ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οξύμωρο αλλά αληθινό: Εδώ και τριάντα χρόνια η Ιλεάνα Μακρή πρωτοπορεί στο χώρο του κοσμήματος. Σήμερα συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη, τη Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus + Δione και τους Ancient Greek Sandals στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης 1821 Πριν και Μετά.
Το μεγάλο μουσείο και ο οίκος μόδας Zeus & Δione μοιράζονται το πάθος για την ελληνική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις ευρωπαϊκές, αν όχι οικουμενικές της συγγένειες.
Η Ιλεάνα Μακρή, από καιρό αντλεί την έμπνευσή της από τη μυθολογία, την ιστορία και τα στοιχεία της φύσης για τα μικρογλυπτά κοσμήματά της.
Οι πιο πολυταξιδεμένοι και εστέτ Αθηναίοι αγόραζαν τα κοσμήματά της όταν το πρώτο της μαγάζι (η θρυλική Μαγεία) στεγαζόταν σαν καλά κρυμμένο μυστικό στο υπόγειο της οδού Χάριτος στο Κολωνάκι.
Έδινε τα μπιζού της από τότε στις εμβληματικές μπουτίκ Colette και Barneys στη Νέα Υόρκη (μεταξύ πολλών άλλων).
Πρόσφατα μεταφέρθηκε στο υπέροχο μαγαζί την Πατριάρχου Ιωακείμ (kois architects). Χρειάστηκε περισσότερη εξωστρέφεια το προφίλ της εφόσον φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα, διεθνή σάιτ (Farfetch, Net-a-porter).
Κατάγεται από παλιά, μεγαλοαστική και πολιτική οικογένεια. Η Ιλεάνα Μακρή υπήρξε πάντα από τις πιο κομψές Αθηναίες.
Πέρυσι ανέλαβε καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς οίκου κοσμημάτων Reinstein Ross.
Η Δήμητρα Κολοτούρα αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία της Ιλεάνας στο χώρο του σχεδιασμού κοσμήματος. Ύστερα ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει και εκείνη στο χώρο της μόδας με τη δική της εταιρεία (αρχικά με τη Μαρέβα Μητσοτάκη, ώσπου η πρώτη κυρία αφοσιώθηκε πλήρως στα κοινά).
Οι δύο οίκοι (κοσμήματος και μόδας) συμβάδιζαν και αλληλοσυμπληρώνονταν.
Η σύμπνοια ανάμεσά τους (παρότι σε αντίθεση με την Ιλεάνα Μακρή, η Δήμητρα Κολοτούρα δεν σχεδιάζει η ίδια), οδήγησε σε αυτήν την εμπνευσμένη capsule συλλογή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων.
Τα σχέδια της Zeus & Dione ανατρέχουν στην καίρια στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Aναδεικνύουν ενδυματολογικά στοιχεία της ελληνικότητας μέσα από την κοσμοπολίτικη αισθητική του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Μάριου Σουάμπ (Μarios Schwab).
Η Ιλεάνα Μακρή παρουσιάζει μία μικρή σειρά ασημένιων κοσμημάτων που παραπέμπουν σε κεντίδια και διακοσμητικά στοιχεία παραδοσιακών ανδρικών γιλέκων. Έχουν κατασκευαστεί με την πανάρχαιη τεχνική της συρματερής.
Η συλλογή ΄21 οραματίζεται «μια ορμητική επανεκκίνηση» για τα στοιχεία της ένδοξης παράδοσης.
Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι για το εγχείρημα επιστρατεύεται και το δαιμόνιο του σχεδιαστικού διδύμου Χριστίνα Μαρτίνη και Νικόλας Μίνογλου της εταιρείας υποδημάτων Ancient Greek Sandals
Πρόκειται για δημιουργίες υποδημάτων, κυρίως σανδάλια, με σαφείς αρχαιοελληνικές αναοφορές και χειροποίητη αίσθηση που έχουν εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το Μουσείο Μπενάκη και η Zeus + Δione συνεργάζονται δημιουργικά με την ιστορική νηματουργία NH.M.A. που από το 2012 διευθύνει το Μουσείου Μπενάκη.
Ανάμεσα στο Μουσείο και τον οίκο μόδας, δηλαδή, υπάρχει σταθερή συνεργασία για την ανάδειξη και τη διατήρηση πολύτιμων τεχνικών δεξιοτήτων από την ελληνική παράδοση.
«Με τα περίτεχνα προϊόντα πασμαντερί του, το ΝΗ.Μ.Α. δίνει μορφή στην έμπνευση σύγχρονων δημιουργών της μόδας, που αντιλαμβάνονται πως χωρίς το παραδοσιακό savoir-faire το όνειρο της μόδας δεν έχει συναίσθημα, ούτε διάρκεια», όπως σημειώνει το Μουσείο.
Η συλλογή για το καλοκαίρι του ΄21 θα παρουσιαστεί στην είσοδο του Πωλητηρίου στην Πειραιώς. Θυμίζει εν συνόλω καλλιτεχνική εγκατάσταση που εξυμνεί το ελληνικό χρώμα.
Τα σχέδια της συλλογής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα συμπληρώνουν ζώνες, τσάντες, μαντήλια και τα κοσμήματα της Ιλεάνας Μακρή αλλά και φούστες με αναφορές στη φουστανέλλα.
«Όλα τα υλικά του τόπου μας, απλά και στιβαρά, θα είναι εκεί, χωρίς διάθεση νοσταλγίας ή εξιδανίκευσης, και θα ατενίζουν το λαμπρό μέλλον του ελληνικού craftsmanship στον κόσμο».
Στα χέρια των τριών οίκων, η ελληνική παράδοση διεθνοποιείται. Αυτό σημαίνει καλλιτεχνική διπλωματία με τα όλα της…