Ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια το περίφημο «Σπίτι των εραστών» στην Πομπηία είναι και πάλι ανοικτό για τους επισκέπτες. Ολόκληρος «στρατός» επιστημόνων απαιτήθηκε για τη συντήρηση και την αποκατάστασή του ενώ περί τα 105 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος  του έργου, που άρχισε το 2014 και καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Amantes, ut apes, vitam melitam exigent» που σημαίνει ότι «Οι εραστές, όπως οι μέλισσες, ζουν μια ζωή τόσο γλυκιά όσο το μέλι» ήταν η επιγραφή σε μία τοιχογραφία του σπιτιού, που ανακαλύφθηκε το 1933 και εξ αυτού πήρε το όνομά του.

Το κτήριο αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα  αρχαιολογικά ευρήματα στην κατεστραμμένη  από τον Βεζούβιο πόλη, που το 79 μ.Χ. θάφτηκε κάτω από την λάβα του. Ένας ισχυρός σεισμός και πάλι, που συνέβη 1980 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν μεγάλα τμήματα της αρχαίας πόλης και μεταξύ αυτών τη συγκεκριμένη οικία.

Μαζί όμως τώρα άνοιξαν για το κοινό και δύο ακόμη «domus» (οικογενειακές κατοικίες της ανώτερης τάξης) και συγκεκριμένα το λεγόμενο «Σπίτι των Οπωρώνων», που  διαθέτει περίτεχνες και υψηλής αισθητικής τοιχογραφίες που απεικονίζουν οπωροφόρα δέντρα και πτηνά, καθώς το «Σπίτι του Πλοίου της Ευρώπης», που πήρε το όνομά του από το σχέδιο ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου. Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες από τα αποκατεστημένα κτήρια είναι εντυπωσιακές.

Το «Σπίτι των Οπωρώνων»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών μάλιστα αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες και επιγραφές, που ως τώρα ήταν άγνωστες για το ευρύ κοινό. Και μαζί μ΄αυτά οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μέσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης εκτεταμένες λαθρανασκαφές, που είχαν γίνει φυσικά, για τη λεηλασία πολύτιμων αντικειμένων και κοσμημάτων.  Όπως δήλωσε άλλωστε ο διευθυντής αρχαιοτήτων της περιοχής Μάσιμο Οσάνα.  «Όταν σκάβετε στην Πομπηία θα έχετε υπάρχουν πάντα εκπλήξεις».

Η τοιχογραφία με το πλοίο στο «Σπίτι του Πλοίου της Ευρώπης»

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακαλυφθεί η τοιχογραφία με τους δύο μονομάχους σε ένα κτήριο, που πιστεύεται ότι ήταν ταβέρνα, που στέγαζε μαχητές καθώς και πόρνες. Ενώ το 2018 είχε βρεθεί μία επιγραφή, που προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία της μεγάλης καταστροφής, η οποία συνέβη μετά τις 17 Οκτωβρίου του  79 μ.Χ. και όχι στις 24 Αυγούστου, όπως θεωρούνταν ως σήμερα.

Στο εσωτερικό του «Σπιτιού των εραστών»

Για όλους αυτούς τους λόγους και με το δεδομένο, ότι πρόκειται για μία πόλη σε ερείπια, τα έργα συντήρησης δεν μπορεί ποτέ να σταματήσουν, όπως επισημαίνει ο Μάσιμο Οσάνα.

«Η Πομπηία είναι μία ιστορία αναγέννησης και λύτρωσης, ένα παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη σε αναφορικά με τα κοινοτικά κονδύλια», δηλώνει εξάλλου ο ιταλός υπουργός  Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσίνι, ο οποίος έχει εξασφαλίσει 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την συνέχιση των εργασιών.

Τοιχογραφία από το «Σπίτι των Οπωρώνων»
Αποθηκευτικά πιθάρια στο «Σπίτι των εραστών»