Την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια πρόκειται να αποκαταστήσει το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Η ανακοίνωση γίνεται ανήμερα της επετείου της γέννησης και του θανάτου του Κ.Π. Καβάφη, 29 Απριλίου (1863 – 1933). Ενώ συμπληρώνονται φέτος, 159 χρόνια από τη γέννηση και 89 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αλεξανδρινού, η έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση της οικίας του, το διαμέρισμα στην πρώην οδό Lepsius, έχει στόχο να διατηρήσει τη μνήμη του ακέραιη και στα υλικά πράγματα. Το μπαλκόνι όπου ονειρευόταν το αύριο και αναπολούσε το χθες, το μικρό γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του.

Η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Ξεκινώντας με την απόκτηση του αρχείου Καβάφη, την ψηφιοποίηση και το άνοιγμά του στο κοινό και τους ερευνητές, δέκα χρόνια μετά, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει έμπρακτα το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, ώστε η Οικία Κ. Π. Καβάφη να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο χώρος, όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε για 35 χρόνια θα ανακαινιστεί, προκειμένου να αναδείξει την εικόνα που είχε η κατοικία εκείνη την εποχή, μεταφέροντας τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο και δίνοντας ζωντανές εικόνες της βιογραφίας του ποιητή.

1

Ο στόχος

 «Το διαμέρισμα της Rue Lepsius (τώρα Rue C. P. Cavafy ) στην Αλεξάνδρεια ήταν για μας μια ανοιχτή πρόσκληση», λέει ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. «Ταυτόχρονα κενό, αφού όλα τα προσωπικά του αντικείμενα είχαν έρθει στην Αθήνα, αλλά και επιπλωμένο από τις αναφορές στην ποίησή του. Δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να προτείνουμε στον φυσικό φύλακα του χώρου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, να αναλάβουμε να χορηγήσουμε την ανακαίνισή του και την «επίπλωσή του» στο πνεύμα της εποχής του Καβάφη, αλλά και της σημερινής, κάνοντας χρήση, του υλικού που έχουμε συγκεντρώσει και παράξει».

Η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Όπως ο ίδιος αναφέρει με βάση την προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του ΕΙΠ το πλήρες κόστος της ανακαίνισης αλλά και της λειτουργίας της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια για πέντε χρόνια, που μπορούν να παραταθούν θα αναλάβει το Ίδρυμα Ωνάση. «Στόχος όλων μας δεν είναι η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια να καταστεί ένα απλό μουσείο ή κάποιου είδους προσκύνημα. Αντίθετα, στόχος μας είναι, με τη βοήθεια και της ψηφιακής τεχνολογίας, να γίνει ένας ζωντανός χώρος για όλους, Έλληνες και ξένους, τουρίστες και μελετητές, που θέλουν για λίγο να αισθανθούν αυτήν την ιδιαίτερη συγκίνηση που, ακόμα και σήμερα, καταλαμβάνει όποιον μπαίνει σε αυτά τα δωμάτια όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ποιητής» όπως σημειώνει.

Η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Ο κ. Παπαδημητρίου όμως, ανακοινώνει και τα εγκαίνια Μουσείου Καβάφη στην Αθήνα, όπου θα εκτεθεί το φυσικό αρχείο Καβάφη και όσα προσωπικά του αντικείμενα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ. έχουν συγκεντρωθεί.

Ο Κωστής Μοσκώφ

Η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια ή αλλιώς το Μουσείο Καβάφη εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ (1939-1998), ενός ενεργητικού και χαρισματικού ανθρώπου των γραμμάτων και της επιστήμης, που διατέλεσε Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Μοσκώφ δημιούργησε το Μουσείο Καβάφη με σκοπό τη στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφεια Συνέδρια, τα οποία καθιέρωσε και πραγματοποιούνται ακόμα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εξάλλου, ένα δωμάτιο της οικίας έχει παραχωρηθεί και λειτουργεί ως αίθουσα Στρατή Τσίρκα, στην οποία εκτίθενται φωτογραφικό υλικό και αντίτυπα των βιβλίων του.

Η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

 Το κτίριο περιβαλλόταν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο αλλά και τους οίκους ανοχής της πόλης. Η Αλεξάνδρεια αποτελούσε τότε μια κοσμοπολίτικη πόλη, γνωστή, μεταξύ άλλων, για την έντονη νυχτερινή ζωή της, αλλά επίσης και σημαντικό κέντρο των ελλήνων εκδοτών. Οι εκδόσεις του περιοδικού Γράμματα συγκαταλέγονταν στις σημαντικότερες ελληνόφωνες εκδοτικές απόπειρες, καθώς πέρα από τους Έλληνες της Αιγύπτου, εξέδιδαν και έργα λογοτεχνών από τον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, το πρώτο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη που δημοσιεύτηκε σε έντυπο ήταν το «Βακχικόν», στο περιοδικό Έσπερος της Λειψίας το 1886.

Το έργο του ποιητή

«Η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός της Οικίας Καβάφη, ενός εμβληματικού τοπόσημου του εξωελλαδικού ελληνισμού, αποτέλεσε για το ΕΙΠ στρατηγική επιλογή», όπως επισημαίνει εξάλλου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης. «Το έργο του ποιητή θα εκτεθεί κατάλληλα, σε συνδυασμό με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας, υποστηριζόμενο από μια εξαιρετική αισθητικά μουσειολογική έκθεση ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος, ελκυστικός χώρος απόδοσης σεβασμού στον ποιητή αλλά και εφαλτήριο μελέτης του έργου του».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου

Όπως είναι γνωστό το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε πριν από 10 χρόνια το αρχείο Κ. Π. Καβάφη που είχε περιέλθει στον αείμνηστο καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη.«Το έργο του σπουδαίου αλεξανδρινού ποιητή έχει φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου με την ψηφιοποίηση και τη δημοσίευση της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη το 2019, από το Ίδρυμα Ωνάση», λέει ο κ. Παπαδημητρίου. «Σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση είναι η ύπαρξη ανοιχτής και ελεύθερης πρόσβασης κοινού και ερευνητών στο αρχείο, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του αλεξανδρινού ποιητή. Όπως ακριβώς συνέβη με το Αρχείο Καβάφη, απώτερος σκοπός του έργου στην Οικία Καβάφη είναι η ανοιχτή πρόσβαση όλων σε αυτήν, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση».

Διαβάστε επίσης

Επέστρεφε συχνά και παίρνε με… Ο Καβάφης εμπνέει τη σύγχρονη ζωγραφική