Ο Κώστας Κρομμύδας στο Κρασί από τα χείλη σου (εκδ. Διόπτρα) δεν γράφει μυθιστόρημα οινοποσίας και αγάπης. Με φόντο τη Νεμέα του κρασιού, αναβιώνει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας σε μία σύγχρονη ελληνική εκδοχή με μάτσο άνδρες και ευαίσθητα κορίτσια.

Στη θέση των σαιξπηρικών ηρώων βρίσκονται ο Άρης και η Κλαίρη. Βαλσάμης και Γιόγλου τα επώνυμά τους. Δύο οικογένειες που το πάλαι ποτέ χώρισαν τα αμπέλια τους στη μέση εξαιτίας μίας παρεξήγησης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εκατοντάδες χρόνια μέχρι σήμερα.

1

Οικογένειες ως ανώνυμες εταιρίες

Ο Κώστας Κρομμύδας περιγράφει τη ζωή δύο περίφημων (φανταστικών) οικογενειών της αμπελουργίας σε δύο αντικρυστές οινοποιία. Περιγράφει με πλαστικότητα και πυκνότητα τις σύνθετες ισορροπίες που διέπουν τις συγγενικές σχέσεις και τις δραματικές ίντριγκές τους. Αντρόγυνα που δρουν περισσότερο ως ανώνυμες εταιρείες παρά ως γονείς ή οικογενειάρχες.

Ωστόσο, ο αναγνώστης εύλογα θα αναρωτηθεί αν ευσταθεί η υπόθεση που εγείρει ο Κώστας Κρομμύδας. Ότι υπάρχει μίσος τόσο δυνατό ύστερα από τόσα χρόνια ανάμεσα σε δύο σύγχρονες οικογένειες, που μόλις οι γονείς καταλάβουν ότι η Κλαίρη και ο Άρης βρίσκονται μαζί σε διακοπές, θα παρατήσουν τα πάντα για να τη «μαζέψουν». Θα την καθυποτάξουν. Θα της επιβάλουν γάμο συμφέροντος.

Ίσως και όχι όμως: Οι Έλληνες διακρίνονται για τον άκαμπτο εγωισμό τους, τη δυσκολία στο συμβιβασμό και τη διπλωματία. Καλύτερα να χάσουν οι ίδιοι παρά να πλουτίσει ο γείτονας, όπως επισημαίνει και το ρητό.

Το ανικανοποίητο

Αν καμθούν πάντως αυτά τα ερωτήματα, ο Κώστας Κρομμύδας διαγράφει με εξαιρετική λεπτότητα τις φωτοσκιάσεις του ανικανοποίητου έρωτα.

Οργανώνει την πλοκή με μοντάζ που παλινδρομεί από το παρόν στο παρελθόν και τούμπαλιν. Η εξέλιξη αυτού του έρωτα από την παιδική ως την ώριμη ηλικία εξελίσσεται με φλας μπακ στο παρελθόν αλλά και με συνείδηση του παρόντος. Ότι ο Άρης πρέπει να αποφασίσει αν θα αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του. Και σε αυτήν την απόφαση δεν μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι αντίστοιχος ηγέτης του αντίπαλου κτήματος αναδεικνύεται η Κλαίρη. Έτσι, διατηρείται ζωντανό το σασπένς για την τύχη των δύο αθώων εραστών.

«Για κάμποση ώρα κανείς από τους δύο δεν έλεγε τίποτα. Σιωπηλά διαχειρίζονταν τις νέες πληροφορίες που έρχονταν στο φως. Καθώς περνούσαν από τις παρυφές της Αθήνας και συνέχισαν με σκοπό να φτάσουν στην Εθνική Αθηνών Θεσσαλονίκης, την κοίταζε στα κλεφτά, μετανιωμένος για τον σκληρό τρόπο που την είχε αντιμετωπίσει την προηγούμενη φορά που πήγε να τον βρει μέσα στην καταιγίδα. Γυρνώντας και εκείνη προς το μέρος του, απέμεινε να τον κοιτά. Ήταν πιο ήρεμη και τα μάτια της είχαν ξαναβρει την ζωντάνια τους».

Το κρασί μεταγγίζει ζουμί στην ιστορία αλλά ο Κώστας Κρομμύδας δεν γράφει για την κουλτούρα και τη βιομηχανία του κρασιού. Αναφέρεται σε βασικά οινολογικά πραγματολογικά στοιχεία, τόσα ώστε να εμποτίσει το μυθιστόρημα με αρκετό ρεαλισμό.

Ως ηθοποιός και επιτυχημένος συγγραφέας διαδοχικών μπεστ σέλερ, ο Κώστας Κρομμύδας διαχειρίζεται τη μυθοπλασία με απατηλή απλότητα.

Ο σοφός οινολόγος

Ανάμεσα στα αμπέλια τους που παράγουν διακεκριμένες ετικέτες, βρίσκεται η οικία του οινολόγου και γεωπόνου τους. Ο Βλάσης ανήκει και στις δύο οικογένειες αλλά αποκτά ιδιαίτερη σχέση μόνο με τον Άρη τον οποίο θα βοηθήσει να βρει τον εαυτό του.

Διότι στο Κρασία από τα χείλη σου, ο Κώστας Κρομμύδας περιγράφει τον ήρωά του σε μία ιστορία αργοπορημένης ενηλικίωσης. Έναν Άμλετ (τηρουμένων και πάλι των αναλογιών) που περιπλανιόταν ρομποτικά και μουδιασμένα στους ορίζοντες της επιτυχίας του, αλλά μακριά από τον πυρήνα της ύπαρξής του.

Με την απόρριψη της οικογένειάς του και των παιδικών αναμνήσεών του μέσα στα αμπέλια που άδολα αγαπούσε ως παιδί, είχε ως ενήλικας οδηγηθεί σε μία επιτυχία μοναχική και στείρα, στο απρόσωπο Ντουμπάι.

Επιστροφή

Τελικά το πεπρωμένο τον κάλεσε πίσω. Για να εξελιχθεί πραγματικά, για να ανακαλύψει δηλαδή την εσωτερική του κλίση, ο Άρης έπρεπε παραδόξως να κινηθεί προς τα πίσω όχι προς τα εμπρός. Προς τις ρίζες και το παρελθόν του και όχι μακριά από αυτές.

Μπορεί όμως ένας έρωτας παράφορος της νεανικής ηλικίας να αναζωπυρωθεί δέκα επτά χρόνια μετά; Ο Κώστας Κρομμύδας δίνει άραγε την απάντηση μέχρι το δυνατό του φινάλε;

Πληροφορίες

Κώστας Κρομμύδας

Κρασί από τα χείλη σου

Εκδόσεις Διόπτρα, 2024

Σελ. 375