Δύο κινηματογραφικές παραγωγές αφιερωμένες στους ελληνικής καταγωγής θαλασσοπόρους Juan de Fuca (Ιωάννης Φωκάς) και Francisco Albo (Φραγκίσκος Άλμπος) είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν πριν από αιώνες στις εξερευνήσεις της χώρας για την αναζήτηση νέων κόσμων.

Ο πρώτος εξερεύνησε τις ακτές του Καναδά ενώ ο δεύτερος συμμετείχε στο πλήρωμα του Μαγγελάνου και στον πρώτο περίπλου της Γης.

 Αυτά ανέφερε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγκουέρα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνάντηση που είχαν με θέμα την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Όπως πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Βιγκουέρα σχεδιάζεται επίσης ένα πρόγραμμα για την προβολή των άγνωστων ισπανών υποστηρικτών του επαναστατικού Αγώνα των Ελλήνων.

Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, αφού ήταν γεννημένος το Βαλεριάνο της Κεφαλονιάς το 1536  (πέθανε επίσης την Κεφαλονιά το 1602)  εργάστηκε επί σαράντα χρόνια ως πλοηγός στον ισπανικό στόλο και εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Γι΄αυτό και το όνομά του έχει δοθεί σε στενό μεταξύ της νήσου Βανκούβερ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τις ανακαλύψεις του όμως δεν έλαβε από τον ισπανικό θρόνο την ανταμοιβή που δικαιούνταν, έτσι επέστρεψε οριστικά στην Κεφαλονιά

 Όσον αφορά τον Φραγκίσκο Άλμπος  (κατ΄άλλους Κάλμπος από το ελληνικό Κάλβος), Χιώτη στην καταγωγή ήταν αξιωματικός και πλοηγός του πλοίου «Βικτώρια», που ήταν το μοναδικό από τα καράβια  του Μαγγελάνου που επέστρεψε στην Ισπανία μετά τον περίπλου της Γης.

  Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας προγραμματίζεται πάντως μέσω εκθέσεων, όπως η κοινή πρωτοβουλία Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μαδρίτης, που είναι στο πρόγραμμα.

Πέραν αυτών ο κ. Βιγκουέρα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ισπανικής κοινωνίας για την αποκατάσταση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, λόγω της ελληνικής καταγωγής της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας. «Το πολιτειακό ζήτημα έχει λυθεί οριστικά», όπως είπε η κυρία Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι «Η περίοδος της βασιλείας είναι ένα μέρος της νεώτερης Ιστορίας μας και επομένως, αυτή την ιστορία οφείλουμε να την αναδείξουμε».