ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέγα ζητούμενο αλλά όνειρο άπιαστο ήταν για το πρώην ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) του υπουργείου Πολιτισμού η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) ώστε να μπορεί κανείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παραγγέλνει εκμαγεία και ακριβή αντίγραφα μουσείων. Αυτά που για κάθε μουσείο στο εξωτερικό αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους.
Να, όμως τώρα, που τέτοιο ηλεκτρονικό κατάστημα δημιουργείται στον νέο Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης και μάλιστα, όπως ανήγγειλε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο. Μεγάλη εξέλιξη, καθώς είναι γνωστή η τεράστια στασιμότητα στον τομέα αυτό, με αντίστοιχα μεγάλα διαφυγόντα κέρδη. Αρκεί βεβαίως να επισπευσθεί η παραγωγή των έργων, κάθε είδους και κάθε κόστους, ώστε να είναι έτοιμα προς διάθεση.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΔΑΠ διαθέτει μία εντυπωσιακή μοντελοθήκη, αλλά και μοναδικές μήτρες, που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του ΄50, είναι όμως απαραίτητο να υπάρξει και νέα, σύγχρονη παραγωγή. Πάντως παλιά και σπάνια εκμαγεία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα και θα πρέπει να αναζητηθούν ώστε να αποτελέσουν μια πρότυπη επισκέψιμη μοντελοθήκη-μουσείο.
«Ένα Κέντρο Μελέτης», όπως πρότεινε η Λίνα Μενδώνη, «το οποίο θα αποτυπώνει την παράδοση στην εκμάγευση, και θα παραπέμπει στην ελληνική σχολή δημιουργίας πιστών αντιγράφων. Τα ακριβή αντίγραφα αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών για τα αρχαία έργα τέχνης. Πολλές φορές σώζουν πληροφορίες που δεν αναγνωρίζονται πλέον στο πρωτότυπο. Τεκμαίρουν με εντυπωσιακό τρόπο τις φθορές και στην εξέλιξή τους στον χρόνο, ιδιαίτερα στην περίπτωση γλυπτών εκτεθειμένων στο ύπαιθρο. Αυτά τα αντίγραφα, αυτές οι μήτρες, αξίζει να γίνουν προσβάσιμα στους μελετητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, στον κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αντιληφθεί πιο άμεσα τον τρόπο δημιουργίας πρωτοτύπου και αντιγράφου».
Τα σχέδια όμως για τον Οργανισμό δεν σταματούν εκεί. Η κυρία Μενδώνη, που επισκέφθηκε τα εργαστήρια του Οργανισμού στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη _το κεντρικό κτήριο των εργαστηρίων κατασκευής εκμαγείων, ακριβών αντιγράφων και απομιμημάτων του πρώην ΤΑΠΑ_ ζήτησε από τα στελέχη του να αναζητήσουν άμεσα νέο μεγαλύτερο χώρο, τουλάχιστον διπλάσιο από τον σημερινό, ο οποίος καταλαμβάνει 3.000 τ.μ. ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα, σύγχρονα εργαστήρια που να τους εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες υγιεινής, άνεση στη δουλειά τους, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος του ΟΔΑΠ εξάλλου κ. Παναγιώτης Νταής καλείται να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα δημιουργίας μιας επαγγελματικής σχολής για τεχνίτες εκμαγείων, ώστε να διασωθεί η παραδοσιακή μορφή της τέχνη της εκμάγευσης, ενώ συγχρόνως να εκπαιδεύονται στελέχη ικανά και εξειδικευμένα, προκειμένου να καλύψουν όχι μόνον τις ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της αυξανόμενης ζήτησης της αγοράς με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται και η διερεύνηση για την δυνατότητα στελέχωσης ή και συνεργασίας του Οργανισμού με καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς), αλλά και της συνεργασίας με Σχολές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι φοιτητές τους να κάνουν πρακτική άσκηση στα εργαστήρια του ΟΔΑΠ. Ένα ακόμη θέμα είναι η χρησιμοποίηση και άλλων υλικών εκτός από τον γύψο για τα αντίγραφα, όπως μάρμαρο και τσιμέντο. Κι αυτό για να καλυφθεί η ζήτηση για ακριβή αντίγραφα μεγάλων διαστάσεων, που είναι κατάλληλα για έκθεση σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως είπε εξάλλου η υπουργός «Τώρα είναι η στιγμή μιας δυναμικής επανεκκίνησης. Τα στελέχη του ΟΔΑΠ διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία και ο Οργανισμός έχει την μοναδικότητα στην παραγωγή ακριβών αντιγράφων. Τώρα λοιπόν, θα πρέπει να θέσει τους κανόνες και τις προδιαγραφές για μιας υψηλής ποιότητας παραγωγή, γενικότερα. Η παραγωγή να ενισχυθεί με νέους κωδικούς ακριβών αντιγράφων, αλλά και με πιστοποιημένα απλά αντίγραφα.
Με τις πολλαπλές εφαρμογές και τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση (3D), μπορούμε να διαθέσουμε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, εμπνευσμένα ευπώλητα αντικείμενα. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει πόρους για την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάδοση του μοναδικού ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για μια νέα εποχή δημιουργίας και εκσυγχρονισμού. Να την εκμεταλλευτούμε».
Διαβάστε επίσης:
Μνημείο το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στην Αρκαδία
Υπουργείο Πολιτισμού και COSMOTE: Ασύρματο Internet σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
Κατάρρευση πύργου στο κάστρο της Μεθώνης
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση