Ένα εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, ο «Διάλογος», καθώς  και μια σειρά λυρικών ποιημάτων του, της πρώιμης περιόδου και από την άλλη μια σειρά έργων του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου ποιητή συνθέτουν την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Μία σύζευξη ποίησης και τέχνης, που θα παρουσιαστεί από τις 28 Μαρτίου στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, προσκαλώντας  το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του  Σολωμού. Ειδικότερα μάλιστα τα συγκεκριμένα έργα, που έχουν τύχει εκτενούς σχολιασμού, κυρίως ως τεκμήρια των γλωσσικών ιδεών και των «χρόνων μαθητείας» του Σολωμού.

Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου πλαισιώνονται έτσι στην έκθεση με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα. «Τα έργα του Μανώλη Χάρου ζωντανεύουν το έργο του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελεί στην ουσία μία πραγματεία πάνω στην ελληνική γλώσσα και τη σχέση της με το λαό, άρα και την ίδια την οντότητα της πατρίδας», όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου .

1

Η εποχή των Επαναστάσεων

Σκοπός της έκθεσης είναι αφ΄ενός να εντάξει τα έργα αυτά στον ευρύτερο καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο της εποχής και αφ΄ετέρου να προτείνει μια νέα ανάγνωση των θεματικών της Επανάστασης, της ατομικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων. Έτσι, με τον τρόπο αυτό προβάλλει τον Σολωμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια μετά την επιστροφή στη Ζάκυνθο, ως ένα μείζονα ποιητή της εποχής των Επαναστάσεων, δημιουργώντας ένα διάλογο με τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και προβληματισμούς.

Πρώτη ελληνική έκδοση του ΄Υμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού στο Μεσολόγγι το 1825

«Ο ρομαντισμός του Σολωμού, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εποχή των Επαναστάσεων», λέει η κυρία Γεωργοπούλου «πραγματεύεται την τραγικότητα της ζωής, αναζητά την υπαρξιακή αλήθεια και συγκροτεί μια έντονη πηγή έμπνευσης που σε συμπαρασύρει… και μέσω του χρωστήρα του Μανώλη Χάρου κωδικοποιεί «εικόνες και πάθη». Παρά τα 200 χρόνια που χωρίζουν το έργο του Σολωμού και τους πίνακες του Χάρου, τα θέματα που εμπνέουν και τους δύο είναι και σήμερα άκρως επαναστατικά. Η τέχνη του Μανώλη Χάρου γεμάτη απλότητα, συναίσθημα και ευαισθησία ενδυναμώνει το ‘‘Διάλογο’’».

Το έργο του Μανώλη Χάρου

Τα έργα του Χάρου δεν συνιστούν άλλωστε, μία απλή εικονογράφηση του κειμένου, καθώς συνοδεύουν το μανιφέστο του Σολωμού για την ελληνική γλώσσα με αφηρημένες παραστάσεις που αναφέρονται στο μεγαλείο της φύσης, ενώ ταυτόχρονα πραγματεύονται τη δυσκολία της κατανόησης, την αδυναμία της συνεννόησης με το κατεστημένο και το θαύμα της έμπνευσης. «Ο επαναστατικός ρομαντισμός του Χάρου», όπως λέει η κυρία Γεωργοπούλου « συναντάει το Σολωμό και η ματιά του εικαστικού, η επαναστατική δύναμη της γλώσσας, η συζήτηση πάνω στην προσωπική και συλλογική ταυτότητα και η φλόγα της έμπνευσης μετουσιώνονται σε δημιουργία, που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή στον παρόντα χρόνο».

Έργο του Μανώλη Χάρου για την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»

Λιτή και δυνατή η χρωματική παλέτα του άλλωστε, αναπαριστά επιβλητικά την άγρια φύση, δίνοντας νέα μορφή και αίμα στις λέξεις του ποιητή. Κι αυτό, δίπλα σε σπάνιες εκδόσεις από τις μοναδικές συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, τα ιστορικά τεκμήρια και τη γραφίδα του ίδιου του Σολωμού.

Έργο του Μανώλη Χάρου για την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»

Συνεπιμελητής της έκθεσης, ο δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Σίμος Ζένιος, αν. διευθυντής στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA θα δώσει διάλεξη στις 20 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. με τίτλο «Η ποίηση και τα κοινά (της): Εντάσσοντας τον Σολωμό στην Εποχή των Επαναστάσεων», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

 Info:

-Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Σουηδίας 61, Κολωνάκι

-Έκθεση: «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος»

-Διάρκεια: 28 Μαρτίου – 30 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης