ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ειδώλια, κοσμήματα, ο δίσκος της Φαιστού και ψηφιδωτά για τις μάσκες του πολιτισμού.
Η ιδέα τέλεια, το αποτέλεσμα άριστο! Μάσκες προστασίας απόν τον Covid-19 με αποτυπώσεις θεμάτων που προέρχονται από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ειδώλια και σχέδια εμπνευσμένα από αρχαία ευρήματα, από τον δίσκο της Φαιστού, από ψηφιδωτά βυζαντινά δάπεδα, ακόμη κι από ένα μινωικό κόσμημα κάνουν τη διαφορά σ΄αυτές τις μάσκες που παρήχθηκαν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.
Γιατί τα νέα δεδομένα, που έχει επιβάλει η πανδημία έφεραν μεν στην καθημερινότητά μας τις μάσκες προστασίας και είναι άγνωστο να πούμε με βεβαιότητα για πόσο καιρό ακόμη θα χρειαστεί ακόμη να της χρησιμοποιούμε, όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητο να παραπέμπουν σε κλινική εικόνα.
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στο πλαίσιο της προσαρμογής της λειτουργίας του στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για τους πολίτες ως βασικό μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας, παρήγγειλε υφασμάτινες μάσκες με εκτύπωση σχεδίων και φωτογραφιών με θέματα εμπνευσμένα από την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι μάσκες, οι οποίες είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και αισθητικής, διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ στο κοινό που επισκέπτεται τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας. Η τιμή πώλησης είναι 5 ευρώ, ενώ από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ, οι μάσκες είναι από τα πλέον ευπώλητα αντικείμενα.
Τα σχέδια που αποτυπώνονται στις μάσκες είναι εμπνευσμένα από:
– Ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα του 8ου-7ου αιώνα π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
– Σχέδια εμπνευσμένα από τον Δίσκο της Φαιστού, 1700-1550 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
– Πρωτοβυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο με πάπιες, αρχές 6ου αιώνα μ.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών).
-Κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια, 2700-2300 π.Χ.
– «Περίαπτο των Μελισσών», μινωικό χρυσό κόσμημα, 18ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ προς Τουρκία: Μην επιδιώξετε πόλεμο με τους Κούρδους στη Συρία
- ΟΛΠ Α.Ε.: Δύο νέες βραβεύσεις για την Εταιρεία True Leader και ESG Leading Company της χρονιάς
- Stoiximan και Stoiximan GBL δίπλα στα παιδιά του Ιδρύματος Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα
- ΓΑΙΑΟΣΕ: Ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου