Το τρομερό και αμφιλεγόμενο παιδί της τέχνης ο Ντέμιαν Χιρστ εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος καλλιτέχνης στη Βρετανία. Γιατί η περιουσία του, που μάλιστα δεν φαίνεται να πτοήθηκε – εν αντιθέσει με άλλων – από το Μπρέξιτ, φθάνει τα 834 εκατ. δολάρια.
Κι όσο για τον πλουσιότερο χορηγό της τέχνης και συλλέκτη, δεν είναι άλλος από τον δισεκατομμυριούχο, Ουκρανό στην καταγωγή Λέοναρντ Μπλαβάτνικ, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση τις σχετικής λίστας στη Βρετανία με περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 17 και 19, 2 δισ. δολαρίων. (Το 2015 πάντως ο Μπλαβάτνικ είχε βρεθεί πρώτος, έχοντας πλέον… φτωχύνει προφανώς, κατά κάτι…).
Ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από την τέχνη είτε πρόκειται για δημιουργούς είτε για συλλέκτες, οι οποίοι συχνά μετρούν τις περιουσίες τους σε δισεκατομμύρια καλά κρατεί. Και στην «Rich List», που δημοσιεύθηκε όπως κάθε χρόνο στην Sunday Times, αστρονομικά νούμερα σημειώνονται δίπλα από διάσημα ονόματα φέρνοντας ίλιγγο. Κι αυτό, παρ΄ότι ο πλούτος γενικά στην Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1%.
Ο Ντέμιαν Χίρστ, μαζί με τον ινδικής καταγωγής Ανίς Καπούρ (η περιουσία του υπολείπεται ελάχιστα από του Χιρστ) είναι οι μόνοι καλλιτέχνες σ΄αυτή τη λίστα. Αύξηση δεν είδαν πάντως, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, μένοντας στα ίδια. Πέρασε εξάλλου ο καιρός, που ο Ντέμιαν Χίρστ καυχιόταν, ότι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπορούσε να κάνει «τζακ ποτ», όπως το έλεγε βγάζοντας 40 εκατομμύρια! Τον Ιούνιο βέβαια, με τα εγκαίνια της έκθεσής του στο Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, μια έκθεση που οργανώνει εδώ και δύο χρόνια μπορεί να πετύχει νέο σκορ. Εξαρτάται πάντα από τους συλλέκτες, που θα ανταποκριθούν ή όχι.
Κάποιοι από αυτούς μάλιστα αύξησαν κατά πολύ τις περιουσίες τους τη χρονιά που πέρασε, με πρώτο τον προαναφερόμενο Μπλαβάτνικ μέγα χορηγό της γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου στην οποία έχει δωρίσει εκατομμύρια και του επίσης λονδρέζικου και παραδοσιακού Μουσείου Victoria & Albert.
Εντυπωσιακή αύξηση πλούτου καταγράφεται και για την οικογένεια του νεαρότατου _ 29 χρονών_ και περιζήτητου εργένη Χιού Γκρόσβενορ δούκα του Γουέστμινστερ, που οι συλλογές τους με Βελάσκεθ και Ρέμπραντ είναι ονομαστές. Στα 12,56 δισεκατομμύρια δολάρια, που εκτιμάτο η περιουσία τους προστέθηκαν μέσα στον προηγούμενο χρόνο άλλα 200 εκατομμύρια!
Πολύ χαμηλότερα βέβαια κινείται το ζεύγος Βικτώρια και Ντέιβιντ Μπέκαμ, που ωστόσο κι αυτοί αύξησαν τα έσοδά τους το 2019 κερδίζοντας 18,3 εκατομμύρια δολάρια, που προστέθηκαν στα ήδη 451 εκατομμύρια δολάρια που είχαν, ανεβαίνοντας έτσι στο νούμερο 354 της λίστας, από 372 που ήταν πριν.
Ένας ακόμη τιτλούχος εξάλλου, συλλέκτης έργων τέχνης κι αυτός, ο Τσάρλς Γκόρντον-Λένοξ δούκας του Ρίτσμοντ αύξησε την περιουσία του στα 278 εκατομμύρια (από τα 275,5).
Στους «χαμένους» της περσινής χρονιάς πάντως είναι ο πασίγνωστος συλλέκτης τέχνης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που από 9ος στην λίστα κατέβηκε στην 12η θέση αφού έχασε κάπου 1,3 δισ. δολάρια. Πτώση και για τον μέγα συλλέκτη Τσάρλς Σαάτσι, που έχασε 18,29 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο και βρέθηκε από την 830η θέση στην 915η. Το αυτό και για την Τζάνετ ντε Μποτόν με την διάσημη συλλογή έργων τέχνης ( Carl Andre, Gilbert & George, Cindy Sherman, Roni Horn και άλλων καλλιτεχνών) που βρέθηκε στην 610η θέση (από την 606), με περιουσία πάντως 244 εκατομμύρια δολάρια.
«Στα λεφτά» τους παρέμειναν τέλος -αν μπορεί να ειπωθεί αυτό για δισεκατομμυριούχους – η Ανίτα και ο Πόγιου Ζαμπλούντοβιτς με την ομώνυμη συλλογή έργων τέχνης στο Λονδίνο. Βρίσκονται στην 95η θέση της λίστας με περιουσία 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα στα καταστήματα ΟΠΑΠ
- Έρχεται νομοθέτηση για την επέκταση του συστήματος IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων
- Σε συναγερμό η Βρετανία: Έρχεται η «κακοκαιρία του αιώνα» – Μήνυμα από τις αρχές σε 4,5 εκατ. πολίτες
- ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Μ.: Σχόλια για το νέο Κ.Ο.Κ.