Ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο που μιλάει για τους Έλληνες από τους προϊστορικούς ως τους ελληνιστικούς χρόνους  είναι το θέμα της έκθεσης, που ταξιδεύει στην Κίνα σε μια διαχρονική παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την παρουσίαση μοναδικών έργων τέχνης.

Μέσα από τη ματιά μυθικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αγαμέμνονας, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Φίλιππος Β’ και ο Μέγας  Αλέξανδρος αλλά και ιερέων, πολεμιστών, αθλητών και πολιτών, το κινεζικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τη γένεση της δημοκρατίας, της Δυτικής φιλοσοφίας και των τεχνών πίσω στις ρίζες τους.

1

Κόρη της Αρχαϊκής εποχής. Μουσείο Ακρόπολης

Η έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου στον πρώτο της σταθμό, το Hunan Museum στην πόλη Τσανγκσά ξεκινώντας έτσι το μεγάλο ταξίδι της στην Κίνα, αφού θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Χρυσή προσωπίδα Αγαμέμνονα. Μουσείο Μυκηνών

Πρόκειται εξάλλου, για μία μεγαλειώδη παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αφού περιλαμβάνει  περισσότερα από 170  εκθέματα, τεχνουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 14 ελληνικά μουσεία και συλλογές. Η διοργάνωσή της γίνεται σε συνεργασία με τρία σημαντικά μουσεία της Κίνας, το Hunan Museum, το Nanjing Museum και το Capital Museum.

Η Ελλάδα εμπνέει      

«Ο ελληνικός πολιτισμός συνεγείρει και εμπνέει και τη Δύση και την Ανατολή», όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας για την έκθεση, ότι δεν πρόκειται για απλή παράθεση εκθεμάτων από την κάθε εποχή  αλλά καταδεικνύει την ουσιαστική συνοχή των περιόδων μεταξύ τους και των μνημείων που κατέλιπαν.

«Η παρουσίαση της έκθεσης στην Κίνα, σε μια χώρα με έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο επισημαίνει τη σύσφιγξη, την εμβάθυνση και τη συνεργασία των σχέσεων των δύο χωρών στο πεδίο του πολιτισμού», προσθέτει η υπουργός.

Κυκλαδικό τηγανόσχημο αντικείμενο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

« Όπως δήλωσα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κίνα, η γνώση του αρχαίου κόσμου και η ευαισθητοποίηση των λαών μας συνιστά το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Οι αρχαίες παραδόσεις μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για την ανανέωση, με σύγχρονους τρόπους, της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας».

Όστρακο με το όνομα του Θεμιστοκλή. Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Από τους Κυκλαδίτες στον Μέγα Αλέξανδρο

Οι εκθεσιακές ενότητες σκιαγραφούν μεταξύ άλλων τη ζωή των Κυκλαδιτών εμπόρων στο Αιγαίο, των αξιωματούχων της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηναίων ηγεμόνων, ξετυλίγουν τα κατορθώματα των ομηρικών ηρώων και των αθλητών των Ολυμπιακών αγώνων,  ακολουθούν τη ζωή των πολιτών στην αρχαία Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, αλλά και τις ιστορίες των  χρυσοστόλιστων πολεμιστών και αριστοκρατών της Μακεδονίας για να καταλήξουν στα βάθη της ελληνιστικής οικουμένης του Μ. Αλεξάνδρου.

Χρυσά σκουλαρίκια. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι επισκέπτες του κινεζικού μουσείου θα έχουν  επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν για πρώτη φορά καμαραϊκά αγγεία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, κυκλαδικά ειδώλια, κοσμήματα από τους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών,  τον κούρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την Κόρη του Μουσείου Ακρόπολης, χάλκινα αναθήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όστρακα οστρακισμού από το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, χρυσά κοσμήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το μαρμάρινο άγαλμα του Αλεξάνδρου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Μετά την παρουσίασή της στο Hunan Museum, ένα από τα σημαντικά μουσεία της χώρας, καθώς προσελκύει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Χρυσό ένθετο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

(ως τις 18 Μαΐου 2024), η έκθεση θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum στην Nanjing (Iούνιος έως Νοέμβριος 2024), ενώ θα ακολουθήσει το Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 έως Μάιος 2025).

Διαβάστε επίσης

Αχιλλέας Χεκίμογλου: Ο «Δημόκριτος», η Φρειδερίκη και η πυρηνική ενέργεια που δεν ήρθε