ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαφανή τρούλο τοποθέτησε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ντιγιαρμπακίρ, μετά και τις ζημιές που υπέστη το μνημείο από τον καταστρεπτικό σεισμό του 2023.
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης ο πρόσφατα εγκατεστημένος τρούλος αντικαθιστά την αρχική κατασκευή, η οποία είχε καταρρεύσει πριν από περίπου 100 χρόνια ενώ η όλη επιχείρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του αρχαίου κτηρίου.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Μνημείων του Ντιγιαρμακίρ, Τζεμίλ Κοτς ο θόλος που τοποθετήθηκε, έχει περιφέρεια 40 μέτρων και διάμετρο 14 μέτρα.
Είναι φτιαγμένος από πολυανθρακικό υλικό σε μια ξύλινη κατασκευή ενώ η όλη ιδέα αποσκοπεί στην διατήρηση της οπτικής σύνδεσης με τον ουρανό, κάτι που είχαν συνηθίσει οι επισκέπτες τα τελευταία χρόνια της χρήσης του μνημείου.
«Δημιουργήσαμε αυτόν τον διαφανή θόλο για να προστατεύσουμε το κτήριο από φυσικά στοιχεία, όπως η βροχή και το χιόνι, διατηρώντας παράλληλα τη ζεστασιά στο εσωτερικό του», όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο Κοτς.
Προσθέτοντας επίσης, ότι η εγκατάσταση του θόλου έχει επιταχύνει τις συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης.
Εκκλησία, τζαμί, φυλακή
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είχε ανεγερθεί κατά πάσα πιθανότητα τον 4ο αιώνα ενώ τον 5ο αιώνα αναστηλώθηκε από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α΄ τον Δίκωρο.
Κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα, όταν η περιοχή πέρασε στα χέρια των Τούρκων μετατράπηκε σε τζαμί ή κατ΄ άλλους σε λουτρό, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως μεντρεσές.
Στην μετέπειτα ιστορία του εξάλλου, το κτήριο είχε την χρήση αποθηκευτικού χώρου και στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή. Πριν την καταστροφή ωστόσο, και μετά από επισκευές είχε λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος
Το μνημείο βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνία του οικισμού Ίτσκαλε στην περιοχή Σουρ. Σύμφωνα με τις πηγές διατηρούσε τον τρούλο του ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν κατέρρευσε, άγνωστο με ποια αφορμή.
Μετά την κατεδάφιση ο θόλος αντικαταστάθηκε από ένα ξύλινο, οκταγωνικό κάλυμμα αλλά όπως φαίνεται και αυτό δεν άντεξε, έτσι ουσιαστικά η εκκλησία από την δεκαετία του ΄30, και μετά από περαιτέρω ζημιές παρέμενε εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες.
Εν τέλει η εκκλησία αναστηλώθηκε το 2020, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση θόλου. Κάτι ωστόσο, που κατέστη απαραίτητο στη συνέχεια, ενώ φυσικά μεσολάβησε και ο μεγάλος σεισμός.
Οι εργασίες αποκατάστασης πάντως, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.
Στην συνέχεια η εκκλησία θα λειτουργήσει και πάλι ως γκαλερί τέχνης, παραμένοντας ωστόσο, όπως δηλώνεται, ένα ιστορικό μνημείο.
Διαβάστε επίσης:
Μουσείο Ακρόπολης: Οι θησαυροί της νότιας Ιταλίας και οι αρχαίοι Έλληνες
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Χωρίς Τουταγχαμών γίνεται;
Ευρυδίκη Κωστοπούλου: Η ζωγράφος τη φύσης, του φωτός και του χρώματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση