόσμο των εικόνων και των μυστικών συνειρμών ο καλλιτέχνης πρέπει να απομονώσει το δέον και το ουσιαστικό και να αποβάλει ό,τι άχρηστο και ανούσιο το οποίο δεν υπηρετεί το όραμά του», έχει πει ο ίδιος. «Πρέπει να «λογοκρίνει» τα φανταχτερά μπιχλιμπίδια και όλες τις σειρήνες που ύπουλα προσπαθούν να τον παρασύρουν σε άσκοπα και φτηνά παιχνίδια. Ένας αμείλικτος αγώνας μέχρι την τελική λύτρωση, όταν το έργο αποκτάει υπόσταση και αρχίζει να εκπέμπει τις πρώτες του δονήσεις. Η πιο σπουδαία στιγμή…».

    Info

    Kapopoulos Fine Arts: Σκουφά 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 3637 652

    Έκθεση: Κωστής Γεωργίου “DREAMLAND”

    Διάρκεια: 21 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου

    Διαβάστε επίσης:

    Μια συνοικία – ένα μουσείο. Ο Θεόφιλος, το Θέατρο Σκιών, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην Πλάκα

    Άγριες φράουλες προς 325.000 χιλιάδες ευρώ η μία – Η αγορά ενός «εθνικού θησαυρού»

    Κολώνα και ναός Αφαίας: Δράσεις σωτηρίας για τα εμβληματικά μνημεία της Αίγινας



    ΣΧΟΛΙΑ