ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα για τη γιορτινή, οικογενειακή ατμόσφαιρα των χριστουγέννων αναμένεται να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διάσημο μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ.
Η βραδιά ανοίγει με δύο σύντομα αλλά ρυθμικά εμβατήρια που αποπνέουν το πνεύμα των γιορτών: Το εμβατήριο από το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφκσι που ενσωματώνει το πνεύμα της εποχής όσο κανένα άλλο καθώς και το εμβατήριο από την όπερα Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια του Προκόφιεφ.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η Φαντασία (βασισμένη πάνω στο παραδοσιακό αγγλικό τραγούδι «Greensleeves») του Ραλφ Βον Γουίλιαμς (Ralph Vaughan Williams). Στα χέρια του συνθέτη η πασίγνωστη μεσαιωνική μελωδία μετατρέπεται σε υπέροχο κομμάτι διάρκειας τεσσάρων μόνο λεπτών που αποτυπώνει με νότες την πεμπτουσία της αγγλικής υπαίθρου.
Ακολουθεί το γνωστό Καρναβάλι των Ζώων (1886) του γάλλου συνθέτη Καμίγ Σαιν Σαένς (Camille Saint Saens) που ο ίδιος αποκάλεσε «μεγάλη ζωολογική φαντασία» ή «grande fantaisie zoologique». Η ορχηστρική αυτή σουίτα αποτελείται από δέκα τέσσερις εικόνες, κάθε μία από τις οποίες περιγράφει ένα διαφορετικό ζώο στο χορό των μεταμφιεσμένων. Με σκωπτική διάθεση και ιδιαίτερη έμπνευση, ο Σαένς δίνει φωνή στους πρωταγωνιστές του ζωικού βασιλείου σε ένα έργο που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές ακροατών και όλες τις ηλικίες. Στη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ σολίστ στο πιάνο, ο Γιώργος Πέτρου και η Νεφέλη Μούσουρα.
Η βραδιά κλείνει με το κλασσικό μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος που γράφτηκε το 1936 με σκοπό να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής. Στη σύνθεσή του ο Προκόφιεφ εκφράζει μουσικά και ξεκάθαρα όλους στους ήρωες του παραμυθιού: τα έγχορδα αντιπροσωπεύουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά (γκρανκάσα και τύμπανα) τους κυνηγούς.
Η εξέλιξη και οι εικόνες του παραμυθιού γίνονται αντιληπτές τόσο από τα λόγια όσο και μέσα από τη μελωδία και τα μουσικά όργανα. Νότες και λέξεις συμβαδίζουν αρμονικά σε αυτό το έργο που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα μουσικά αριστουργήματα όλων των εποχών. Το παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938. Έχει συμπράξει με μάεστρους διεθνούς φήμης (Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Γεχούντι Μενουχίν) και διάσημους καλλιτέχνες (Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Άντζελα Γκεόργκιου). Θεωρείται ένα από τα πιο δυναμικά και άρτια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.
Ο καταξιωμένος διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Πέτρου ακολουθεί διεθνή σταδιοδρομία με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ECHO KLASSIK ενώ το 2018 κέρδισε μία υποψηφιότητα στα βραβεία Γκράμι (Grammy). Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών» και η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο “Associate” (ARAM). Η «Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018.
Από το 2021 θα δράσει ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ του Γκέτινγκεν ενώ παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea.
Πληροφορίες:
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.30 χωρίς την παρουσία κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.
Η συναυλία θα μεταδοθεί μέσω live streaming στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), το κανάλι του στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δεν θα προσαρμόσουν τη στάση τους μετά τη μείωση του πυρηνικού ορίου από τη Ρωσία
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις