Σήμερα θα καταθέσει σε ειδική επιτροπή στο Κογκέσο η κύρια επιμελήτρια και επικεφαλής Τέχνης και Αρχείων Φάραρ Έλιοτ. Δεδομένου ότι επτά γλυπτά και δύο πίνακες υπέστησαν υλική φθορά κατά τη διάρκεια της βίαιης εισβολής στο Καπιτώλιο τον προηγούμενο μήνα, κρίνει πως χρειάζονται 25.000 δολάρια για την αποκατάστασή τους. Πενιχρό ποσό για τα αμερικανικά δεδομένα.

Ανάμεσα στα αντικείμενα τέχνης με ζημιές συμπεριλαμβάνεται προτομή του ινδιάνου αρχηγού Μπι Σίκι (Be sheekee, εικονίζεται παρακάνω), άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον (του προέδρου που διέθετε μαύρους σκλάβους), πορτρέτα του Μάντισον (επίσης είχε δούλους) και του Τζον Κουινσί Άνταμς.

πηγή: New York Times

Η φθορές προκλήθηκαν κυρίως από τα χημικά που απελευθερώθηκαν στον αέρα, συμπεριλαμβανομένου και τπροστατευτικού σπρέι αυτοάμυνας σε περίπτωσης επίθεσης από ζώα (αρκούδες και σκύλους).

Πρόκειται για ειρωνία της ζωής ότι οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, κατέστρεψαν όχι μόνο το ίδιο το ιστορικό κτίριο αλλά και ορισμένα μνημεία ή προτομές επιφανών πολιτικών που στάθηκαν υπέρ του θεσμού της δουλείας.

Το αντίπαλο κίνημα Black lives matter είχε διαδηλώσει απαιτώντας να γκρεμιστούν δημόσια αγάλματα προσώπων συνδεδεμένα με το ρατσιστικό παρελθόν της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αποδεκτό. Τουναντίον, ο Τραμπ πρόβαλε βέτο σε νομοσχέδιο που αφορούσε ένοπλες δυνάμεις: Προέβλεπε αλλαγή τίτλου σε αμερικανικές βάσεις οι οποίες έφεραν το όνομα ιστορικών προσώπων που υπερασπίστηκαν το θεσμό της δουλείας στην Αμερική.

Με έναν πιο ήπιο πλανητάρχη, ήρθε η ώρα η Αμερική  να έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Να αναλογιστεί ποια μνημεία ανήκουν στο Καπιτώλιο. Για ποια εξ αυτών επιβάλλεται η αποκατάσταση; Και αν υπάρχει οικονομικό περιθώριο για έργα που απαθανατίζουν τον Τζέφερσον και τον Μάντισον, μήπως πρέπει να επενδυθεί χρήμα στην εξάπλωση της συλλογής με άλλες φιγούρες της συμφιλίωσης;