• Πολιτισμός

    Κατερίνα Σεραφετινίδου: Λαμπερά εγκαίνια για τη «Μυστική Δροσιά της Ύδρας»

    Η ζωγράφος Κατερίνα Σεραφετινίδου αναμεσα στον Τάκη Μαυρωτά και τον Γιάννη Κόττη


    Εορταστικό Σαββατοκύριακο στην Ύδρα με τα Μιαούλεια να συγκεντρώνουν πολλούς λάτρεις του νησιού, με πλεούμενα η με τα πλοία της γραμμής, πολλοί όμως ήταν εκείνοι που έδωσαν το ‘παρών’ το βράδυ της Παρασκευής, στα εγκαίνια της έκθεσης της Κατερίνας Σεραφετινίδου στο Γενικό Αρχείο του Κράτους/Ι.Α.Μ.Υ. Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, ‘Η Μυστική Δροσιά της Ύδρας’.

    Πιστή επισκέπτης του νησιού, η ζωγράφος εμπνεύσθηκε από την ερευνά της και τις περιπλανήσεις της χειμώνα και καλοκαίρι στην Ύδρα, για να παρουσιάσει δεκαπέντε και πλέον αντιπροσωπευτικούς πίνακες μικτής τεχνικής, μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων, που θα είναι ανοικτή μέχρι και τα τέλη Ιουλίου και την επιμελήθηκε ο εκλεκτός ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς.

    Υποδεχόμενη τους φιλότεχνους καλεσμένους, η ιστορικός – αρχειονόμος Ντίνα Αδαμοπούλου μίλησε για την καλλιτέχνιδα αναφέροντας ότι «η Κατερίνα Σεραφετινίδου είναι μια από τις πιο σημαντικές και ταλαντούχες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

    Το δυνατό της σημείο είναι αναμφίβολα οι τοπιογραφίες και όταν μάλιστα αυτές αφορούν και τον τόπο που ζει και λατρεύει, την μοναδική Ύδρα, τότε η καλλιτέχνης απογειώνει τις συλλήψεις της, μετουσιώνοντας ζωγραφικά τα απλά και καθημερινά της βιώματα και τις τρέχουσες εμπειρίες της νησιωτικής ατμόσφαιρας σε μια εξαιρετικά εκφραστική τέχνη».

    Η Πολίνα Έλλις με την Κατερίνα Σεραφετινίδου

    Στη συνέχεια ο επιμελητής της Έκθεσης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο της Κατερίνας Σεραφετινίδου και τη σημασία του.

    Πρόσθεσε ότι το νησί της Ύδρας, με την απαράμιλλη ομορφιά του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους μεγάλους ζωγράφους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Περικλής Βυζάντιος κ.α. και στη συνέχεια ευχαρίστησε την κ. Αδαμοπούλου για την αγαστή συνεργασία τους.

    Τέλος, η Κατερίνα Σεραφετινίδου ευχαρίστησε το ΓΑΚ/Ι.Α.Μ.Υ. την κ. Αδαμοπούλου και όλους τους εργαζόμενους για την όμορφη συνεργασία και την υπέροχη φιλοξενία τους αναφέροντας ότι η κ. Αδαμοπούλου ήταν η εγγύηση για το εξαιρετικό αυτό εκθεσιακό αποτέλεσμα.

    Ευχαρίστησε επίσης την οικογένεια της για την έμπρακτη στήριξη στο έργο της και αμέσως μετά προσέφερε πλούσια εδέσματα στους επισκέπτες και φίλους της.

    Η Σοφία Βαχάρη-Τσουβελεκάκη, η Ντένη Θεοχαράκη, η Αφροδίτη Παπαδοπούλου-Θεοχαράκη, η Ελια Τσουβελεκάκη

    Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Ύδρας Μανώλης Καραμήτσος, ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δάφνη Κοφίτσα και Γιώργος Βούλγαρης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ύδρας, Πλοίαρχος Λ.Σ. Βαγγέλης Δανόπουλος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ύδρας Βαγγέλης Παντελής με τη σύζυγό του εκπαιδευτικό Τίνα Λούλου, οι ξενοδόχοι Μιράντα Σοφιανού, Τζένη Σοφιανού και Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, η συμβολαιογράφος Δέσποινα Τσερκέζη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονακό Σοφία Βαχάρη, η κ. Ναταλία Θεοχαράκη, ο ευπατρίδης απόγονος των Σαχτούρηδων Χρήστος Νικολόπουλος με τη σύζυγό του Έλσα Κάρμπαρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Hartmann Hellas Πάνος Κορωνάκης με τη σύζυγό του Μαίρη, οι εικαστικοί, Γιάννης Κόττης, Pauline Simons, Έπη Νικολακοπούλου Παναγιώτης Τούντας, Έφη Σούτογλου, Αργυρώ Λεβέντη και Αμαλία Σωτηροπούλου, οι δημοσιογράφοι Φοίβη Παρασκευά και Κώστας Κόλμερ και πολλοί εκλεκτοί Υδραίοι και φίλοι της Ύδρας, Έλληνες και ξένοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Η μούσα του Πικάσο που δεν έγινε ποτέ ερωμένη – Έκθεση και δημοπρασία

    H θρυλική Μαίρη Λίντα επιστρέφει με ένα μοναδικό τραγούδι γεμάτο «Υποσχέσεις»

    Ένα ή δύο ήταν τα πλοία με αγάλματα που βυθίστηκαν στα Αντικύθηρα; Νέες έρευνες



    ΣΧΟΛΙΑ