Την προσωρινή απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό του μετρό Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), προκειμένου να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του.

Επρόκειτο για μία μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε χθες, λίγο μετά τις 7 χθες το απόγευμα για να ολοκληρωθεί σήμερα στις 5 το πρωί.

Σ΄αυτήν συζητήθηκε η μελέτη της Αττικό Μετρό, την οποία υπογράφει ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές,  που παρουσίασε την μέθοδο με την οποία προβλέπεται η προσωρινή απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων από τη θέση τους, στην οποία θα επανέλθουν μετά την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του σταθμού. Δίνεται πράσινο φως έτσι στη συνέχιση του έργου, με την προοπτική της ολοκλήρωσης εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη τα ευρήματα -θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα σταυροδρόμι της πρωτοβυζαντινής εποχής – θα μετακινηθούν πάνω σε ράγες και πλέγματα, με τη λήψη πολλών ειδικών προστατευτικών μέτρων για την ασφάλειά τους ενώ όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους πέντε μήνες. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι ο Δημήτρης Κορρές είναι πρωτοπόρος και διάσημος διεθνώς στις μετακινήσεις κτηριακών συγκροτημάτων προκειμένου να διασωθούν, μεταξύ των οποίων το εκκλησάκι της Κηφισιάς όταν διαπλατύνθηκε ο δρόμος, ο βυζαντινός ναό της Παναγίας Τορνικίου Γρεβενών για να σωθεί από τα νερά φράγματος στον Αλιάκμονα, ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο αεροδρόμιο των Σπάτων και άλλα. Όπως ανέφερε εξάλλου ο ίδιος στο συμβούλιο ως αυτή τη στιγμή έχουν αποσπαστεί στον άξονα της Εγνατίας περί τους 1.400 τόνους αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές.

  Στη συνεδρίαση κατέθεσαν στελέχη της Αττικό Μετρό ενώ υπέρ της απόσπασης ήταν και οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς και από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα,  οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι  με την συγκεκριμένη μέθοδο, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023. Ημερομηνία την οποία έχει ορίσει και ο πρωθυπουργός επανειλημμένως.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Κορρές

Ακούστηκε όμως στη συνεδρίαση και η αντίθετη άποψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που διαφωνούν με την μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, προτείνοντας την κατασκευή του σταθμού  ενώ τα ευρήματα θα παραμένουν στη θέση τους. Μια πρόταση υπέρ των αρχαιοτήτων φυσικά, η οποία όμως δεν έχει τύχει εγκεκριμένης μελέτης που να διασφαλίζει και την προστασία τους από τις εκτελούμενες εργασίες αλλά και την προστασία των εργαζομένων. Ο ΣΕΑ και άλλα σωματεία έχουν προσφύγει ως εκ τούτου στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τη υπόθεση να εξετάζεται στις 6 Νοεμβρίου.

Το ΚΑΣ είχε αποφασίσει πάντως υπέρ της απόσπασης και σε άλλη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο του 2019.

Πέραν της πολεμικής που έχει αναπτυχθεί ωστόσο η ιστορία με τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλος έχει χρονίσει υπερβολικά. Οι διαφωνίες για την τύχη τους είχαν ως αποτέλεσμα το χάσιμο χρόνου χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτε.  Παράλληλα η πολιτικοποίηση του θέματος, ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ, με το πρώτο να υπερασπίζεται την παραμονή των αρχαίων αλλά να μην έχει προσχωρήσει σε κάτι ουσιαστικό σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του έχει οδηγήσει στην παράταση της ταλαιπωρίας του κοινού στην πόλη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση