Δημιουργός της ροζ σημαίας, η έκθεση της οποίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη είχε προκαλέσει αντιδράσεις, η εικαστικός και ακτιβίστρια Γεωργία Λαλέ πραγματοποιεί μία περφόρμανς στην Αθήνα, στις 3 Φεβρουαρίου, κάνοντας ένα ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά σεντονιών, τα οποία αποτελούν το υλικό για τα έργα της.

Η περφόρμανς με τίτλο «Αλκυονίδες Μέρες» θα γίνει στο BIOS από την γκαλερί a.antonopoulou.art, που εκπροσωπεί την καλλιτέχνιδα στην Ελλάδα και το κάλεσμα απευθύνεται σε γυναίκες, που επιθυμούν να προσφέρουν σεντόνια, τα οποία, θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί από ίδιες για να αναπαυθούν και όπως αναφέρεται «να έχουν ονειρευτεί πάνω σε αυτά έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης». Μετά το πέρας της δράσης εξάλλου, η εικαστικός θα πάρει μαζί της τα σεντόνια στη Νέα Υόρκη, όπου ζει, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία έργων κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, στο πλαίσιο της ενότητας «Ενοχή της Γειτονιάς» (Neighborhood Guilt).

1

Η Γεωργία Λαλέ στην περφόρμανς «Ενοχή της Γειτονιάς»
Η Γεωργία Λαλέ στην περφόρμανς «Ενοχή της Γειτονιάς»

«Λυπάμαι που η δουλειά μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα γυναικοκτονιών είναι ήρωες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα και διεθνώς», είχε πει η ίδια μετά την απόφαση για την απόσυρση της σημαίας από την έκθεσή της στο ελληνικό προξενείο.

Η τέχνη ως ιστορική αναφορά

Γεννημένη στο Χαϊδάρι αλλά ζώντας πλέον στο Μπρούκλιν, η Γεωργία Λαλέ έχει αποφοιτήσει από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε τις σπουδές της εικαστικές τέχνες στη σχολή School of Visual Arts της Νέας Υόρκης ενώ είχε λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Γουλανδρή.

«Αντιλαμβάνομαι την τέχνη μου ως μια ιστορική αναφορά που καταγράφει την προσωπική μου ζωή και την εποχή μας μέσα από εικόνες», όπως λέει η ίδια. Προσθέτοντας, ότι η παλέτα των μέσων που χρησιμοποιεί, χαρακτηρίζεται από την «εννοιολογική μινιμαλιστική χρήση συναισθηματικά φορτισμένων αντικειμένων». Όπως είναι τα σεντόνια, τα σωσίβια, οι θερμικές κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, οι νοσοκομειακές ρόμπες. Κι αυτό, γιατί η δουλειά της αφορά επίσης την μετανάστευση, την περίθαλψη, την οικονομική κρίση, που έπληξε ιδιαίτερα τους νέους.

Η Γεωργία Λαλέ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της καμπάνιας #OrangeVest
Η Γεωργία Λαλέ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της καμπάνιας #OrangeVest

«Το έργο μου εξερευνά αφηγήσεις για την αναγκαστική μετανάστευση μέσα από μια διαπροσωπική προοπτική», όπως λέει, αναφερόμενη και στην περιπέτεια της δικής της οικογένειας, καθώς είναι απόγονος Μικρασιατών προσφύγων. «Στοχεύω να αποκαταστήσω ποιητικά τα χαμένα κομμάτια της πολιτισμικής σύγχυσης της οικογένειάς μου, κάτι που συνέβη το 1922, με την αναγκαστική μετανάστευση και τον εκτοπισμό από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα», σημειώνει.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού

Η Γεωργία Λαλέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της καμπάνιας #OrangeVest
Η Γεωργία Λαλέ στους δρόμους της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της καμπάνιας #OrangeVest

Ιδιαίτερα συγκινημένη εξάλλου, από τα κύματα των ανθρώπων, που έφθαναν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια δημιούργησε την καμπάνια #OrangeVest στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Φορώντας ένα πορτοκαλί σωσίβιο σαν αυτά, που δίνουν οι διακινητές στους μετανάστες, όταν τους ανεβάζουν στα σκάφη περπάτησε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στους δρόμους της πόλης και αλλού, συχνά μάλιστα με άτομα που υποστήριζαν το στόχο της.

Η εικαστικός στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη με την ροζ σημαία
Η εικαστικός στο ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη με την ροζ σημαία

Η περφόρμανς #OrangeVest έκανε αίσθηση όμως, και στη Διεθνή Εβδομάδα Performance Art Week της Βενετίας το 2016, όταν παρουσιάστηκε στο ελληνικό περίπτερο.

Επιπλέον, μετά την διάγνωσή της με καρκίνο του θυρεοειδούς παράγει ένα σύνολο έργων για τη χρόνια ασθένεια, που αφορούν την κοινωνική αορατότητα, το στίγμα, τον εξοστρακισμό και το τραύμα που βιώνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, της θεραπείας και της ανάρρωσής τους.

Η Γεωργία Λαλέ έχει λάβει το βραβείο Paula Rhodes Memorial Award της Σχολής Εικαστικών Τεχνών για εξαιρετικές επιδόσεις στις σπουδές MFA Fine Arts και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της, μεταξύ άλλων στο Nuit Blanche Festival στις Βρυξέλλες και φυσικά στην Ελλάδα.

Κατά την ημέρα της περφόρμανς στο BIOS (Πειραιώς 84) στις ώρες από 12 ως 5 μ.μ. θα εκτίθεται επίσης, περιορισμένος αριθμός μεταξοτυπιών των έργων της Flag και Neighborhood Guilt.

Διαβάστε επίσης:
Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

Νόσος Crohn: Η ασθένεια, από την οποία πάσχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι χρόνια και προσβάλλει το έντερο

Ένα Black Tie Gala στo Delta, οι σημαντικές δωρεές του Lifeline Hellas, το «ευχαριστώ» της Ρίτας Πικρού-Μωραϊτάκη και μία νέα παράσταση για καλό σκοπό