ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν η Αντζελίνα Τζολί έβγαλε σε δημοπρασία πέρυσι έναν πίνακα του Ουίνστον Τσόρτσιλ που της είχε χαρίσει ο Μπραντ Πιτ λίγοι γνώριζαν, ότι οι δύο διάσημοι ηθοποιοί αγόραζαν έργα τέχνης δημιουργώντας μια συλλογή.
Το διαζύγιό τους το 2016, ηχηρό όσο και το ειδύλλιο που είχε οδηγήσει στο γάμο τους είχε ως αποτέλεσμα και το μοίρασμα των κοινών έργων, όμως ο Μπραντ Πιτ δεν ήταν ένας τυχαίος λάτρης της τέχνης. Αγόραζε έργα πριν την Αντζελίνα, συνέχισε να αγοράζει και μετά, φτιάχνοντας μια αξιοζήλευτη όπως λέγεται συλλογή, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια. Άλλωστε δεν είναι μυστικό, ότι έχει στο σπίτι του ένα δικό του στούντιο γλυπτικής! Και ότι ασχολείται με το σχεδιασμό αντικειμένων και επίπλων υψηλών προδιαγραφών, τα οποία μπορεί να δει κανείς στο Design Miami και το Design Miami Basel. Για όσους δεν το περίμεναν, βλέποντας στο πρόσωπό του απλώς έναν ωραίο άντρα και καλό ηθοποιό, ο Πιτ ήρθε να τους εντυπωσιάσει.
Γεγονός είναι, ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας δράσης «Bullet Train» που προβάλλεται αυτόν τον καιρό γύρισε σελίδα στη ζωή του μετά το χωρισμό του.
Απεξαρτήθηκε από το αλκοόλ, συνάντησε φίλους του, της υψηλής τέχνης και διοχέτευσε τον πόνο του μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Γιατί ενώ τα επεισόδια του διαζυγίου συνεχίζονται ακόμη ο διάσημος ηθοποιός αποφάσισε να μπει βαθύτερα στην τέχνη.
Έτσι πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τον βρετανό καλλιτέχνη Κόλιν Ντέιβιντσον, υποστήριξε τον επανασχεδιασμό του αμφιλεγόμενου Μουσείου Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες, επισκέφθηκε γκαλερί με τη συνάδελφό του ηθοποιό Άλια Σόουκατ, έκανε γλυπτική με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο στούντιο στο σπίτι του και, φυσικά, πόζαρε για μια ατελείωτη παρέλαση selfies στη μεγάλη εικαστική διοργάνωση Frieze του Λος Άντζελες.
Συλλέκτης ή όχι;
Σε μια συνέντευξή το το 2020, ο Μπραντ Πιτ είχε αρνηθεί, να αποκαλέσει τον εαυτό του «συλλέκτη» επειδή, όπως εξήγησε, δεν αγοράζει τέχνη ως επένδυση. Αντίθετα διαβεβαίωνε, ότι ενδιαφέρεται «για ορισμένα πράγματα που με συγκινούν και μου αρέσει να βρίσκονται τριγύρω μου κάθε μέρα και που μπορεί να εμπνεύσουν τα παιδιά μου», όπως είπε. Μήπως όμως έτσι δεν ξεκινούν όλοι οι συλλέκτες;
Τι αγοράζει όμως ο Μπραντ Πιτ; Αν και έχει κρατήσει μυστικό επί του παρόντος το περιεχόμενο της συλλογής του, το βέβαιο αρχικά είναι, ότι το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στη σύγχρονη τέχνη. Δεύτερη διαπίστωση, που προέρχεται από τις επισκέψεις του σε γκαλερί, καλλιτέχνες και φυσικά μεγάλες διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης είναι ότι πρόκειται για έργα κυρίως καλλιτεχνών που έχουν έδρα το Λος Άντζελες, μερικές φορές όμως και Ευρωπαίων ενώ σχεδόν πάντα είναι άνδρες. Κοινή συνισταμένη τους, η εξερεύνηση της ιστορίας και της ανθρώπινης φύσης, όπως και η αναζήτηση της δημιουργικότητας στη δουλειά τους.
Ας δούμε όμως μερικές διαπιστωμένες αγορές του.
Ένας Μπάνκσι στον τοίχο
Το 2009 ο Μπραντ Πιτ βρισκόταν στην Art Basel και μόλις είδε τον πίνακα του γερμανού καλλιτέχνη Νίο Ράουχ «Etappe» στο περίπτερο του David Zwirner δεν χρειάστηκε πάνω από λίγα λεπτά για να αποφασίσει να τον αγοράσει. Η τιμή του μόλις ένα εκατομμύριο δολάρια.
Πίσω στο 2007 όμως στο Λονδίνο, η Γκαλερί Λαζαρίδης του κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη και επιμελητή Στηβ Λαζαρίδη είχε πραγματοποιήσει ειδική δημοπρασία με έργα του Μπάνκσι. Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί είχαν αγοράσει τότε έργα αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά ο Μπραντ Πιτ μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν ακόμη πιο σπάνιο δεσμό με τον ανώνυμο, πλην διάσημο καλλιτέχνη της street art. Όπως είχε γράψει η «Sun» ήταν ένας από τους λίγους συλλέκτες, που έπεισαν ποτέ τον Μπάνκσι να δημιουργήσει ένα έργο κατά παραγγελία. Έτσι ο καλλιτέχνης φέρεται να έφτιαξε μια τοιχογραφία, εμπνευσμένη από τη Νέα Ορλεάνη στο οίκημα ενός κτήματος στη Γαλλία, που μοιράζονταν τότε οι δύο ηθοποιοί.
«Και φυσικά, όμορφος»
Μια φωτογραφία εξάλλου, του αμερικανού φωτογράφου Ντάνι Λίον που εξιστόρησε το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, στο Paris Photo του Λος Αντζελες το 2014 αγοράστηκε επίσης από τον Πιτ για έναν περίεργο λόγο. «Τον ρώτησα γιατί αυτή η εικόνα και μου θύμισε, ότι στην ταινία «12 χρόνια σκλάβος» γύριζαν σκηνές στην περιοχή όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία», όπως είπε αργότερα ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, ο οποίος πρόσθεσε: Τον βρήκαμε ταπεινό, ειλικρινή και πολύ ανεπιτήδευτο. Και φυσικά, όμορφο».
Και βέβαια ο ηθοποιός των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών έχει στην κατοχή του αρκετά έργα του φίλου του Τόμας Χάουσεϊγκο, ζωγράφου και γλύπτη κυρίως. Η φιλία τους πάει πολύ πίσω ενώ το σπίτι του βρετανού καλλιτέχνη στο Λος Άντζελες γινόταν το δημιουργικό καταφύγιο του Μπραντ Πιτ, την περίοδο που ο ηθοποιός προσπαθούσε να ξεχνάει τον διεθνή αντίκτυπο του διαζυγίου του. Αλλά και ο Πιτ είχε συμπαρασταθεί στον φίλο του σε δικές του δύσκολες στιγμές. Παρ΄όλα αυτά, όπως ο ίδιος έχει πει μερικά από τα έργα του Χάουσεϊγκο τρόμαζαν τα παιδιά του, όταν ήταν μικρά ασφαλώς.
Η ποίηση στην τέχνη
Στα 11,6 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές την εκτίμηση της προπώλησης είχε φθάσει το έργο του Ουίνστον Τσόρτσιλ «Πύργος στο τζαμί της Κουτούμπια», έργο του 1943 που είχε στείλει για δημοπρασία η Αντζελίνα. Οι φήμες λένε, ότι δεν ήταν το μοναδικό έργο του βρετανού πρωθυπουργού που βρισκόταν στη συλλογή του ζεύγους. Κανείς όμως επί του παρόντος δεν το γνωρίζει με ακρίβεια αλλά ούτε και σε ποιον από τους δύο μπορεί να έχουν περιέλθει τυχόν άλλα.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο τέλος αποκαλύφθηκε ένας ακόμη καλλιτέχνης, για τον οποίο ο αμερικανός σταρ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. Έχοντας μόλις δει την έκθεση του κορυφαίου γλύπτη Τσαρλς Ρέι στη συλλογή Pinault στο Παρίσι, ο Μπραντ Πιτ ήταν καταγοητευμένος. «Ο τρόπος που το πιάνει το φως είναι κάτι απίστευτο», είχε πει σε μία συνέντευξή του για έναν Χριστό φιλοτεχνημένο από χαρτί. «Επιπλέει, είναι σαν να έχει απαλλαγεί από αυτό, είναι απλά τόσο εκπληκτικό. Βλέπεις να επιπλέει και η σκιά στον τοίχο!»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας