Θραύσμα από τον ανάγλυφο διάκοσμο του Παρθενώνα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο έρχεται στην Ελλάδα  σε λίγες μέρες και θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του ναού,  όπου εικονίζεται η άκρη του δεξιού  ποδιού της θεάς Αρτέμιδος αλλά και μέρος από το ένδυμά της. Είναι σημαντικό μάλιστα, ότι το θραύσμα αυτό αποτελεί συνέχεια ενός μικρότερου, που βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ να σημειωθεί, ότι  όλο το υπόλοιπο και μεγαλύτερο, τμήμα αυτής της ζωφόρου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το πολύτιμο αυτό παρθενώνειο γλυπτό θα βρεθεί στην χώρα μας με μακροχρόνιο δανεισμό, που σημαίνει την παραμονή του στο Μουσείο Ακρόπολης για οκτώ χρόνια (τέσσερα συν τέσσερα), όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ο δανεισμός να ανανεωθεί στη συνέχεια. Αντίστοιχα η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας θα δανείσει στο  Museo Archeologico Antonino Salinas του Παλέρμο ένα ακέφαλο άγαλμα Αθηνάς και ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο, το καθένα για τέσσερα χρόνια.

Σε περίπτωση παράτασης του δανεισμού του θραύσματος εξάλλου, είναι προφανές ότι θα αποσταλούν άλλες αρχαιότητες. Οι συζητήσεις άλλωστε, που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη είχαν αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Θυμίζουμε, ότι στο μέσον της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα εικονίζονται καθισμένοι οι Ολύμπιοι θεοί, οι οποίοι πλαισιώνουν τη σκηνή της παράδοσης του πέπλου της Αθηνάς. Όσο για την θεά Άρτεμη έχει απεικονισθεί με τα μαλλιά μαζεμένα πίσω και τυλιγμένα σε σάκο, ενώ και φορά χιτώνα, που αφήνει ακάλυπτο τον ώμο της, καθώς και ιμάτιο. Το θραύσμα έχει διαστάσεις 0,35 μέτρα μήκος και 0,34 μέτρα πλάτος.

Να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Ιταλοί δανείζουν στην Ελλάδα το κομματάκι αυτό του μαρμάρου. Η πρώτη ήταν το 2008, όταν το μετέφερε ο τότε πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με συμφωνία για διετή δωρεά. Το θραύσμα παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι», που είχε οργανωθεί από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και τον πρόεδρό του Δημήτρη Παντερμαλή.

Σύμφωνα με την ιστορική διαδρομή του είχε δοθεί από τον ίδιο τον ΄Ελγιν στον συμπατριώτη του, βρετανό πρόξενο, ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ζωγράφο Ρόμπερτ Φάγκαν, όταν κατά το ταξίδι του προς τη Βρετανία σταμάτησε στο Παλέρμο. Μετά την αυτοκτονία του, η συλλογή την οποία κατείχε, ενώθηκε με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σικελία, όπου ο Φάγκαν έκανε τις ανασκαφές του. Τελικά παραδόθηκε στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και  από εκεί στο Μουσείο Σαλίνας.

Το θέμα του δανεισμού του θραύσματος και της ανταπόδοσή του με αρχαιότητες από την Ελλάδα θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χρειάζονται 2 εβδομάδες για να αναλύσουν οι επιστήμονες τη μετάλλαξη Όμικρον

Ξεκινά τη Δευτέρα το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ – Τι θα περιλαμβάνει

Βαρβιτσιώτης: Ευελπιστούμε σε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας