Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου ετοιμάζει πέντε έργα ραδιοφώνου με σημαντικούς θεατρανθρώπους στη νέα ενότητα Radio Plays. Η τελευταία της πρωτοβουλία ακολουθεί την ίδια λογική με την προέκταση του Φεστιβάλ με νέες δράσεις το φετινό χειμώνα αφού κακά τα ψέμματα, το περασμένο καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμόστηκε μεν, πλην όμως έχασε αρκετές από τις συνεργασίες που προγραμμάτιζε.

Αυτά τα πέντε έργα εντάσσονται στο πλαίσιο της πλατφόρμας Open Plan (εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, webinars και πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα) η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τους δύσκολους καιρούς που διανύει το θέαμα, ενώ η δραστήρια και νέα διευθύντρια σκοπεύει το προσεχές καλοκαίρι όχι μόνο να παρουσιάσει τα θεάματα που ακυρώθηκαν πέρυσι αλλά να οδηγήσει το Φεστιβάλ σε νέες κατευθύνσεις με νέες αναθέσεις και άξονες.

Τα πέντε έργα του Φεστιβάλ πρόκειται να ηχογραφηθούν ειδικά για το ραδιόφωνο με τη συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών (Γιάννης Χουβαρδάς, Δημήτρης Καταλειφός, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργος Κούτλης). Οι τελευταίοι θα συνεργαστούν στενά με αντίστοιχους μουσικούς ώστε να συγκροτηθεί το απαραίτητο μουσικό υπόβαθρο που συντελεί στη μαγεία του ηχογραφημένου θεάτρου.

Εν αρχή ην ο λόγος

Επειδή όμως το θέατρο βασίζεται καταρχήν στο λόγο, η πρωτοβουλία Radio Plays ξεκίνησε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη και βασίστηκε σε επιτυχημένη ιδέα του πολύτιμου μεταφραστή, δημοσιογράφου και διανοούμενου Ανταίου Χρυσοστομίδη, που συνεργάστηκε με τον Θανάση Καστανιώτη από το 1998 έως το θάνατό του 2015. Ο τόμος Εγκλήματα που εκείνος είχε εμπνευστεί με αστυνομικές ιστορίες σημαντικών ιταλών συγγραφέων (ο Χρυσοστομίδης μετέφραζε από τα Ιταλικά) γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Με αυτό το σκεπτικό, αποφάσισε στη συνέχεια να επιμεληθεί και την ανθολογία Ελληνικά εγκλήματα. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2007 με αξιόλογους συγγραφείς της ημέτερης παραγωγής όχι ειδικά του συγκεκριμένου είδους, αλλά από τη γενικότερη λογοτεχνία. Κέρδισε αμέσως χιλιάδες αναγνώστες. Ακολούθησαν με ανάλογη απήχηση άλλοι τρεις τόμοι ενώ ο πέμπτος της σειράς εκδόθηκε μόλις πέρυσι από τον υπεύθυνο Ελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη Δημήτρη Ποσάντζη.

Εν προκειμένω λοιπόν οι πέντε σκηνοθέτες θα διασταυρωθούν με πέντε συγγραφείς και διηγήματα που περιέχονται στην ανθολογία Ελληνικά εγκλήματα. Πρόκειται για τους γνωστούς Φίλιππο Φιλίππου, Νεοκλή Γαλανόπουλο, Αθηνά Κακούρη και Αμάντα Μιχαλοπούλου, που αποκαλύπτει και τη μαεστρία της στο αστυνομικό διήγημα.

Απογυμνωμένο από την ανθρώπινη παρουσία και τα σκηνικά που συχνά μεταφέρουν το θεατή σε συγκεκριμένο χωροχρόνο, ο λόγος στο ραδιοφωνικό θέατρο ασκεί ιδιαίτερη γοητεία και υποβάλλει τη φαντασία του ακροατή καθώς εκείνος ψάχνει στα σκοτεινά να ανιχνεύσει τον ένοχο και τον αθώο, το έγκλημα και την τιμωρία.

Αγαπημένοι ηθοποιοί με τις φωνές τους ζωντανεύουν τα αστυνομικά αυτά μυστήρια ακολουθώντας τους ρυθμούς πρωτότυπης τζαζ μουσικής: Νίκος Ψαρράς, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύη Σαουλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Ακύλλας Καραζήσης, Κόρα Καρβούνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ασπασία Κράλλη, Ανθή Ευστρατιάδου, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Μπερικόπουλος μεταξύ άλλων.

Για την απόφασή της να οργανώσει αυτά τα νέα ακουστικά έργα, η Κατερίνα Ευαγγελάτου σημειώνει: «Αγάπησα την αστυνομική λογοτεχνία από παιδί. Η πρόωρη αυτή έλξη ξεκίνησε με παιδικά αστυνομικά μυθιστορήματα, και πολύ γρήγορα, προχώρησε στην Άγκαθα Κρίστι, ενώ στη συνέχεια το ενδιαφέρον μου μετατοπίστηκε στους σύγχρονους -ευρωπαίους κυρίως- συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα, η μαγεία του ακουστικού θεάτρου, από το ραδιόφωνο μέχρι τους δίσκους βινυλίου, έδινε χώρο στη φαντασία μου να πετάξει σε ένα σύμπαν ελευθερίας, με αφηγήσεις και πρόσωπα που χαράχτηκαν στη μνήμη μου. Μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε έργα που μπορούν να φτάσουν σε κάθε σπίτι, να διεγείρουν τη φαντασία και να ερεθίσουν το ενδιαφέρον του κοινού, μετακινώντας το επίκεντρο από την εικόνα στον ήχο». 

Μπορεί κανείς να θυμηθεί την Κυρία με της καμέλιες (1954) με την Κυβέλη και τον Χορν; Η ηχογράφηση για την ΕΡΤ υλοποιούταν τότε στο Ζάππειο. Αυτό το είδος που άνθησε μεταπολεμικά ειδικά μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και εξακολουθεί να θάλλει σε χώρες με ισχυρή θεατρική φλέβα όπως η Μεγάλη Βρετανία, μαράζωσε με τη μαζική επέλεση της τηλεόραση. Πέρα από την πρωτοβουλία του νυν διευθυντή της Φώτη Απέργη να το επαναφέρει, σε συνεργασία μάλιστα και με το Εθνικό Θέατρο και τον Δημήτρη Λιγνάδη, η επιθυμία της Ευαγγελάτου να ανέβει σε παράλληλες ράγες με την υποστήριξη του Καστανιώτη σημαίνει ότι ίσως ήρθε η σειρά αυτού του ποιητικού ακροάματος να έρθει και να μείνει.

Το πρόγραμμα

Ο ξένος 

Της Αθηνάς Κακούρη.
Σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη.

Ο αγαπημένος ήρωας της Κακούρη, Αστυνόμος Γεράκης, προσπαθεί εδώ να διαλευκάνει τον θάνατο ενός μετανάστη, που βρίσκεται νεκρός κάτω από έναν υδατόπυργο σ’ ένα αγρόκτημα στην ελληνική επαρχία. Πρωταγωνιστές στην έρευνα του αστυνόμου είναι η δυναμική και αντιπαθής ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, Θεανώ Πετρομανώλη, και η, ψυχολογικά ασταθής κόρη της, Νεφέλη. Θα μπορέσει ο Γεράκης να ανακαλύψει αν ο Ξένος δολοφονήθηκε ή αν η πτώση του ήταν απλά «ένα ατύχημα»;
Με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Ασπασία Κράλλη, Δημήτρη Ντάσκα, Εύη Σαουλίδου, Νίκο Ψαρρά.
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τσάκας.
Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς).

Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής

Του Φίλιππου Φιλίππου
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καταλειφός

Στους Κορυδαλλούς της πλατείας Αμερικής πρωταγωνιστεί ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του συγγραφέα (Η κόρη του εφοπλιστή, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Αντίο, Θεσσαλονίκη, Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες). Ο Λεοντάρης ξυπνάει ένα πρωί μαθαίνοντας πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα, έχει βρεθεί δολοφονημένη στο διαμέρισμά της. Σπρωγμένος από το ανεκπλήρωτο ερωτικό του ενδιαφέρον για τη Μάρθα και από το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο της γειτόνισσάς του. Στην αναζήτησή του συνεισφέρουν οι γείτονες της πολυκατοικίας που, με κάθε πληροφορία, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό του εγκλήματος, όπως και διάφοροι ύποπτοι από το ευρύτερο περιβάλλον του θύματος. Φαίνεται, όμως, πως είναι πολλοί εκείνη που αναζητούν την αλήθεια. Κι όταν τελικά αυτή αποκαλυφθεί, θα επαναφέρει το κελάηδισμα των κορυδαλλών στην πλατεία του κέντρου της Αθήνας.

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Τσορτέκης.
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Τσάκας.
Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Θα σε δω στην κόλαση, γλυκιά μου

Του Βασίλη Δανέλλη.
Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς.

