«Δεν υπάρχει καμία “αντίθεση” για τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω, παρά μόνο η αυταπόδεικτη αλήθεια, την οποία δικαιούνται να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας. Οι κάτοικοι της Κω από τον Ιούλιο του 2017 βλέπουν μόνο σκαλωσιές στα πληγέντα μνημεία. Αυτό που δεν έχουν δει ακόμη είναι οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων». Τα παραπάνω αποσαφηνίζει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών στο φύλλο της 5/10/2020 με τίτλο «Αντιθέσεις για τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κω». Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του Ιουνίου 2019 όπου γίνεται λόγος για άμεση ανταπόκριση της υπηρεσίας «στη λήψη σωστικών μέτρων για την επαναλειτουργία των μουσείων και ορισμένων αρχαιολογικών χώρων».

Το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «πραγματοποιήθηκαν μόνο κάποιες επεμβάσεις, όπως άρσεις ετοιμορροπιών και πρόχειρες στερεώσεις και ότι «οι υποστυλώσεις, μάλιστα, στα μεσαιωνικά τείχη της χώρας, έχουν τεμαχίσει σε τρία σημεία τον πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο στο κέντρο της πόλης». Όσον αφορά, δε, τα υπόλοιπα μνημεία υπογραμμίζονται τα εξής: «Οι κίονες του Ξυστού του Γυμνασίου στο Δυτικό Αρχαιολογικό Χώρο παραμένουν πεσμένοι. Δεν έγινε ούτε καν τακτοποίηση του υλικού. Το Κάστρο Νερατζιάς, το εμβληματικό τοπόσημο της Κω, το οποίο αποτελεί προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, παραμένει κλειστό από το καλοκαίρι του 2017. Ο ‘Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος, στο κοιμητήριο της πόλης, παρουσιάζει σοβαρά σωστικά προβλήματα. Υποστυλώθηκε πρόχειρα ενώ οι αναγκαίες μελέτες δεν εκπονήθηκαν εδώ και τρία χρόνια. Επισημαίνεται ότι, τόσο για το Κάστρο Νεραντζιάς, όσο και για το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη (“Επτά Βήματα”) υπάρχουν μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης που δεν αξιοποιήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Το Βακούφ Κω ενδιαφέρθηκε και ανατέθηκαν οι μελέτες για τα τεμένη, ενώ έως το τέλος του μήνα δημοπρατείται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η αποκατάσταση του Τεμένους Χασάν Πασσά στο Πλατάνι, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2021. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω τα τρία γλυπτά, που την ώρα του σεισμού έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν έχουν αποκατασταθεί!».

«Εύκολα μπορεί κανείς να εξακριβώσει τι ποσοστό από τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει απορροφηθεί για την αποκατάσταση των μνημείων της Κω. Ούτε το 25%. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση των πληγέντων από το σεισμό του 2017 μνημείων στην Κω. Τα χρήματα παραμένουν αδιάθετα ακριβώς επειδή δεν είχαν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες για να ξεκινήσουν τα έργα. Οι μελέτες ωρίμανσης ανατέθηκαν τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι ο συντονισμός των Υπηρεσιών, ώστε να ωριμάσουν και να δημοπρατηθούν τα έργα το συντομότερο δυνατό μετά την τριετή και πλέον καθυστέρηση», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Και καταλήγει ότι «αύριο το πρωί στο ΥΠΠΟΑ θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να εξεταστούν και να ελεγχθούν οι μελέτες των έργων αποκατάστασης, να συμπληρωθεί όπου απαιτείται το αντικείμενό τους και να αποσαφηνιστούν τυχόν τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Θα συμμετάσχουν η Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τους συνεργάτες της, οι διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ο δήμαρχος Κω, η πρόεδρος του Βακούφ, καθώς και ο μελετητής, στον οποίο το Βακούφ Κω έχει αναθέσει την αποκατάσταση των οθωμανικών τεμένων. Η τεχνική σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να επιλυθούν κάποια θέματα, ώστε το σύνολο των ωρίμων μελετών να εισαχθεί, για την κατά νόμο γνωμοδότηση, στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο».

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση