Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτισμός

Ιλεάνα Τούντα: Με την Εύα Μήταλα, για ένα μέλλον πιο «μαζί»

Ιλεάνα Τούντα: Με την Εύα Μήταλα, για ένα μέλλον πιο «μαζί»

Ιλεάνα Τούντα

Στην Ιλεάνα Τούντα, δεν υπάρχει πιθανότητα αισθητικής …αστοχίας. Ύστερα από τη συμμετοχή του Κέντρου Τέχνης Ιλεάνα Τούντα στην Art Athina, ο Οκτώβριος ανοίγει με την Εύα Μήταλα στην έκθεση Blackwrap. Ορισμένα από τα έργα παρουσιάστηκαν ήδη σε γκαλερί στο Σαν Φραντσίσκο (Luggage Store Gallery) την άνοιξη του 2024.

Η έκθεση αποτελείται από διαδοχικές μεταξοτυπίες, καθεμία από τις οποίες φέρουν δύο υλικά, το λεγόμενο blackwrap και την οργάντζα. Μέσα από αυτή τη σειρά, η γνωστή εικαστικός αναπτύσσει πρωτότυπες αφηγήσεις που προσεγγίζουν την ουσία της διαφορετικότητας. Οι αφηγήσεις αφορούν αναδυόμενες κοινότητες με φαινομενικά αντιφατικά στοιχεία, όπως αποξένωση και η νοσταλγία.

Η αφήγηση αναπτύσσεται μέσα από στοιχεία φωτογραφίας, ποπ κουλτούρας, σινεμά, ψηφιακής πραγματικότητας. Με αυτό το υλικό, η Εύα Μήταλα εγκαθιστά διάχυτα την αίσθηση μυστηρίου στην απόπειρά της να αποκρυπτογραφήσει, να αποκρυσταλλώσει την ουσία.

Το αδιαπέραστο και το διαφανές

Ο καθεαυτός τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ομώνυμο αδιαφανές υλικό που έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει και να απορροφά το φως. Έρχεται έτσι σε έντονη αντίθεση με τη διακριτική διαφάνεια της οργάντζας. Αυτός ο αντιφατικός διάλογος ωθεί το θεατή να στοχαστεί το αόρατο και το ορατό της ύπαρξής του.

Η διαδικασία της μεταξοτυπίας αντιμετωπίζεται με πειραματική διάθεση μέσα στο στούντιο της Εύας Μήταλα. Την οδηγεί αυθόρμητα στην εξέυρεση νέων υλικών που ανοίγουν τις προοπτικές του αγνώστου. Κάθε επιλογή υλικού αποτελεί εν δυνάμει εξελισσόμενη ελευθερία, αντικατοπτρίζοντας τη συσχέτιση των διαφορετικών υλικών μέσω της υφής και της φύσης της αφής τους. Δράση, αντίδραση και νέα σύνθεση, που θα έγραφε και ο Μαρξ. Κάθε σύγκρουση οδηγεί στην εξέλιξη.

Από το Βερολίνο στο Σαν Φραντσίσκο

Διαφανείς μεμβράνες, γυαλί, ξύλο και ύφασμα συγχωνεύονται στην επεξεργασία της. Η υλικότητα του blackwrap ενσωματώνει προσωπικές συναισθηματικές μνήμες των χρόνων της Εύας Μήταλα στο Βερολίνο. Ζωντανεύουν στην underground μούσα του Δυτικού Βερολίνου Tabea Blumenschein. Και ύστερα στη «Δυτική Ακτή» των ΗΠΑ, και την περιήγηση της σε συναισθήματα απομόνωσης. Τότε που η Εύα Μητάλα δοκίμασε νέα αίσθηση ενδυνάμωσης υπό την επιρροή της διάσημης περφόρμερ και επιδραστικής ντραγκ κουίν Honey Mahogany στο Σαν Φραντσίσκο.

Ο σύγχρονος ρομαντισμός της Εύας Μητάλα

Η σειρά έργων που παρουσιάζει τώρα η Ιλεάνα Τούντα δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Διαφορετικά στοιχεία συνδυάζονται και αλληλοεπιδρούν στο χώρο, μεταμορφώνοντάς τον σε συνεχή ροή αλληλεπίδρασης και αλληλοσύνδεσης. Μέσα από την αντίθεση του μαύρου και του άσπρου, η Εύα Μητάλα ακολουθεί τη ροή που σχεδόν συνειρμικά την καθοδηγεί να προχωρήσει. Με οργανικό, βιωματικό τρόπο αναπτύσσει την οντότητά της, είτε ως εξέλιξη είτε με μία τομή, ως νέα αρχή.

Η μετά-ψηφιακή εποχή διασπά τις ανθρώπινες σχέσεις, μοιάζει να εκφράζει η Εύα Μήταλα. Έτσι, στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα εκφράζει την ανάγκη για ανθρώπινη κοντινότητα. Προτείνει εναλλακτικές εκδοχές του παρελθόντος που οδηγούν σε ενδεχόμενους μελλοντικούς δρόμους με μία αίσθηση επείγοντος ρομαντισμού. Διερευνά την ιστορία και τον πολιτισμό τονίζοντας την πολιτισμική ανταλλαγή, δίνοντας έμφαση στην κοινότητα, την ενσωμάτωση και τις κοινές αφηγήσεις. Επιμένει στην επανεκτίμηση του παρόντος. Ως πύλη ή έκκληση σε ένα μέλλον πιο «μαζί».

Πληροφορίες

Εύα Μήταλα
Blackwrap

Εγκαίνια: 3 Οκτωβρίου, 18:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 03.10.2024 – 23.11.2024

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα 114 71
τηλ:+30 210 6439466 / fax:+30 210 6442852 / www.art-tounta.gr / ileanatounta@art-tounta.gr