Περισσότεροι από 4.100 επισκέπτες βρέθηκαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του να θαυμάσουν τα εκθέματα στις ανανεωμένες αίθουσες του τρίτου ορόφου, οι οποίες ζωντανεύουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 μέσα από κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα, αυλικές ενδυμασίες και έργα τέχνης. Τα εγκαίνια της επανέκθεσης έγιναν με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα ενώ οι επισκέπτες –με δωρεάν είσοδο, όπως είχε προαναγγελθεί-  είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ολόκληρο το μουσείο, που παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό από την Προϊστορία έως τον 20ό αιώνα αλλά και στην περιοδικές  εκθέσεις «άνδρα πολύτροπον: Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου» και «Grand Tour».

Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη
Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη

Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την μουσειολογική πρόταση του εμβληματικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβορριά η επανέκθεση στις αίθουσες 33 έως 36 περιλαμβάνει τα ιστορικά γεγονότα της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, τη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια, τη βασιλεία του Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, τη βασιλεία του Γεωργίου Α΄, τους Βαλκανικούς  Πολέμους και τη εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον  Μεσοπόλεμο και τέλος το Έπος του 1940-1941.

1

Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη
Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη

Τα νέα εκθέματα

Οι δύο μεγάλες εκθέσεις του μουσείου, που προηγήθηκαν το «1821 Πριν και Μετά» για τον εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης και «Μικρά Ασία. Λάμψη –Καταστροφή –Ξεριζωμός -Δημιουργία» υπήρξαν η αφετηρία για την επανέκθεση, καθώς η αναψηλάφηση των συλλογών του έφερε στην επιφάνεια νέο υλικό, στο οποίο προστέθηκαν δωρεές  αξιόλογων κειμηλίων, έργων ζωγραφικής και διακοσμητικών τεχνών.

Νέα ενότητα συγκροτούν πλέον τα φιλελληνικά αντικείμενα, κυρίως διακοσμητικά από μέταλλο και πορσελάνη αλλά και το αρχειακό υλικό, που δείχνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Αγώνα από τις ειδικές επιτροπές, που είχαν συσταθεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έμφαση δίνεται εξάλλου, σε έργα ζωγραφικής, που καλύπτουν διάφορες περιόδους, από τον Ρομαντισμό έως τις νεωτερικές τάσεις του 20ού αιώνα, ενώ καταγράφεται και ο απόηχος των ιστορικών γεγονότων σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα τέχνης, όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο.

Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη

Ο Εμμανουήλ Μπενάκης και ο γιος του Αντώνης, ιδρυτής του Μουσείου, η Πηνελόπη Σ. Δέλτα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσωπικότητες που συνδέονται με το Μουσείο Μπενάκη επισημαίνονται ιδιαίτερα ενώ αξίζει να σημειωθεί η έκθεση δύο έργων του Γιαννούλη Χαλεπά: Είναι ο «Άγγελός», ένα αριστούργημα σε τερακότα και οι «Εννέα Μούσες» του αποχαιρετούν τον επισκέπτη του μουσείου.

Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη

Ξεναγήσεις

 Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στην νέα μόνιμη έκθεση για τη Νεότερη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης από την Πέμπτη 27 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη ως τις 25 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα 18:00. Σημειώνεται όμως, ότι η κράτηση θέσεων διαδικτυακά μέσω του tickets.benaki.org είναι απαραίτητη.

Αποψη των ανανεωμένων αιθουσών του Μουσείου Μπενάκη

Παράλληλα στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται τις ίδιες ημέρες στις 7 το απόγευμα  το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας», μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και της Marketing Greece, που αναφέρεται στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 την οποία είχε διοργανώσει το μουσείο με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Διαβάστε επίσης

Πολύτιμα αρχαία ελληνικά αγγεία σε δημοπρασία – Γερμανός ο συλλέκτης