Ο Κομφούκιος από την μακρινή Κίνα και ο Σωκράτης από την Ελλάδα μπορεί να μη συναντήθηκαν ποτέ εν ζωή(!) τώρα όμως θα αντικρίζουν ο ένας τον άλλο από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, όπου πρόκειται να στηθούν τα αγάλματά τους.

Το έργο, με τίτλο «Σωκράτης και Κομφούκιος: Μια συνάντηση» είναι δωρεά του διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας Wu Weishan, ο οποίος είναι επίσης καταξιωμένος γλύπτης, ακαδημαϊκός δάσκαλος, καθώς και πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Για την εγκατάσταση του γλυπτού, θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα τεχνικοί από την Κίνα, οι οποίοι θα συνεργαστούν με κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας, το οποίο εγκαινιάζεται τον Μάιο 2021 και ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο. Και ακριβώς το πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων συζήτησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσιγιουέ Τσανγκ, δεδομένου, ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρόκειται να διευρυνθεί και με τη διοργάνωση δράσεων στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ο Wu Weishan εξάλλου είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020 ως επικεφαλής αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων των μουσείων και ανθρώπων της τέχνης, ύστερα από πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού.
Εκτός από την αποκάλυψη του γλυπτού, που θα γίνει τον Μάιο υπάρχει εξάλλου και ένα εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί και θα πραγματοποιηθεί μόλις επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η πρέσβης της Κίνας Τσιγιουέ Τσανγκ

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκθέσεις: Αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που πρόκειται να παρουσιαστεί στο National Museum of China στο Πεκίνο. «The Greeks. Agamemnon to Alexander the Great», που θα φιλοξενηθεί στο Hunan Museum, στο Nanjing Museum και στο Capital Museum. Έκθεση για τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα παρουσιαστεί στο Sishuan Museum, στην πόλη Chengdu.

Έκθεση για την Θάλασσα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Σαγκάης. Η έκθεση «Daedalus: On the trail of the mythical craftsman», που θα παρουσιαστεί στο Palace Museum της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο. Και τέλος η έκθεση «Chiming Treasures: Ceremonies and court life in the Qing Dynasty» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο του Έτους σχεδιάζονται, επίσης, συμπόσια και μουσικά γεγονότα, όπως διαδικτυακές συναυλίες, με κοινή συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων μουσικών. Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Ειδικότερα ζητήματα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και αρχαιοκαπηλίας και η προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας, η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων και εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Διαβάστε επίσης:

Πραγματικότητα σε ένα εμβληματικό κτήριο του Πειραιά το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Μουσικά όργανα και εξοπλισμός του Athenaeum αντικαθίστανται με έκτακτη ενίσχυση

Κινδυνεύουν τα μνημεία από τα αιολικά πάρκα; Αυστηρές και χρονοβόρες οι διαδικασίες