ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θεωρώ πως ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα γενναίο βήμα προς το άνοιγμα ενός νέου διάλογο ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Αθήνα για αυτό το ζήτημα».
Αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών ως την πλήρη ικανοποίησή του με την επανένωσή τους στο Μουσείο Ακρόπολης υπήρξε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, όπου εγκαινίασε χθες το βράδυ την έκθεση «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία».
«Τα γλυπτά αυτά συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η επανένωσή τους είναι και πολιτιστικό αίτημα πρόσθεσε πως «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία του. Για τον λόγο αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε όμως και την διεθνή πρακτική σε παρόμοια θέματα επισημαίνοντας, ότι «Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα». Για να προσθέσει: «Έθεσα το ζήτημα στον Πρωθυπουργό Johnson σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Η έκθεση
Να σημειωθεί εξάλλου, ότι η έκθεση «Ancient Greeks: Science and Wisdom», η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασία της Βρετανίας και της Ελλάδας και για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια συλλογή σπάνιων και σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, προερχόμενες από πέντε τομείς της αρχαίας ελληνικής επιστήμης: το σύμπαν, τον κόσμο των ζώων, τη μουσική, τα μαθηματικά, το ανθρώπινο σώμα και τη θάλασσα.
Μεταφέροντάς τους έτσι, πίσω στον χρόνο θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το πώς οι αρχαίοι Έλληνες επεξεργάζονταν, στοχάζονταν και συζητούσαν για τον φυσικό κόσμο.
Πέρα από τα εκθέματα εξάλλου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την τελευταία έρευνα του Project Black Sea Maritime Archaeology, το οποίο αποκαλύπτει το μυστήριο ενός αρχαίου ελληνικού ναυαγίου που χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ. Και ακόμη να μάθουν, μέσω της ομιλίας της Δρ Μαγδαληνής Αναστασίου, τι ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων του 1ου μ.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε σε πλοίο, το οποίο είχε ναυαγήσει στο νησί των Αντικυθήρων. Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκαλύψουν κρυφές ιστορίες πίσω από κάθε κομμάτι του για να δείξουν, πώς οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν ένα εξελιγμένο μηχάνημα για να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονταν για τον σύμπαν, και μάλιστα με τρόπο τεχνολογικά εξελιγμένο.
Αρχαία και σύγχρονη επιστήμη
Παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας, με μια συλλογή που προσφέρει μια διαχρονική καταγραφή των επιστημονικών, τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων από όλο τον κόσμο είναι άλλωστε το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, για το οποίο ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, δεδομένου, ότι με τα εκθέματά του καλύπτει όπως είπε «χιλιετίες από κάθε γωνιά του εύθραυστου και συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας». Όπως ο ίδιος αποκάλυψε εξάλλου, πρόκειται για ένα μουσείο που επισκέπτεται τακτικά, από την εποχή που όταν ζούσε στο Λονδίνο, πριν από 25 χρόνια το σπίτι του βρισκόταν ακριβώς απέναντι.
«Η έκθεση ‘Ancient Greeks: Science and Wisdom’ αναδεικνύει το πώς η σύγχρονη επιστημονική καινοτομία βοηθά να αποκαλυφθούν περισσότερα παρά ποτέ σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, επιτρέποντάς μας να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, σε έναν αρχαίο πολιτισμό, όπου κάποιες από τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Κλασική εποχή Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σαφώς πιο προηγμένες σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του. Και αναφερόμενος στη γνωστή ρήση του Αριστοτέλη «Αρχή της σοφίας είναι η αμφιβολία» πρόσθεσε, πως η σοφία μέσω αμφισβήτησης και μέσω της περιέργειας και της έρευνας, συνεχίζει να διαμορφώνει την επιστήμη και την καινοτομία του σήμερα.
Οι συνεργασίες
«Αν μία έκθεση σαν αυτή μπορεί να αποδείξει κάτι είναι, ότι η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει στη συγκρότηση εξαιρετικών συλλογών» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. «Ελπίζω πως δημιουργώντας συνεργατικά αυτές τις συλλογές, αν τις μοιραστούμε και αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και να αυξήσουμε την κατανόηση που έχουμε για τους επιστημονικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που σημαίνουν τόσα για εμάς».
Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και της Microsoft, που αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας δημιούργησε το project «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» με το οποίο ζωντανεύει ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος.
«Η επιστήμη και η σοφία έχουν σημασία. Και όλα όσα θαυμάζουμε σε αυτή την έκθεση επιβεβαιώνουν αυτό που εννοούσε ο Αϊνστάιν όταν είπε: «Στις μέρες μας, οι παλιές μηχανές επανεφευρίσκονται και αρχαία πειράματα διεξάγονται εκ νέου», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Η έκθεση στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου περιλαμβάνει εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, τη Συλλογή Nicolas και Alexis Kugel, το Μουσείο Reiss Engelhorn στη Γερμανία, το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Kunstsammlungen Antike der Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία και το Reading Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τη συλλογή Science Museum Group.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα αξιακό και πολιτικό
Microsoft: Συναρπαστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία – Εγκαίνια του έργου
Βικτώρια Καρέλια: Κρατάει τον διεθνή γλύπτη Νίκο Φλώρο στην Καλαμάτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hellenic Train: Αυτά είναι τα δρομολόγια της Παρασκευής που ακυρώνονται λόγω στάσης εργασίας
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund