Σπουδαία διάκριση για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερο. Το εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη διαχρονικότητα της γλώσσας μας και την επιρροή της ανά τους αιώνες.

Η UNESCO καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού της ελληνικής γλώσσας.

1

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς το κείμενο που τη συνοδεύει περιλαμβάνει παραδοχές για την ιστορία και τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας που ποτέ εως τώρα δεν έχουν καταγραφεί ως θέση ενός Διεθνούς Οργανισμού, με το κύρος μάλιστα και την εμβέλεια της UNESCO.

Η ιστορική απόφαση ελήφθη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UΝΕSCO που συνεδρίασε στο Παρίσι. Η UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) έχει 194 μέλη, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα 58. Από τα 58 μέλη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, τα 41 στήριξαν την πρόταση να ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας.

Την πρόταση που κατατέθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο υπέγραψαν συνολικά 88 χώρες-μέλη της UNESCO. Η χώρα που παρουσίασε την πρόταση για την ανακήρυξη της World Greek Language Day ήταν η Αϊτή. Το γεγονός αυτό εμπεριέχει έναν προφανή συμβολισμό, αφού η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Η απόφαση ανακήρυξης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ελήφθη με συναίνεση, άρα δεν χρειάστηκε καν ψηφοφορία, αφού από τα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, η πρόταση στηρίζεται από 41 χώρες. Ως World Greek Language Day προσδιορίστηκε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού.

Με την απόφαση της UNESCO η ελληνική γλώσσα έχει και επίσημα παγκόσμια αναγνώριση, κάτι που θα βοηθήσει στη διάδοσή της. Το κριτήριο για την ανακήρυξη της ελληνικής γλώσσας είναι η επιρροή της στην εξέλιξη και διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.