Στο διήγημα του Βασίλη Δανέλλη που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Εις το επανιδείν, γλυκιά μου, ο αναγνώστης αφήνεται να παρασυρθεί στο σκοτεινό περιβάλλον του τζαζ κλαμπ «Blue Hell». Η ακαταμάχητη Αλεξάνδρα, που εργάζεται στην υποδοχή του μαγαζιού, ακροβατεί ανάμεσα στο φλερτ του επιχειρηματία Δημήτρη Σίμογλου και του συνεσταλμένου νεαρού Μάριου. Αφού η Αλεξάνδρα υποκύψει στο φλερτ του Σίμογλου, αποκαλύπτονται και τα πραγματικά της κίνητρα. Η συμπαθής, κατά τα άλλα, ηρωίδα δεν είναι παρά μια συστηματική και αδίστακτη εκβιάστρια. Πολύ γρήγορα, όμως, φαίνεται πως έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις της και οδηγείται σε μια παγίδα που παλεύει αγωνιωδώς να αποφύγει.

Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρος Βογιατζής, Aκύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Μπίτος, Άλκηστη Πουλοπούλου, Άντα Πουράνη, Χάρης Φραγκούλης.
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
.

Παίζουν οι μουσικοί: Κίμωνας Καρούντζος (κοντραμπάσο), Θοδωρής Κότσιφας (κιθάρα), Aλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (ντραμς), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα)
Φωνητικά Αλεξάνδρα Λέρτα.

Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας

Του Νεοκλή Γαλανόπουλου.
Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης.

Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας ξεκινά από το ραντεβού μεταξύ δύο συγγραφέων του είδους. Ο νεόκοπος Ντίνος Πρωτονάριος, που ακόμα δεν έχει εκδώσει κάποιο έργο του, καταφέρνει να συναντήσει το ίνδαλμά του: τον πατριάρχη της αστυνομικής λογοτεχνίας, Περικλή Δημούλη. Ξεπερνώντας το τρακ του, τού παρουσιάζει δύο αποσπάσματα διηγημάτων, για να ζητήσει την άποψή του. Παρακολουθούμε, μαζί με τον Δημούλη, δύο ξεχωριστές περιπέτειες: εκείνη του εγκληματία που εξαφανίστηκε από ένα κλειδωμένο διαμέρισμα κι εκείνη του δολοφόνου που δραπέτευσε από ένα επτασφράγιστο κελάρι. Θα καταφέρει ο Δημούλης, κι εμείς ως ακροατές, να βρούμε τη λύση των μυστηρίων; Και κυρίως, θα καταφέρουν οι ιστορίες του νεαρού συγγραφέα να εντυπωσιάσουν τον καταξιωμένο συνάδελφό του;

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτη, Αντώνης Γκρίτσης, Χρήστος Κοντογιώργης, Δέσποινα Κούρτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Νίκος Χατζόπουλος.
Mουσική σύνθεση: Aλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης
.

Παίζουν οι μουσικοί: Κίμωνας Καρούντζος (κοντραμπάσο), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Ιάσονας Wastor (ντραμς) 
Φωνητικά Αλεξάνδρα Λέρτα, Ιώβη Φραγκάτου.

Ανθρώπινη συμπύκνωση

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου.
Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής.

Ο «διαπλεκόμενος» εκδότης και διευθυντής εφημερίδας Σταύρος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του την ώρα του πρωινού καφέ. Η έρευνα για το ποιος μπορεί να τον σκότωσε, αφήνοντας το πτώμα με γυρισμένη την πλάτη να κοιτάζει το χιόνι που πέφτει από το παράθυρο, έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Η ελκυστική και έμπειρη αστυνόμος που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση τυχαίνει να έχει μεγαλώσει μέσα στην εφημερίδα, ως κόρη ενός παλαίμαχου, απολυμένου από τον νεκρό, αστυνομικού συντάκτη. Μέσα από το διεισδυτικό της βλέμμα, παρακολουθούμε το γαϊτανάκι των σχέσεων εξουσίας γύρω από την καρέκλα του διευθυντή, τα προσωπικά συμφέροντα, τις μυστικές συμμαχίες, τον αναβρασμό φιλοδοξιών και ματαιώσεων στο υπέδαφος του εργασιακού περιβάλλοντος. Όμως, απ’ όλους όσοι έχουν αδικηθεί από τον Παναγιωτόπουλο, ποιος είναι αυτός που τόλμησε να τον σκοτώσει;

Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άλκης Παναγιωτίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Κωνσταντία Τάκαλου.
Μουσική σύνθεση Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Πέτρος Κλαμπάνης (μπάσο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο)

Τα Radio Plays θα παρουσιαστούν στο greekfestival.gr, με δωρεάν ακρόαση για όλους.