• Πολιτισμός

    Υπουργείο Πολιτισμού: Έγκριση της συναυλίας για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο


    Την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου για την διοργάνωση συναυλίας από τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών ενέκρινε  το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής του.  Η έγκριση, η οποία ήταν ομόφωνη γίνεται με αυστηρούς όρους ως προς τους κινδύνους, που μπορεί να διατρέχει το μνημείο ενώ ο συγκεκριμένος σύλλογος θα πρέπει να καταβάλλει τα καθορισμένα από το νόμο τέλη παραχώρησης, καθώς στην συναυλία προβλέπεται το εισιτήριο των 15 ευρώ.

    Κι αυτό παρά την προτροπή του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ και προέδρου του ΚΣΝΜ κ. Γιώργου Διδασκάλου για την μη ύπαρξη εισιτηρίου, κάτι που θα διευκόλυνε την παραχώρηση του σταδίου ατελώς. Κατηγορηματικά αντίθετη ήταν όμως, στην συγκεκριμένη πρόταση η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Μαρία Καρυστιανού, η οποία σε τηλεφωνική της σύνδεση αναφέρθηκε στο ποσόν που απαιτείται για την διοργάνωση της συναυλίας. Όπως είπε η ίδια, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των 150.000 ευρώ. «Ποιος θα μου τα δώσει; Το υπουργείο;», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η «αναζήτηση» της κυρίας Καρυστιανού, προκειμένου να δώσει τις δέουσες πληροφορίες για την διοργάνωση υπήρξε εξάλλου, χρονοβόρα, καθώς ενώ είχε δηλωθεί παράσταση εκπροσώπου του συλλόγου, τελικώς δεν παρευρέθηκε κανείς. Αντίθετα παρέστη δικηγόρος από την πλευρά οικογενειών των θυμάτων, που διαφωνούν με την ύπαρξη εισιτηρίου δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί πέντε οικογένειες –μεταξύ των οποίων και του κ. Πλακιά, που βρίσκεται σε αντιδικία με την κυρία Καρυστιανού- και ενός ατόμου που βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

    Η παρέμβαση

    Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος των οικογενειών αυτών, αφού επισήμανε ότι ο σύλλογος υπό την κυρία Καρυστιανού δεν μιλάει εξ ονόματος όλων,  ανέφερε επίσης, ότι για την διοργάνωση της συναυλίας πληροφορήθηκαν μέσω του Τύπου και ότι η όλη αντιμετώπιση  δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την ελληνική δικαιοσύνη και τους νόμους. Προσθέτοντας ακόμη, ότι οι οικογένειες έχουν λάβει βοήθεια και δεν επιθυμούν τέτοιου είδους διοργανώσεις με χρηματικό αντίτιμο.

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι ο αριθμός των οικογενειών που εκπροσωπεί ο Σύλλογος δεν είναι σαφής, αφού φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ έξι και δέκα. Αντιθέτως από την απέναντι πλευρά, 26 οικογένειες των θυμάτων με σημερινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι διαφωνούν με τον «εισπρακτικό χαρακτήρα της συναυλίας», τονίζοντας ότι «είμαστε σαφώς αντίθετοι σε οποιοδήποτε εκδήλωση με εισιτήριο που αφορά τους ανθρώπους μας».

    Ο φάκελος

    Κατόπιν αυτών το Συμβούλιο θα έπρεπε να επικοινωνήσει και με την κυρία Καρυστιανού, κάτι που επέβαλλε την διακοπή της συνεδρίασης για ένα διάστημα, ώσπου τελικώς να συνδεθεί τηλεφωνικά από την Θεσσαλονίκη, έχοντας δικηγόρο δίπλα της.

    Όπως έγινε γνωστό το αίτημα του Συλλόγου είχε κατατεθεί στην Ολυμπιακή Επιτροπή από τον περασμένο Μάιο για να λάβει έγκριση στις 16  Ιουλίου.  Μεταξύ τους υπεγράφη συμφωνητικό –όπως γίνεται πάντα- για την παραχώρηση, όπου αναφέρεται ότι η συναυλία δίνεται για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να υφίσταται πολιτική χροιά.

    Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα που κατατέθηκε στο ΚΣΝΜ τον Σεπτέμβριο ήταν εντελώς ανεπαρκές ως προς τα στοιχεία που ζητούνται από το νόμο, και λόγω αυτού ζητήθηκε μία ευκρινής και πλήρης επανάληψη του φακέλου,  όπως γίνεται σε κάθε παραπλήσια περίπτωση. Αυτός ήταν και ο λόγος προφανώς, που με δηλώσεις της η κυρία Καρυστιανού έσπευσε να εξαπολύσει κατηγορίες προς την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, ότι προσπαθεί να «μπλοκάρει» την εκδήλωση!

    Απόδειξη ωστόσο, περί του αντιθέτου δείχνει η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, που θα πρέπει να σημειωθεί, ότι αρμοδιότητά του είναι, να αποφανθεί επί της προστασίας του μνημείου και τίποτε άλλο. Έτσι, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις κάθε πιθανή φθορά βαρύνει τον διοργανωτή.

    Διαβάστε επίσης

    Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες – Με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς

    Ένας καναπές  για… φίλημα – Από τον Νταλί με αγάπη

    Μια καλλιτεχνική τεκίλα με διάσημα ονόματα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