Σε συνεργασία με τη WIND, δημιουργείται το πρώτο μουσείο 5G στην Ελλάδα, με εικονικές περιηγήσεις και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας

Για τα μουσεία, οι τελευταίοι 15 μήνες αποτέλεσαν μία περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις, καθώς αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους για πολλούς μήνες. Εξαιτίας της πανδημίας η φυσική παρουσία των επισκεπτών στα μουσεία δεν ήταν εφικτή. Η ολική ανατροπή στην ομαλή λειτουργία των μουσείων αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν και αυτοί οι χώροι τη διερεύνηση και, εντέλει, την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο στόχος ήταν και παραμένει να παρέχουν διαφορετικές και διαδραστικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους, είτε αυτοί βρίσκονται σε απόσταση, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είτε κινούνται μέσα στους φυσικούς χώρους και τις αίθουσες εκθεμάτων ενός μουσείου. Εφαρμογές όπως είναι οι εικονικές περιηγήσεις, το virtual (εικονική) και το augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα) έχουν αρχίσει πλέον να εμφανίζονται και να προκαλούν το ενδιαφέρουν από πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση.

Μία βασική παράμετρος, προκειμένου τα μουσεία να υλοποιήσουν τη δική τους εκδοχή ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι να διαθέτουν τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, τόσο ενσύρματες όσο και κινητές. Τα δίκτυα οπτικών ινών, αλλά και το 5G, το οποίο είναι η κατ’ εξοχήν τεχνολογία που καθιστά εφικτή την παροχή εφαρμογών που αξιοποιούν τις δυνατότητες της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), είναι πλέον άκρως απαραίτητα σε ένα μουσείο που επιθυμεί να μεταβεί στη νέα τεχνολογική εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Μπενάκη προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας με τη WIND, κάνοντας το μεγάλο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Η συνεργασία των δύο πλευρών περιλαμβάνει τόσο τη σταδιακή μετάβαση του Μουσείου Μπενάκη στα δίκτυα νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων της WIND, όσο και τη δημιουργία του πρώτου 5G μουσείου στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τα δίκτυα οπτικών ινών της WIND, το Μουσείο Μπενάκη θα μπορεί να προσφέρει στους «ψηφιακούς» επισκέπτες του σε ολόκληρο τον κόσμο τη δυνατότητα για εικονικές περιηγήσεις, αλλά και μία διαφορετική -και εξαιρετικά δημιουργική και αμφίδρομη- εμπειρία, αναφορικά με τα σημαντικά εκθέματα που φιλοξενεί. Παράλληλα, οι 5G υποδομές θα επιτρέψουν στο Μουσείο Μπενάκη να παρέχει στους επισκέπτες στον φυσικό χώρο του μία σειρά από εφαρμογές που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως είναι το virtual reality (VR), προκειμένου οι επισκέπτες να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητα στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους που καλύπτει το μουσείο. Με τα ειδικά γυαλιά AR το κοινό θα έχει πολλαπλές επιλογές για βιώσει την εμπειρία της ιστορίας και της τέχνης με επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για τα εκθέματα με έναν διαδραστικό τρόπο..

Έτσι, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες εκείνες που διαμόρφωσαν την ιστορία της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι συλλέκτες και τα έργα τους για το ΄21 στο Μουσείο Μπενάκη

Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο 5G μουσείο στην Ελλάδα είναι εδώ

Ιλεάνα Μακρή: στο Μπενάκη με τη Δήμητρα Κολοτούρα (Zeus & Δione)

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση