«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο». Μ΄ αυτόν τον τίτλο μία νέα έκθεση προετοιμάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αναφερόμενη ακριβώς στην ιστορική για την αρχαία Ελλάδα ημερομηνία, όταν οι Μακεδόνες  βρέθηκαν αντίπαλοι με το στρατό συνασπισμένων πόλεων της υπόλοιπης χώρας, νικώντας τους κατά κράτος. Ήταν και η πρώτη φορά, μάλιστα που στην Ιστορία εμφανίζεται δυναμικά ο Μέγας Αλέξανδρος τοποθετημένος από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ στην κεφαλή του στρατεύματος.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  η έκθεση αυτή μάλιστα, εγκαινιάζει μία νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με τίτλο «Ιστορίες ανθρώπων» που θα επικεντρώνονται στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας. Την επιμέλειά τους θα έχουν ο δρ Παναγιώτης Ιωσήφ και ο δρ Ιωάννης Φάππας, επιμελητές του Μουσείου ενώ η συγκεκριμένη έκθεση  θα διαρκέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023 έως τα τέλη Μαρτίου 2024.

1

Η ιστορία και οι άνθρωποι

Στη έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» μέσα από περίπου 160 αντικείμενα, τα οποία θα προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία, δύο  μουσεία του εξωτερικού και τέσσερεις ιδιωτικές συλλογές, η έκθεση θα εξετάσει τις δύο δυνάμεις,  που συγκρούστηκαν εκείνη την εποχή, δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανατολή του νέου ελληνιστικού κόσμου. Αυτού που γεννήθηκε την επαύριον της μάχης της Χαιρώνειας με τον Φίλιππο Β΄ στη Μακεδονία και τους λοιπούς,  διασπασμένους Έλληνες της νότιας Ελλάδας.

Ιδιαίτερη έμφαση εξάλλου, δίνεται στην έκθεση στον περίφημο Ιερό Λόχο των Θηβών, ο οποίος παρ΄ ότι είχε μείνει επί 35 χρόνια αήττητος, στην μάχη αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς από το τρομερό μακεδονικό ιππικό. Με μεγάλες επιπτώσεις της ήττας και στην Αθήνα, η οποία αμφισβητούσε ως τότε την ισχύ της Μακεδονίας  εξ αιτίας της οποίας κινδύνευε η δική της κυρίαρχη θέση μεταξύ των ελληνικών πόλεων- κρατών.

Ο Λέοντας της Χαιρώνειας, Πολυάνδριο των Θηβαίων Ιερολοχιτών

Νέα προσέγγιση

Η νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα εστιάζει στην αφήγηση σημαντικών γεγονότων της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από αντικείμενα, η επιλογή των οποίων θα προκύπτει ότι τόσο για την αισθητική τους αξία όσο για τη σημασία τους στην εξιστόρηση ενός συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος που σημάδεψε τους ανθρώπους.

Οι νέες εκθέσεις δεν  θα περιορίζεται στον χώρο και τον χρόνο, αλλά θα εντάσσονται στη διαχρονία.  Μέσα από γεγονότα όπως η μάχη της Χαιρώνειας, θα προσεγγίζουν τον  άνθρωπο, τον ρόλο του στα ιστορικά γεγονότα και τα συναισθήματά του. Και όπως όλες οι περιοδικές εκθέσεις του μουσείου,   θα συνοδεύονται από πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικό κατάλογο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Το Φόρεϊν Όφις αποκαλύπτει: «Η Μελίνα κέρδιζε εύκολα για τα Γλυπτά»