ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο που πραγματοποιείται στους Δελφούς, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από τη Σύμβαση για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Εφαρμόζουμε εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εκφράζοντας επίσης την ευαρέσκειά του για τον προσανατολισμό του συνεδρίου «σε δύο απειλές», όπως είπε, «που γνωρίζουμε, ότι ήδη επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, δύο παράγοντες που αναμένουμε, ότι θα έχουν καθοριστικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον: αναφέρομαι αφενός στην κλιματική κρίση και αφετέρου στον υπερτουρισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη την ύπαρξη αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων από τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Και όσον αφορά την δεύτερη πρόκληση, όπως την χαρακτήρισε, δηλαδή του υπερτουρισμού, πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να προστατεύσουμε αυτά τα τόσο πολύτιμα μνημεία, να φροντίσουμε να τα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση πάρα πολύ σοβαρά. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κακή διαχείριση της πρόσβασης μπορεί μόνο να βλάψει τα αγαπημένα μας μνημεία, αλλά μπορεί επίσης να έχει κοινωνικό αντίκτυπο στους ανθρώπους που ζουν γύρω τους. Μπορεί να βλάψει τις υποδομές στις οποίες βασίζονται και μπορεί να υποβαθμίσει τα εύθραυστα οικοσυστήματα, αποστερώντας την άγρια ζωή από το φυσικό της περιβάλλον».
Υψηλός συμβολισμός
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO Οντρέ Αζουλέ την οποία υποδέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρόντες επίσης, άλλοι αξιωματούχοι της UNESCO, μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς και εκπρόσωποι κρατών-μελών στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Η σημερινή επετειακή συνάντηση, εκτός από υψηλό συμβολισμό, έχει και άκρως ουσιαστική βαρύτητα και σημασία για το μέλλον των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων παγκοσμίως», είπε εξάλλου στην ομιλία της η κυρία Μενδώνη. «Ευκαιρία και καθήκον μας είναι να αξιολογήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το πλαίσιο, οι στόχοι και οι πολιτικές εφαρμογής της Σύμβασης και των εργαλείων της, όπως ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, παραμένουν ισχυρά, επίκαιρα και αντιπροσωπευτικά, με ισότιμη και ισόρροπη παρουσίαση όλων των πολιτισμών και όλων των γεωγραφικών περιοχών του πλανήτη».
Η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού επισήμανε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίσταται αναγκαίο η UNESCO και τα κράτη-μέλη να επανεκτιμήσουν και να αναπροσαρμόσουν την κοινή τους στρατηγική με γνώμονα τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και ευκαιρίες.
Η νέα στρατηγική
«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτατα σε κρίση και εκθέτει την ανθρωπότητα σε πολλούς και αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, οι οποίοι απειλούν άμεσα και έμμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ολόκληρο το σύνθετο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον», είπε η υπουργός. Τονίζοντας ότι η φυσική και εννοιολογική ακεραιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς με αλλοίωση, και εξαιτίας της συχνά αλόγιστης και χωρίς σχέδιο και μέτρο εκμετάλλευσής της στο πλαίσιο της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
«Το φαινόμενο του υπερτουρισμού», όπως είπε «σε προβεβλημένους και δημοφιλείς πολιτιστικούς προορισμούς, και κατ’ εξοχήν σε μνημεία και χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Η επαρκής, αποτελεσματική και βιώσιμη στρατηγική ή πολιτική για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη των υλικών και άυλων αγαθών του Πολιτισμού, απαιτεί ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης διαχείρισης, βασισμένα στην ολιστική και ισόρροπη θεώρηση και αντιμετώπιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αυτή την πολιτική προωθεί ενεργά η Ελλάδα από το 2019 μέσω της διεθνούς απήχησης πρωτοβουλίας της για στρατηγική σύμπραξη, ώστε να καταστεί δυνατή η συλλογική κινητοποίηση σε σχέση με την κλιματική κρίση και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
Οι προσκλήσεις της UNESCO
«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία 50 χρόνια» επισήμανε η κυρία Αζουλέ, μιλώντας για την επέτειο της UNESCO. «Με την υπογραφή της Συνθήκης το 1972, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο, το οποίο βοήθησε όλους να ακολουθήσουμε μία νέα ηθική, μία νέα δεοντολογία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε, αναφέροντας στη συνέχεια τις τρεις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τώρα ο διεθνής Οργανισμός.
Η πρώτη αφορά το γεγονός, ότι υπάρχουν κράτη μέλη, κυρίως από την Αφρική, που δεν έχουν εντάξει κανένα μνημείο τους στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Κάτι που θα αντιμετωπισθεί με την παροχή τεχνικής υποστήριξης, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν τουλάχιστον μία υποψηφιότητα μέχρι το 2030.
«Η δεύτερη πρόκληση», είπε η κυρία Αζουλέ «είναι να συνεχίσουμε το έργο μας σε επίπεδο προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να την κατανοήσουμε καλύτερα και να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η τρίτη πρόκληση σχετίζεται με το ζήτημα της προστασίας καθώς το περιβαλλοντικό αλλά και το τουριστικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο με αποτέλεσμα πολλά μνημεία να έχουν θιγεί. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου με αποτελεσματικό τρόπο να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το αποτύπωμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο».
Διαβάστε επίσης
Ο «βωμός» του Γουόρχολ πουλήθηκε 85 εκατ. δολάρια – Η σύνδεσή του με την οικογένεια Μαρτίνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση