ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρχαία ελληνικά νομίσματα, που έφθαναν λαθραία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνον κατασχέθηκαν από τα τελωνεία της αλλά ήδη έχουν λάβει το δρόμο του επαναπατρισμού.
Συγκεκριμένα πρόκειται για 51 κλεμμένα νομίσματα, τα οποία εντοπίσθηκαν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων και την περασμένη Τετάρτη παραδόθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες των Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας σε ειδική τελετή, που έγινε στο Σικάγο στην πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και άλλους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους.
«Αυτό είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε θαύματα», όπως είπε κατά την τελετή η κυρία Παπαδοπούλου. Προσθέτοντας ότι «Καθώς αυτά τα νομίσματα επιστρέφουν στην Ελλάδα όπου ανήκουν, είμαι σίγουρη, ότι θα αποτελέσουν μια συναρπαστική, ισχυρή εμφάνιση ως μέρος του πολιτισμού μας, ως μέρος της κοινής μας ταυτότητας αλλά και ως μέρος της στενής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο γενικός πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης και η πρόξενος Γεωργία Τασιοπούλου.
Εγκληματική επιχείρηση
Λεπτομέρειες για τα αρχαία νομίσματα, που επιστρέφουν στην Ελλάδα δεν ανακοινώθηκαν. Όπως αναφέρθηκε όμως κατασχέθηκαν από την CBP κατά τη διάρκεια τεσσάρων ξεχωριστών αποστολών κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού τόσο οι αποστολείς, όσο και οι παραλήπτες δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν, ότι έχουν την ιδιοκτησία τους.
«Η εμπορία αρχαιοτήτων είναι μια εγκληματική επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά όταν οι διακινητές κλέβουν αυτές τις αρχαιότητες από μια χώρα, κλέβουν την πολιτιστική κληρονομιά ενός έθνους, ενεργώντας αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος», όπως δήλωσε ο ειδικός πράκτορας της HSI Chicago Σον Φιτζέραλντ. Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου, ότι συχνά είναι και για τους ίδιους εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσουν με ακρίβεια την χρηματική αξία ενός αρχαίου νομίσματος. «Παρ’ όλα αυτά, ως δείγματα της παλαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο, η πολιτιστική περιουσία της Ελλάδας, κατά την άποψη της HSI θεωρείται ανεκτίμητη», όπως είπε.
Το έργο τη υπηρεσίας
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές από το 2007, οι έρευνες της HSI έχουν βοηθήσει στον επαναπατρισμό περισσότερων από 20.000 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων πινάκων, αγαλμάτων, νομισμάτων και χειρογράφων σε περισσότερες από 40 χώρες ως μέρος του προγράμματος «Πολιτιστική Περιουσία, Τέχνη και Αρχαιότητες» (CPAA).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα A εργάζεται για τη βελτίωση των διεθνών σχέσεων, επιστρέφοντας «λεηλατημένη πολιτιστική κληρονομιά και κλεμμένα έργα τέχνης». Έτσι, το οικονομικό έτος 2022, η CPAA επαναπάτρισε θρησκευτικά αντικείμενα και αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν κλαπεί από εβραϊκές κοινότητες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος σε 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ινδίας, του Ιράκ, της Ιταλίας και του Μάλι.
Διαβάστε επίσης:
Έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης: Όταν η ελληνική αρχαιότητα εμπνέει ως σήμερα
Ο Μπάρακ Ομπάμα οικογενειακώς στην Ακρόπολη και στο Μουσείο
Η Αθήνα στο κάδρο – Εικαστικά και κινηματογράφος αποτυπώνουν τη σύγχρονη ιστορία
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί