Ένα τροπικό νησί βγαλμένο από τις παιδικές αναμνήσεις της εικαστικού Ιωάννας Πανταζοπούλου. Κι ένας μουσικός «Μακρόκοσμος» εμπνευσμένος από τον Μπέλα Μπάρτοκ. Μια ιδιαίτερη σύνθεση δηλαδή, με αποτέλεσμα μια εμβυθιστική εγκατάσταση στην οποία τα εικαστικά και η μουσική προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο.

Είναι η νέα συμπαραγωγή του ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του πρωτοποριακού  προγράμματος «The Artiston The Composer». που έχει σκοπό να διερευνήσει τη σχέση των εικαστικών τεχνών με την κλασική μουσική και την όπερα.

1

Ιωάννα Πανταζοπούλου «A Summer Evening»
Ιωάννα Πανταζοπούλου «A Summer Evening»

«A Summer Evening» είναι ο τίτλος φετινής παραγωγής –τρίτης κατά σειρά- που θα παρουσιαστεί στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ. Πρόκειται για την εγκατάσταση με 135 γλυπτά της Πανταζοπούλου και με την ιδιαιτερότητα, ότι εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται σε μια σχολαστικά χορογραφημένη σκηνική αλληλουχία με τη ζωντανή εκτέλεση του 36άλεπτου έργου του σύγχρονου αμερικανού συνθέτη Τζορτζ Κραμπ «Music for a Summer Evening (Makrokosmos III). Το έργο χορογραφείται προοδευτικά, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική και αποκαλύπτεται σε ένα παιγνιώδες και ταυτόχρονα δυστοπικό περιβάλλον.

Οι εγκαταστάσεις

Οι Σεϋχέλλες, το τροπικό νησί, που η Ιωάννα Πανταζοπούλου επισκεπτόταν συχνά, καθώς ο πατέρας της είχε διατελέσει σε αυτό γενικός πρόξενος της Ελλάδας, ήταν η έμπνευσή της για το έργο.  Ένα φυσικό τοπίο σαν σε παιδικό όνειρο, μεταξύ του γνώριμου κόσμου αλλά και μιας αβέβαιης απειλής δεν μπορούσε παρά να λειτουργήσει καταλυτικά στο δημιουργικό ένστικτο της εικαστικού. Είναι ένας τόπος εξάλλου, που απειλείται από την υπερεκμετάλλευση, αν και ταυτόχρονα προστατεύεται από τελετουργίες, μύθους, φαντασία…

Η Ιωάννα Πανταζοπούλου με το έργο της
Η Ιωάννα Πανταζοπούλου με το έργο της

Η Ιωάννα Πανταζοπούλου, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη δημιουργεί άλλωστε γλυπτικά μνημεία και εμβυθιστικές εγκαταστάσεις, που επιδιώκουν να διαταράξουν και να αμφισβητήσουν τη συνήθη προσέγγιση των χώρων και των αντικειμένων. Τα έργα της έτσι, ανατρέπουν την έννοια της εμπειρίας και της συμμετοχής και επιχειρούν, μέσα από απροσδόκητες συγκρούσεις, να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, σ’ αυτό που έχει χαθεί και ανακτηθεί.

Έργα της Πανταζοπούλου περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές των Solomon R. Guggenheim και MCA Chicago, Fidelity Investments Corporate Art Collection.

Ο συνθέτης                                   

Αποτελούμενο από τέσσερις κύκλους με κομμάτια για πιάνο το έργο «Μακρόκοσμος» εκτελείται από τους Νίκο Κυριόσογλου και Στέφανο Θωμόπουλο και τους Καζούγιο Τσουνεχίρο και Κώστα Αργυρόπουλο σε δύο ενισχυμένα πιάνα και κρουστά. Ο συνθέτης του Τζορτζ Κραμπ (1929-2022) ήταν  ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της αβάν-γκαρντ σύγχρονης μουσικής του 20ουαιώνα. Για την πολύ προσωπική μουσική του είχε τιμηθεί άλλωστε, μεταξύ άλλων με βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική (1968) και με βραβείο Grammy (2001), ενώ βρίσκεται στο ρεπερτόριο σημαντικών μουσικών συνόλων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «The Artiston the Composer» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ διασυνδέει πρωτοπόρους, σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής, προκαλώντας μια ιδιαίτερη σύμπραξη διαφορετικών μορφών τέχνης σε ένα ενιαίο σύνολο.

Ιωάννα Πανταζοπούλου «A Summer Evening»
Ιωάννα Πανταζοπούλου «A Summer Evening»

Η πρώτη ανάθεση είχε γίνει στον διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη Νίκο Ναυρίδη με τη ζωντανή εκτέλεση έργων των Γκούσταφ Μάλερ και Τζαιτρζ Κούρταγκ. Ενώ στη δεύτερη, το 2022, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους Βληχή, η οποία παρουσιάστηκε με τη ζωντανή εκτέλεση έργων των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα.

Διαβάστε επίσης:

Λευκάδα: Ένα αρχαίο θέατρο ανα-γεννιέται

Μπορεί ο λαϊκισμός να γίνει τέχνη; Έκθεση στη PhotoΒiennale Θεσσαλονίκης

Οπενχάιμερ και Βαν Γκογκ: Δύο ιδιοφυΐες σε μια απρόσμενη συνάντηση