ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τι εστί mama drain και πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στις δράσεις του Rise Club για τις άνεργες μητέρες; Η Ιφιγένεια Καρανάσιου, ιδρύτρια και πρόεδρος της δυναμικής ΜΚΟ Rise Club, εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν τον τομέα όπου μέχρι τώρα υπήρχε κενό.
Δηλαδή, την επάνοδο του γυναικείου πληθυσμού στην αγορά εργασίας μετά τη γέννα και την παραμονή στο σπίτι. Πρόκειται για την πεμπτουσία στην καταπολέμηση της ανεργίας και του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το 2021 θα χρειαστούν τριάντα έξι χρόνια για να εξαλειφθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Τόσο σε επίπεδο οικονομικό, επαγγελματικό και πολιτικό, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.
Εν όψει της Ημέρας της Γυναίκας, η Ιφιγένεια Καρανάσιου σχεδιάζει δύο νέες δράσεις.
Διαχρονικό πρόβλημα
Τι συμβαίνει εδώ και αιώνες με τις εργαζόμενες μητέρες, που πρέπει να ανταπεξέλθουν συγχρόνως σε πολλαπλούς ρόλους;
Τί γίνεται όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν την εργασία τους για ένα διάστημα λόγω μητρότητας και ανατροφής των παιδιών τους;
Οι περισσότερες ως γνωστόν απέχουν από την αγορά εργασίας καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών τους.
Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες επιλογής τους από κάποιον εργοδότη μειώνονται δραματικά με την πάροδο του χρόνου.
Η επανεκκίνηση της καριέρας τους απαιτεί μια παρατεταμένη περίοδο αναζήτησης και εργασιακού επαναπροσδιορισμού.
Συχνά καταλήγουν να συμβιβάζονται με θέσεις πολύ κατώτερες των προσόντων και δυνατοτήτων τους.
Η φροντίδα της καθημερινής ζωής αποτελεί ζωτικό τμήμα του οικονομικού συστήματος και εκτελείται κυρίως από γυναίκες.
Τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται και βέβαια παραμένει μη αμειβόμενη.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι γυναίκες αφιερώνουν 4,22 ώρες την ημέρα σε μη αμειβόμενες εργασίας έναντι 1,32 για τους άνδρες.
Από την άλλη, ετήσια έκθεση του ΟΑΕΔ φανερώνει ότι το 63,61% των ανέργων στην Ελλάδα είναι γυναίκες έναντι 36,39% των ανδρών.
Ενώ το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έγινε ιδιαίτερα οξύ απασχολώντας πλέον έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη.
Τι εστί Mama Drain;
Οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία παγκοσμίως αδιάλειπτα αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο του mama drain (διαρροή γυναικών μετά την μητρότητα), βρίσκεται στον πυρήνα των σύγχρονων προβλημάτων.
Η τακτοποίησή του σημαίνει ταυτόχρονα μερική επίλυση του γρίφου της οικονομικής και δημογραφικής ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.
Η ιδρύτρια του Rise Club Ιφιγένεια Καρανάσιου περιγράφει το πρόβλημα: «Η έρευνα του Rise Club μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά αλλά και διδακτορικά, υψηλών προσόντων που έκαναν την επιλογή να καθίσουν σπίτι κάποια χρόνια για την ανατροφή των παιδιών τους. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η διαρροή γυναικών που αποχωρούν προσωρινά από την εργασία τους».
Τι χρειάζεται για να αντιστραφεί το φαινόμενο;
Δηλαδή, η διαρροή των γυναικών που γίνονται μητέρες να μετατραπεί σε ροή που κυλά απρόσκοπτα μετά τη γέννα. Και ύστερα από το πέρας μιας περιόδου στο σπίτι να πραγματοποιείται «οργανική» μετάβαση στο γραφείο, χωρίς εκατέροθεν ψυχοφθόρες ζημιές.
Τι και αν υπήρχε εξασφαλισμένος τρόπος να μεταβούν στην εργασία χωρίς να τους φαντάζει βουνό;
Να πραγματοποιείται με ψυχολογική υποστήριξη και πρακτική πλαισίωση, ιδανικότερες συνθήκες ωραρίων;
Και φυσικά με την επικαιροποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Ώστε όχι μόνο να μην μένουν πίσω αλλά να επιστρέφουν καλύτερες από ποτέ. Πιο ολοκληρωμένες, πιο εμπλουτισμένες, πιο ώριμες, πιο δυνατές.
Relaunch your career
Στο Rise Club η λύση ξεκινάει με το ερώτημα της ετοιμότητας και την πρόταση, «δοκιμάστε να κάνετε Relaunch your Career».
Επανεκκίνηση καριέρας με πολλαπλά, εξειδικευμένα προγράμματα «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στην αγορά εργασίας σε σχέση με υποψήφιους με ισότιμα προσόντα, που όμως εργάζονταν χωρίς διακοπή. Μπορούν τώρα μέσω του προγράμματος ενδυνάμωσης να επιστρέψουν ευκολότερα στην αγορά εργασίας», επισημαίνει η Ιφιγένεια Καρανάσιου.
Η ενδυνάμωση των γυναικών που συμπεριλαμβάνει ανάπτυξη προσωπικών ικανοτήτων, βρίσκεται στον πυρήνα για την αλλαγή στην καθημερινότητα χιλιάδων γυναικών.
«Μεγάλα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν μέσα από συνεργασίες με εταιρείες στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης», διευκρινίζει η Ιφιγένεια Καρανάσιου.
«Βοηθώντας τις μητέρες στην επιστροφή τους στην εργασία, ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κινητικότητα», επισημαίνει η ίδια.
Ισότητα και οικονομικός αντίκτυπος
Σύμφωνα με το Rise Club και ενόψει των μεγάλων προκλήσεων της εποχής όσον αφορά την ισότητα των φύλων, η ανάσχεση της ραγδαίας τάσης του Mama Drain, πόσο μάλλον η εκρίζωσή της, οφείλει να γίνει εθνικός στόχος.
«Πρωτοβουλίες όπως το Rise Club μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας και την προαγωγή της ισότητας των φύλων τόσο σε οικογενειακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο», παρατηρεί η Ιφιγένεια Καρανάσιου.
Τα προγράμματα του Rise Club εξελίσσονται αέναα παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, προσθέτοντας διαρκώς καινούρια μαθήματα, σεμινάρια και δράσεις.
Ανοίγουν τη βεντάλια των ευκαιριών στις απόφοιτες μητέρες να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη και τις συνεργασίες τους.
Δημογραφικό
Έχει αποδειχθεί ότι με προγράμματα ενδυνάμωσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης ή επιμόρφωσης (έστω κάποιες λίγες ώρες την εβδομάδα) εν δυνάμει εξασφαλίζει υψηλότερη μισθοδοσία, καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων και πιο εύκολη εύρεση εργασίας όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν.
Επίσης, η αίσθηση της σιγουριάς που προκύπτει από τη σχετική βεβαιότητα ότι ακόμη και αν διακόψουν, θα επιστρέψουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, ωθεί τις γυναίκες να δημιουργήσουν μεγαλύτερες οικογένειες, να γεννήσουν περισσότερα παιδιά.
Οι περισσότεροι πλέον αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις από το ογκώδες δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.
Ψυχική υγεία
«Όλοι γνωρίζουμε την σημαντικότατη επιρροή των γονέων στη υγιή ανάπτυξη των παιδιών, το μέλλον μας! Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η πολυπλοκότητα του ρόλου της μητέρας και η δυσκολία εξισορρόπησης μεταξύ των ρόλων που οι γυναίκες έχουν ως μητέρες και ως εργαζόμενες», εξηγεί η Ιφιγένεια Καρανάσιου.
Ως γνωστόν, η ψυχική υγεία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τόσο στην οικογένεια όσο και στους χώρους εργασίας.
«Η καλή ψυχική υγεία συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς και στην ευημερίατου ανθρώπου. Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ατόμων και των οικογενειών τους. Η ψυχολογική τους υποστήριξη στον αγώνα τους να ξαναχτίσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα αποτελεί κεντρικό άξονα στη ζωή χιλιάδων γυναικών», παρατηρεί η ιδρύτρια.
Επικείμενες δράσεις: Ημέρα της Γυναίκας
Στις 23 Φεβρουαρίου:
Με αφορμή τη διεθνή ημέρα της γυναίκας, το Rise Club συν-διοργανώνει δια ζώσης εκδήλωση με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του δήμου Χολαργού-Παπάγο με θέμα «Μητέρα – παιδιά: Η Ζωή Μετά».
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 από τις 17:00 μέχρι τις 20:00:
Συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η γενική θεματική που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι: «Ένα φιλόδοξο μέλλον για τις γυναίκες της Ευρώπης μετά τον COVID-19: ψυχικό φορτίο, ισότητα των φύλων στην τηλεργασία και μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας μετά την πανδημία».
Συνελόντι ειπείν
«Η σίγουρη επιστροφή των μητέρων στην εργασία ακόμη και μετά από λίγα χρόνια θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως να ενισχύσει την οικονομική ικανότητα αυτών των γυναικών και την ενεργή συμμετοχή τους στο κράτος», καταλήγει η ιδρύτρια. «Πώς θα πάμε από το mama drain στο mama gain; Ελπίζουμε να βοηθήσουμε!».
Το Rise Club ιδρύθηκε και δουλεύει ώστε να καταπολεμηθεί το στίγμα της ανεργίας. Να διασφαλίσει ότι καμία γυναίκα που μεγαλώνει τα παιδιά της, δεν θα χρειαστεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει το δίλημμα εργασία ή οικογένεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωστής Χατζηδάκης: Ο Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του – Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση
- Ντόναλντ Τραμπ: «Αχίλλειος πτέρνα» το υψηλό δημόσιο χρέος για την εφαρμογή της οικονομικής του ατζέντας
- Ασπίδα ΕΚΤ: Ταχύτερη μείωση επιτοκίων, αν χρειαστεί, στην εποχή Τραμπ
- Άδωνις Γεωργιάδης για Σαμαρά: O πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο χθες